Hlavní obsah

Důvody, proč vyměnit okna, a jak přežít jejich výměnu

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Otálíte s výměnou oken? Bojíte se, že budete mít všude suť a nepořádek? Poradíme vám, jak poznáte, že je nejvyšší čas se do toho pustit, a přesvědčíme vás, že všechny obavy s tím spojené jsou zbytečné.

Článek

Uvažujete o výměně starých oken, ale nevíte, jestli je to nezbytně nutné? Nebo se bojíte s tím spojených starostí a nepořádku? Pak vás možná přesvědčíme, proč je nutné se do toho pustit a co tím získáte.

Kdy je pravý čas vyměnit okna

S pořízením nových oken jsou spojeny nejen starosti, ale také poměrně velké výdaje. Proto se většina lidí odhodlá k akci, až když je to nezbytně nutné. A jak poznat, že ta chvíle nastala? „Stará dřevěná okna se časem začnou deformovat a přestanou těsnit. V létě kvůli tomu musíte snášet doma horko a v zimě naopak přicházíte o cenné teplo. A to znamená větší výdaje za topení,“ vysvětluje Milena Tomčíková ze společnosti Vekra.

Jestli vás tedy od výměny odrazuje poměrně vysoká částka, kterou budete muset za nová okna zaplatit, spočítejte si, kolik díky nim ušetříte za topení: za jednu zimu snížíte spotřebu tepla až o čtvrtinu. Jaká částka vám asi vyjde, když vezmete v úvahu všechny zimy po celou životnost oken, která je několik desítek let?

Únik tepla, hluk zvenčí a zatékání

Únik tepla je zásadní, avšak ne jediný důvod, proč vyměnit okna. „Nefunkční okna poznáte i tak, že už nedokážou dobře tlumit hluk zvenku. Pokud bydlíte na rušné ulici, kvůli starým oknům se tak pořádně nevyspíte,“ prozrazuje Milena Tomčíková.

Bohužel se někdy stává, že vinou špatně těsnících oken začne do bytu i zatékat. S tím pak jdou ruku v ruce nevzhledné plísně, které ohrožují zdraví. Otálení se vám tak může nakonec pořádně prodražit.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Okna, která dobře těsní, ušetří nejen peníze za topení, ale mnoho dalších nepříjemných problémů například s hlukem či plísněmiFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Proč se nová okna rosí a co s tím

Hodně lidí se obává, že se budou nová okna rosit. „Tento problém se objevuje v důsledku špatného způsobu větrání. Postarejte se o dostatečnou a pravidelnou výměnu vzduchu a kondenzace vody se u vás neobjeví,“ radí Petr Holý ze společnosti Otherm.

Nicméně stojí za to připlatit si na kvalitu. To se týká nejen profilu, ale i zasklení. Existují parotěsné a paropropustné zábrany, které chrání montážní spáru standardně vyplněnou polyuretanovou pěnou. A skvělou vychytávkou je rekuperační klapka, která umožňuje proudění vzduchu do místnosti přes protipylový a protiprachový filtr. Akustické a tepelněizolační vlastnosti okna jsou přitom zachovány.

Skvělý benefit: bezpečnější domov

Výhody nových oken jsou zřejmé. Patří mezi ně hlavně lepší izolace, takže ušetříte za topení a navíc vás nebude rušit hluk zvenku. Nicméně díky novým oknům můžete také zlepšit bezpečnost a ochranu svého majetku. Slouží k tomu například celoobvodové kování se třemi bezpečnostními uzávěry, takže je takové okno pro zloděje mnohem těžší překonat. Další vychytávkou mohou být okenní kličky se zámkem. Všechny odemknete jedním klíčkem a obsluha je naprosto bez problémů.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nová okna si nechte osadit od odborníků a neváhejte si připlatit za drobné vychytávkyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Napněte igelit a zachovejte klid

Rozhodně nemusíte mít strach, že budete mít byt či dům vzhůru nohama mnoho týdnů. Je jasné, že délka akce závisí na tom, jak jsou okna velká i kolik jich je. Nicméně víc než několik dní to trvat nebude – například v panelových bytech je hotovo během jednoho dne. Stačí jen uvolnit metr prostoru kolem každého okna a zajistit řemeslníkům snadný průchod. V žádném případě však nemusíte vyklízet celé místnosti. Nábytek a další věci hlavně důkladně přikryjte igelitem – nejlepší je ho těsnicí lepicí páskou přilepit k podlaze. Musíte totiž počítat s tím, že při demontáži původních oken se hodně práší.

A když budete mít šťastnou ruku a vyberete si profesionálního dodavatele, tak se postará nejen o výměnu oken, ale i o odvoz odpadu a hrubý úklid.

Reklama

Související témata:

Načítám