Hlavní obsah

Hit při vybavování interiérů: nanopovrchy

Foto: Trachea

Foto: Trachea

Reklama

Vhodný výběr materiálů při vybavování interiérů má dopad jak na naši duševní pohodu, tak zdraví. A věřte, že nanopovrchy nejsou jen módním výstřelkem. Díky nim totiž zlepšíte kvalitu života celé své rodiny.

Článek

Mezi požadavky na současné bydlení patří využití moderních technologií. Mezi nejmodernější patří ty, které využívají vlastností nanočástic. Ty jsou užitečné nejen při výrobě nábytku, sanitární keramiky či dalších interiérových prvků, ale přidávají se také do nátěrů na stěny a používají se i při výrobě dek, polštářů a ložního povlečení.

Co jsou nanopovrchy?

Nanotechnologie jsou jedním z moderních přístupů, který ovlivňuje technologický vývoj ve 3. tisíciletí .Jedná se o cílené seskupování jednotlivých atomů, jehož výsledkem jsou materiály se specifickými vlastnostmi. Už dávno nepatří jen do vědeckých laboratoří. Díky svým skvělým vlastnostem pronikly nanopovrchy do běžného života a setkáte se s nimi v různých oblastech, jako jsou elektronika, zdravotnictví, výroba kosmetických přípravků a v neposlední řadě také interiérové vybavení.

Foto: Trachea

Povrch nábytkových dvířek v dětském pokoji obsahuje nanovrstvu Softixx, která zabrání tomu, aby tuha nebo barvivo pronikly do hloubky materiálu. Proto nevadí, když děti nábytek pomalují tužkou nebo fixou. Stačí jen navlhčit nanohoubičku a je po problému. Vyrábí se na míru. Prodává Trachea Foto: Trachea

Nábytek s nanočásticemi

Nanoúprava povrchů má speciální chemické složení, je velmi odolná a dá se snadno udržovat, takže se hodí tam, kde je vystavena mechanickému, tepelnému i chemickému zatížení. Ideální jsou proto především jako součásti kuchyňských linek či obývákových stěn.

Ocení je také rodiny s malými dětmi. Propiska či fixy totiž nanopovrch nezničí. „Nanočástice zajišťují, aby se tuha nebo barvivo nedostalo do hloubky materiálu. Pomalování tužkou nebo fixou tak lze bez problému odstranit nanohoubičkou,“ vysvětluje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Foto: JAP Future

Při výrobě zástěny ke sprchovému koutu se pomocí nanotechnologie Anticalc vytvoří na skle tenká vrstva laku, který sráží vodu do větších kapek, a ty okamžitě stečou ze skla dolů. Vyrábí se na míru. Prodává JAP Future Foto: JAP Future

Koupelna s nanovrstvou

Nanopovrchy jsou odolné také proti vlhkosti, takže jsou báječné do koupelen. Navíc zabrání nevzhledným mapám po zaschlých kapkách, ať už na skleněných stěnách sprchového koutu nebo na umyvadle či vaně.

„Nanovrstva vytvoří na sanitární keramice ochranný povlak, který zabraňuje usazování nečistot, bakterií a také tvorbě plísní i vodního kamene. Veškeré možné nečistoty se totiž nabalují na kapky vody a po materiálu stékají pryč – tato vlastnost bývá označována jako tak zvaný lotosový efekt,“ upřesňuje Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Foto: Dřevojas

Povrch keramického umyvadla Joy 3 je opatřen nanovrstvou, která zabraňuje usazování nečistot. Cena 3490 Kč. Prodává Dřevojas Foto: Dřevojas

Barvy v bytě s nanočásticemi

Zajímavě fungují nanonátěry, které nahradí klasické malířské barvy. „Strop a stěny opatřené touto moderní technologií s vhodně nasvíceným UVA světlem zajistí účinné čištění vzduchu od nepříjemných pachů, alergenů, virů i bakterií a také od nebezpečných látek, které se vypařují z umělých hmot, nábytku či koberců,“ uvádí Michal Krabec z firmy FN Nano.

Výhodou těchto natřených ploch je odolnost vůči usazování nečistot a silná samočisticí funkce. Je však třeba ohlídat dostatek ultrafialového světla, a to tak, že během dne na několik hodin otevřete okna, protože okenní tabulky ho pohlcují. V tmavých místnostech je nutné ho nahradit uměle pomocí ultrafialových (UVA) zářivek. Přibližně platí, že na každý metr čtvereční plochy je třeba jednowattová zářivka. Získáte tak efektivní, bezporuchovou, ekologickou, nehlučnou a ekonomicky úspornou čističku vzduchu.

Foto: FN-NANO s.r.o.

Čistý vzduch bez bakterií a toxinů můžete mít i bez drahých přístrojů. Stačí vymalovat místnosti fotokatalytickým funkčním nátěrem a v případě potřeby jej nasvítit UVA světlem. Cena 1589 Kč za 1 litr. Prodává Fn-nanoFoto: FN-NANO s.r.o.

Lůžkoviny pro alergiky

Život alergikům však neusnadňují jenom nanonátěry. Českým vědcům se podařilo zkombinovat vysoce kvalitní bavlněný satén s nanovlákennou membránou, a díky tomu si můžete koupit speciální antialergické lůžkoviny s nanotkaninou.

„Povlečení a prostěradla z nanobavlny jsou revolucí pro alergiky. Do této chvíle museli kupovat bariérové povlaky na přikrývky a polštáře či antialergické lůžkoviny. Nyní si stačí pořídit povlečení a prostěradlo z nanobavlny a alergik může spát klidně i v peří,“ vysvětluje předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs, který je přesvědčen, že nanobavlna se stane časem standardem.

Foto: nanoSPACE, s. r. o.

Povlečení Nanobavlna 1+1 nahrazuje protiroztočové povlaky a antialergické lůžkoviny. Přikrývka 200 × 140 cm, polštář 70 × 90. Cena 4798 Kč. Prodává I-matraceFoto: nanoSPACE, s. r. o.

Reklama

Načítám