Hlavní obsah

Hovězí pečeně s jednoduchou cibulovou omáčkou

Hodnocení:
(24)
Foto: And-One, Shutterstock.com
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

S knedlíkem, těstovinami nebo třeba jen s masem. Je jedno, s jakou přílohou si tuto omáčku připravíte. Je jisté, že zachutná celé rodině a třeba i hostům. Cibulová omáčka byla častým jídlem našich předků, je čas jí dát znovu šanci.

Ingredience pro:
6 porcí
Na pečeni
  • 1 kg hovězí kýty
  • 2 lžíce sádla
  • 50 g slaniny
  • 1 cibule
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 500 ml hovězího vývaru
  • sůl a pepř
Na omáčku
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 20 g hladké mouky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

Krok 1: V hlubším pekáčku na plotně rozehřejte sádlo a opečte na něm kostičky slaniny a najemno nakrájenou cibuli. Doplňte pepř a nové koření, vložte maso a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.

Krok 2: Pekáč dejte do trouby rozehřáté na 200 stupňů Celsia a asi po 20 minutách stáhněte teplotu na 150 stupňů a maso přiklopte. Dopékejte ještě asi hodinu a nezapomeňte pečeni průběžně podlévat vývarem nebo vodou.

Krok 3: Když se budete blížit do finále pečení masa, přichystejte omáčku. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibulku, zaprašte ji moukou, nechte ji ztmavnout a jíšku zalijte vývarem nebo vodou. Omáčku asi 20 minut vařte, dochuťte muškátovým oříškem, solí a mletým pepřem, propasírujte přes sítko anebo rozmixujte ponorným mixérem a podávejte s masem a kynutými houskovými knedlíky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek