Článek
Houby nepatří jen k podzimu. Pokud doma máte sušené nebo mražené, můžete si jejich skvělou chuť užít celý rok. Příkladem, kdy houby povznesou obyčejný pokrm o úroveň výš, je tato sekaná se sušenými houbami a smaženou cibulkou.
.
Postup
01.
Rohlík nebo housku namočte do studené vody a houby taktéž zalijte vodou, aby se nasákly. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji dozlatova na troše rostlinného (ideálně řepkového) oleje. K cibuli přidejte namočené, slité a vymačkané houby a krátce vše poduste.
02.
V míse zatím smíchejte oba druhy masa, vajíčka, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek. Namočenou housku natrhejte na kousky, vymačkejte od nadbytečné vody a přidejte spolu s cibulkou a houbami k masu.
03.
Masové „těsto“ rozdělte na poloviny a z každé z nich vytvarujte typickou šišku sekané. S těstem si v rukou důkladně pohrajte a proplácejte ho ze všech stran, abyste z něj dostali všechen nadbytečný vzduch a sekaná držela hezky pohromadě. Hotovou sekanou uložte do pekáčku vytřeného trochou oleje a dejte péct na 200 °C na 30 minut, pak teplotu stáhněte na 160 °C a dopečte ještě asi 20 minut. Před koncem pečení ji můžete podlít trošičkou vody. Hotová sekaná je krásně šťavnatá a skvěle se krájí. Sekanou servírujte s bramborovou kaší.
Tip: Ať máte jistotu, že sekaná v troubě nepraskne, potřete ji před pečením studenou vodou.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice