Hlavní obsah
3,3
(222)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

K podzimu prostě patří voňavý perník – kuchyň krásně provoní už chvíli poté, co pustíte troubu. A abyste do něj využili i sezonní ovoce, upečte si ho jako obrácený koláč se sladkými hruškami.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Dno formy
  • 60 g másla
  • 60 g hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 ks hrušek
Těsto
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1 špetka soli
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 80 g hnědého cukru
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 ks vejce
Článek

Postup

01.

Nejdříve v kastrůlku rozpusťte cukr s troškou vody. Když začne zlátnout, vmíchejte máslo a skořici (skvělá je i špetka soli pro slaný karamel), pět minut povařte a vlijte na dno koláčové formy, nejlépe s odnímatelnými okraji. Poklaďte tenkými plátky ze dvou až tří neoloupaných hrušek.

02.

Mouku (polovinu můžete nahradit žitnou) smíchejte s kořením, práškem do pečiva a solí (hodí se i hotová směs perníkového koření).

03.

Olej prošlehejte s cukrem, nastrouhaným zázvorem, citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) a vejci. Zlehka zapracujte mouku a rozetřete přes hrušky.

04.

Pečte asi 40 minut při 180 °C, nechte 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte. Podávejte jen tak nebo pokapané datlovým sirupem.

Reklama

Načítám