Hlavní obsah

Vánoční dobroty se rychle kazí. V čem skladovat cukroví a jak dlouho vydrží polévka, kapr a salát

Foto: gkrphoto, Shutterstock.com

Foto: gkrphoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradíme, kde a v čem je nejlepší uchovávat pečené i nepečené cukroví, při jaké teplotě skladovat bramborový salát a polévku a jak dlouho vydrží v ledničce čerstvý kapr nebo řízky.

Článek

Přípravy na Vánoce, včetně nákupů jídla a surovin na sváteční vaření, řešíte nejspíše předem. Zejména pokud se chcete vyhnout frontám a návalům v obchodech. Jak ale naložit s kaprem nebo čerstvým masem, aby v pořádku vydrželo, než přijde jeho čas? A kde skladovat cukroví, když nechcete, aby ztratilo na křehkosti a správně se rozleželo?

Bramborový salát

Každý má svůj oblíbený recept a právě podle použitých ingrediencí se liší doba trvanlivosti. Díky oleji v majonéze a také octu nebo citronové šťávě vydrží salát déle v kondici, rizikové jsou ale samotné brambory, vejce, cibule nebo salám. Rada od kuchařů zní: Kvašení cibule snížíte tak, že čerstvou cibuli přelijete horkou a následně studenou vodou.

Bramborový salát skladujte v chladu, nejlépe v ledničce. Pokud ho uchováte správně, může vydržet až čtyři dny. Ovšem za předpokladu, že dodržíte základní pravidla, mezi které patří zejména: Salát skladujte v míse zakryté pokličkou nebo alobalem. Když ho nabíráte lžící, vždycky použijte čistou a neujídejte přímo z mísy. Olíznutá lžíce totiž umožní přenos bakterií z úst do salátu, což urychlí jeho zkázu.

Čerstvé maso a řízky

Každé maso by se mělo zpracovat a spotřebovat pokud možno co nejrychleji. Syrové vepřové řízky byste neměli v lednici skladovat déle než tři dny, a to při teplotě mezi 0 a 3 °C. Pokud maso pořídíte dříve, určitě je dobrou volbou nakrájet ho na plátky a ty zmrazit, pak máte jistotu, že se do Štědrého dne nezkazí. Kuřecí a krůtí maso se kazí nejrychleji a je choulostivé na změny teplot. V syrovém stavu vám v lednici vydrží maximálně dva dny.

Pokud vám zbyly již smažené řízky, zkonzumujte je maximálně do dvou dnů. Nechte je vychladnout a uložte je do chladu v neprodyšné dóze. Zamezit přístupu vzduchu je důležité, aby si udržely svou křupavost i při dalším ohřátí.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Usmažené řízky vydrží čerstvé dva až tři dnyFoto: New Africa, Shutterstock.com

Kapr

Koupili jste vykuchaného kapra? Naporcujte ho a uskladněte v lednici při teplotě 0 až 4 °C, kde vydrží tři dny. Ovšem za předpokladu, že dodržíte nízkou teplotu skladování, jinak se začnou v mase rychleji šířit bakterie a bude se kazit. Do lednice má tedy čerstvý kapr přijít co nejrychleji.

Maso omyjte studenou vodou a nechte okapat, nejlépe na čisté kuchyňské utěrce, pak uložte na talíř nebo do mělkého kastrolu a přikryjte fólií. Rybáři nedoporučují kapra mrazit, maso tím ztratí na pevnosti a kvalitě.

smažený kapr vám vydrží v lednici nejvýš dva dny. Smažené filety nechte vychladnout, uložte do plastové krabičky s víkem a dejte hned do lednice.

Zelňačka nebo rybí polévka

Zelňačka, hrachovka, rybí - to jsou nejčastější polévky, které se objevují ve štědrovečerním menu. Polévku můžete skladovat v lednici nebo zamrazit. Než ji uložíte do lednice, nechte ji zcela vychladnout, poté přelijte do vzduchotěsné nádoby a co nejrychleji uskladněte v lednici. Takto by měla vydržet tři až čtyři dny.

Pokud se rozhodnete polévku zamrazit (v uzavřené plastové nádobě), vydrží vám asi tři měsíce. K rozmrazení využijte mikrovlnnou troubu na nízký výkon, případně sporák, velmi pozvolna a na mírném plameni.

Foto: Kolpakova Svetlana, Shutterstock.com

Polévka se dá zamrazitFoto: Kolpakova Svetlana, Shutterstock.com

Cukroví

Jak skladovat cukroví, aby zůstalo křehké a měkké až do silvestra? Jednotlivé druhy vyžadují odlišné podmínky. Pečené i nepečené cukroví uchovejte ideálně na suchém, temném a chladném místě, jako je komora, spíž nebo krytý balkon (ideální teplota je kolem 5 °C).

Kousky, které jsou bez náplně, linecké a vanilkové rohlíčky uložte do pevných kartonových krabic nebo plechových dóz, které vyložíte pečicím papírem, alobalem či ubrouskem.

Perníčky nebo pracny se nejlépe rozleží v papírové krabici, cukroví s čokoládovou nebo karamelovou polevou skladujte v uzavřené plastové nádobě v lednici. Papírové krabice využijte rovněž na slepované linecké a jiné plněné cukroví, naskládejte je do krabic a uložte do chladu, klidně na balkon nebo za okno (pokud nemrzne).

Pusinky ze sněhových bílků, makronky a kokosky neukládejte do lednice ani do plastových dóz, využijte papírové sáčky nebo dortové krabičky. Nesmí navlhnout.

Nepečené cukroví, třeba vosí hnízda nebo medové kuličky, uchovávejte v plechových a pevně uzavřených dózách v lednici.

Načítám