Hlavní obsah

Houbařská sezona na talíři: Lišky na smetaně s vůní bylinek

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý houbař se zatetelí, když zahlédne v lese charakteristickou žlutou barvu. Lišky patří mezi nejpopulárnější druhy a díky jemné chuti si na ní obvykle smlsnou i ti, co houbám jinak moc neholdují.

Článek

Lišky rostou v lesích přibližně od června do září. Mají charakteristickou barvu, chuť i vůni. Najdete je v místech, kde je čistý vzduch, a obvykle nejsou napadené žádným hmyzem. Novým poznatkem o této oblíbené houbě je, že obsahuje vysoké množství serotoninu, jehož nedostatek může negativně ovlivnit náladu. O důvod víc vyrazit do lesa co nejdřív, než vás přepadnou podzimní truchlivé nálady.

Lišky na smetaně

Na 4 porce budete potřebovat: 500 g očištěných lišek, 2 šalotky, 100 ml bílého vína, 500 ml vývaru, 300 ml 30% smetany, 200 ml plnotučného mléka, 2 stroužky česneku, lžíci másla, sůl, mletý kmín, hrst nasekané petrželky

Postup: V hluboké pánvi nechte rozpustit máslo a orestujte na něm nadrobno nasekanou šalotku a česnek. Přidejte houby, asi půl lžičky mletého kmínu, ještě chvíli restujte a podlijte vínem. Víno nechte odpařit a lišky zalijte vývarem. Přiklopte a duste asi 15 minut. Pak k houbám přimíchejte smetanu a mléko a omáčku vařte, dokud se trochu nezredukuje a nezhoustne. Nakonec vsypte nasekanou petrželku a stáhněte z ohně. Podávejte s pečivem nebo houskovým knedlíkem.

Tip: Krátce před dohotovením můžete do omáčky přidat ještě 100 g nadrobeného sýra s modrou plísní.

Houbaříte rádi? Jaké byly vaše letošní úlovky a co z nich nejraději vaříte? Vyzkoušejte naši úžasnou houbovou nádivku s rajskou omáčkou nebo lasagne s houbami a kuřetem.

Související témata:

Načítám