Hlavní obsah

Houbová sezona: Krkonošský hubník

Hodnocení:
(448)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 5 minut
Náročnost
střední

Hubník, chcete-li houbovec, je u nás v rodině moc populární. Vydatné staročeské jídlo, které stejně dobře chutná teplé i studené.

Ingredience pro:
4 porce
  • 30 g sušených hub
  • 4 rohlíky
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 150 g anglické slaniny v celku
  • 1 malá cibule
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 hrst petrželky
  • 40 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce dětské krupičky
Článek

Postup

Krok 1: Sušené houby namočte na hodinu do vody. Mezitím si nakrájejte na kostičky rohlíky a anglickou slaninu.

Krok 2: Namočené houby ještě překrájejte, osolte a na lžíci másla duste na mírném ohni asi 15 minut. Když bude potřeba, podlijte je trochou vody. Změklé houby nechte zcela zchladnout.

Krok 3: Nyní si společně dozlatova orestujte kostičky slaniny a najemno nasekanou cibuli. Poté je rovněž nechte zchladnout.

Krok 4: Kostičky pečiva dejte do větší mísy, zalijte je mlékem a přidejte celá vejce. Zamíchejte a pak do tohoto těsta přidejte krupičku, zchladlé houby a slaninu s cibulkou společně s omastkem. Nakonec přidejte nasekané bylinky - rozmarýn s petrželkou a směs osolte a opepřete.

Krok 5: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Zapékací mísu vymažte máslem a nalijte do ní houbovou směs. Na povrch rozdělte kousky zbylého másla a dejte péct asi na 50 minut do horkovzdušné trouby.

Foto: Svatava Vašková

Vydatné houbové staročeské jídlo, na kterém si pochutnáte i za studena

Hubník se dá připravit na nespočet způsobů. Můžete vynechat slaninu, naopak přidat česnek, ale i třeba i sušené brusinky a kousky mandlí. 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama