Hlavní obsah
3,2
(69)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Není nad poctivou domácí sekanou. A ještě lepší je, když ji uděláte s houbami! Tahle sekaná je vážně vychytaná, až ji ochutnáte, nebudete chtít jinou!

20 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 600 g vepřového mletého masa
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 1 ks rohlíku
  • 3 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g sušených hub
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
Článek

Houby nepatří jen k podzimu. Pokud doma máte sušené nebo mražené, můžete si jejich skvělou chuť užít celý rok. Příkladem, kdy houby povznesou obyčejný pokrm o úroveň výš, je tato sekaná se sušenými houbami a smaženou cibulkou.

.

Postup

01.

Rohlík nebo housku namočte do studené vody a houby taktéž zalijte vodou, aby se nasákly. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji dozlatova na troše rostlinného (ideálně řepkového) oleje. K cibuli přidejte namočené, slité a vymačkané houby a krátce vše poduste.

02.

V míse zatím smíchejte oba druhy masa, vajíčka, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek. Namočenou housku natrhejte na kousky, vymačkejte od nadbytečné vody a přidejte spolu s cibulkou a houbami k masu.

03.

Masové „těsto“ rozdělte na poloviny a z každé z nich vytvarujte typickou šišku sekané. S těstem si v rukou důkladně pohrajte a proplácejte ho ze všech stran, abyste z něj dostali všechen nadbytečný vzduch a sekaná držela hezky pohromadě. Hotovou sekanou uložte do pekáčku vytřeného trochou oleje a dejte péct na 200 °C na 30 minut, pak teplotu stáhněte na 160 °C a dopečte ještě asi 20 minut. Před koncem pečení ji můžete podlít trošičkou vody. Hotová sekaná je krásně šťavnatá a skvěle se krájí. Sekanou servírujte s bramborovou kaší.

Tip: Ať máte jistotu, že sekaná v troubě nepraskne, potřete ji před pečením studenou vodou.

Načítám