Hlavní obsah
3,9
(36)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Když se cítím smutná a nic mě netěší, podvědomě se vracím k jídlům, která jsem milovala jako malá. Měkké maso v jednoduché silné omáčce s kuličkami sladkého hrášku dokáže zahnat chmury a ukonejšit duši i žaludek.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 800 g hovězího masa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Maso nakrájejte na větší kostky, zlehka poprašte hladkou moukou, osolte a přidejte i špetku čerstvě mletého pepře.

Tip: Vyberte si část hovězího masa, kterou obvykle používáte na dušení: výborný bude hovězí váleček i kližka, když ale uvidíte v řeznictví karabáček, bez váhání sáhněte po něm. Má výraznou chuť, je ale jemný a po uvaření půjde krájet i vidličkou.

02.

Ve větším hlubším kastrolu rozpalte olej. Maso na něm opečte ze všech stran dohněda. Hrnec nepřeplňte a raději to udělejte nadvakrát či natřikrát, jenom tak se maso opravdu opeče a nezačne se díky šťávě, kterou pustí, dusit. Správně opečené maso dodá jídlu sílu a krásnou barvu.            

03.

Opečené maso vyjměte a dejte chvíli stranou. Zkontrolujte, zda v hrnci zůstalo dost tuku, a případně ještě lžíci přidejte. Vsypejte cibuli a osmažte ji do světle hnědé barvy, vařečkou při tom uvolňujte přípečky ze dna.

04.

K opečené cibuli přidejte kmín, špetku tymiánu, rajčatový protlak a hořčici a krátce je rozmíchejte v horkém tuku. Do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, promíchejte a podlijte vývarem, aby bylo zpola potopené. Přiklopte pokličkou a pomalu duste doměkka, podle velikosti a stáří masa to potrvá asi hodinu a půl. Občas promíchejte a případně dolijte vývar.

Tip: Na podlévání masa se nejvíc hodí hovězí vývar, díky němu bude mít jídlo opravdu plnou chuť. Samozřejmě vám v případě nouze postačí i voda, máte-li ale jakýkoliv vývar, klidně i zeleninový vývar ze slupek, vždy je to lepší volba.

05.

K měkkému masu na závěr přidejte mražený hrášek a už jenom krátce prohřejte. Jako příloha se hodí bílá rýže i těstoviny, já mám k němu ale nejraději jemnou bramborovou kaši.

Hrášek je krásný, zdravý a oživí každé jídlo. Navíc je měkký za pár minut. Zkuste rychlé uzené maso v hrášku s omáčkou, zadělávaný hrášek jako prívarok anebo bramborovou kaši s hráškem a mátou.

Reklama

Související témata:
Karabáček

Načítám