Hlavní obsah

Hruškový koláč s medem a levandulí

Hodnocení:
(80)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Když „obyčejnou“ bublaninu upečete v dortové formě, pokladete ozdobně nařezanými sladkými hruškami a přelijete medovou polevou s levandulí, získáte elegantní dezert s francouzským šmrncem.

Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Budete potřebovat:
  • 3 hrušky
  • 2 vejce
  • 130 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • 200 ml mléka
  • 280 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na polevu a dokončení:
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžička levandulových květů
Článek

Postup:

Krok 1: Suroviny na těsto vyndejte z lednice včas, aby měly pokojovou teplotu. Dortovou formu vyložte papírem na pečení – lépe přilne, když ji napřed vytřete kouskem másla.

Krok 2: Hrušky podélně rozřízněte, odstraňte jádřinec, stopku a bubáka. Položte je řeznou stranou na pracovní plochu a bříška hrušek ozdobně nakrojte, ale nedokrojte, podélnými řezy. Pomůže vám špejle – zapíchněte ji příčně asi půl centimetru nad řeznou stranou hrušky – nůž se o ní při krájení zastaví a hruška se vám nerozpadne.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.

Krok 4: Ke žloutkům přidejte cukr a změklé máslo a společně je utřete. Postupně vešlehejte vlažné mléko a asi polovinu mouky prosáté s práškem do pečiva. Další část mouky zapracujte střídavě se sněhem už jenom zlehka stěrkou.

Krok 5: Hotové těsto lžící naklaďte do formy, navrch rozložte ozdobně naříznuté hrušky a pečte v předehřáté troubě 3540 minut, až povrch zezlátne a špejle zkusmo zapíchnutá do těsta vyjde suchá.

Krok 6: Zatímco se koláč peče, v malém rendlíku jemně zahřejte med s vodou a přidejte květy levandule. Množství vody dolaďte podle hustoty medu potřebujete konzistenci hustějšího sirupu.

Krok 7: Upečený koláč nechte malou chvíli zchladnout, těsto propíchejte špejlí a zalijte levandulovým medem. Nechte zchladnout, ozdobte ještě pár kvítky levandule a podávejte.

Můj tip: K hruškám a medu se výborně hodí i rozmarýn. Pokud máte rádi překvapivé chutě, zkuste ho místo levandule.

ynezorPumanzeSaNyknalC
24. 9. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.