Hlavní obsah
3,1
(306)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Cibulové placky jsou všestranné: využijete je jako chuťovku na party, přílohu ke grilovanému masu, svačinu do krabičky nebo klidně jako večeři. Chuť jim dodá nejen cibule, ale hlavně koření a strouhaný parmazán.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 500 g cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 ks vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 60 g parmazánu
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Cibuli (500 g odpovídá asi třem větším kouskům) oloupejte a nakrájejte nahrubo – klidně stačí čtvrtkolečka. Na hrubém struhadle nastrouhejte jednu menší mrkev.

02.

Smíchejte cibuli s mrkví a přidejte koření: utřený česnek, sladkou papriku, sůl a pepř. Můžete přidat i trochu drceného kmínu, smaženkám prospěje i hrst nasekané plocholisté petržele, nať z jedné jarní cibulky nebo – máte-li rádi – taky trochu římského kmínu.

03.

Vše smíchejte s vejci a hladkou moukou. Nebojte se, těsto nedrží zrovna dobře pohromadě, během smažení se ale hezky spojí.

04.

V pánvi rozehřejte olej, do nej vkládejte lžící hromádky těsta, které rozplácněte na placku. Smažte asi 2 minuty dozlatova, pak otočte a osmažte i z druhé strany. 

05.

Podávejte s majonézou, s dipem se zakysané smetany, tzatziki nebo jakýmkoliv jiným, který máte rádi.

Máte rádi placky všeho druhu? Zkuste japonské zelné nebo třeba květákové placičky bez mouky. Nepopsatelně skvělé jsou i tyhle řepové karbanátky nebo smažené mrkvové placičky se sýrem feta.

Načítám