Hlavní obsah

Perníková roláda s mascarpone a hruškami

Hodnocení:
(116)
Foto: Martina Lancingerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Která chuť je tak oblíbená, že si bez ní děti ani dospělí nedokážou představit vánoční svátky a rádi si ji dopřejí i kdykoliv během roku? Jaká vůně je tak specifická, že ji rozpoznáte na sto honů a s chutí si ji dopřáváte v dezertech i v kávě? Zkuste milovanou perníkovou chuť spojit s hruškami a vykouzlete perfektní roládu.

Ingredience pro:
1 roládu
Na těsto
  • 3 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžíce oleje
  • 58 g hladké mouky
  • 3 g kakaa
  • 1/4 lžičky perníkového koření
Na náplň
  • 200 g hrušek
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 špetka mleté skořice
  • 100 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 2 lžíce cukru moučka
Na ozdobení
  • 1 hruška
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 30 g čokolády 70%
  • 1 granátové jablko
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch). Plech vyložte pečicím papírem a připravte si čistou utěrku.

Krok 2: Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte lžíci oleje. Do mísy prosejte mouku s kakaem a perníkovým kořením. Směs zlehka promíchejte nejlépe silikonovou stěrkou. Jak vyrobit domácí perníkové koření?

Krok 3: Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a stěrkou rozetřete na plát velký asi 35 × 23 cm. Vložte do trouby a pečte osm minut.

Krok 4: Upečený korpus vyndejte z trouby, nechte minutu až dvě „orazit“ a přeložte na čistou utěrku. Pak stočte do rolády a nechte vychladnout. Pokud si nevěříte, podívejte se na přesný video recept, jak roládu rolovat, naplnit a zabalit.

Krok 5: Zatím nakrájejte hrušky na kostičky. V misce promíchejte s javorovým sirupem a špetkou skořice. Rozprostřete na plech a pečte při 190 °C asi deset minut doměkka. Nechte zchladnout.

Krok 6: Smetanu vyšlehejte s mascarpone a cukrem dotuha. Trochu krému si dejte stranou na ozdobení.

Krok 7: Stočený korpus na roládu opatrně rozložte, potřete krémem, posypejte kostičkami pečených hrušek a stočte.

Krok 8: Hrušku na ozdobení rozkrájejte na měsíčky a zbavte jadérek. Lehce potřete javorovým sirupem a upečte v troubě dozlatova.

Krok 9: Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a roládu lehce přelijte pramínky čokolády. Zbylým krémem ozdobte pomocí zdobicího sáčku hřbet rolády a doplňte kousky pečených hrušek. Nakonec posypejte zrníčky z granátového jablka.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.