Článek
Postup
01.
Pokud užijete sušené houby, zalijte je vroucí vodou a nechte odležet. Čerstvé houby pouze očistěte a nakrájejte na kousky.
02.
Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte dozlatova. Přidejte na kostky nakrájený hovězí krk a nechte ho pořádně zatáhnout. Jestli užíváte čerstvé houby, přidejte je k masu, smažte a nechte je pustit všechnu vodu. Osolte a okmínujte.
03.
Zalijte vodou (užíváte-li sušené houby, vlijte je k masu i s nálevem) tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přidejte hřebíček a přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na střední úroveň a nechte pozvolna dusit pod pokličkou asi 45 minut doměkka. Zahušťovat není potřeba, omáčka je vynikající i tak.
04.
Podávejte s oblíbenou přílohou: kromě rýže a knedlíků jsou skvělé bramborové kluzky bez mouky, bramborové noky nebo třeba špecle.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice