Hlavní obsah

Hruškový perník se skořicovým karamelem

Hodnocení:
(194)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

K podzimu prostě patří voňavý perník – během upršených dnů kuchyň krásně provoní už chvíli poté, co pustíte troubu. A abyste do něj využili i sezonní ovoce, upečte si ho jako obrácený koláč se sladkými hruškami.

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na dno formy
  • 60 g másla
  • 60 g přírodního cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3 hrušky
Na těsto (zázvor můžete dát i sušený)
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 špetka soli
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 80 g přírodního cukru
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Nejdříve v kastrůlku rozpusťte cukr s troškou vody. Když začne zlátnout, vmíchejte máslo a skořici (skvělá je i špetka soli pro slaný karamel), pět minut povařte a vlijte na dno koláčové formy, nejlépe s odnímatelnými okraji. Poklaďte tenkými plátky ze dvou až tří neoloupaných hrušek.

Krok 2: Mouku (polovinu můžete nahradit žitnou) smíchejte s kořením, práškem do pečiva a solí (hodí se i hotová směs perníkového koření).

Krok 3: Olej prošlehejte s cukrem, nastrouhaným zázvorem, citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) a vejci. Zlehka zapracujte mouku a rozetřete přes hrušky.

Krok 4: Pečte asi 40 minut při 180 °C, nechte 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte. Podávejte jen tak nebo pokapané datlovým sirupem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.