Hlavní obsah
3,3
(51)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Začátek listopadu již tradičně patří husímu masu. Až budete konfitovat svatomartinskou husu, přidejte dvě stehna navíc a udělejte z nich skvělé rillettes. Zkuste je klidně už tenhle víkend jako trénink na svatého Martina.

15 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
Na pomazánku
  • 2 husí stehna
  • 270 g husího sádla
  • sůl a pepř
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce koňaku
K podávání
  • čerstvé pečivo
  • červená cibule
  • kyselá okurka
Článek

Postup

01.

Husí stehna očistěte a uložte do pekáčku, klidně velmi natěsno k sobě. Zalijte rozehřátým sádlem tak, aby byla celá ponořená. Pokud tolik sádla nemáte, bude potřeba je pravidelně otáčet, aby se na stehnech nevytvořila propečená kůrka.

02.

Do sádla přidejte bylinky. Mohou být i se stonky, na závěr je alespoň jednoduše vyndáte. Pořádně osolte, opepřete a přidejte rozmáčknutý stroužek česneku, neprolisovávejte ho, budete ho také vyndavat.

03.

Troubu zapněte na 120 °C a vložte do ní nachystané maso. Nechte asi 2,5–3 hodiny konfitovat – tak se říká technice pečení masa v sádle. Hotové maso pak samo odpadává od kosti.

04.

Upečené maso vyndejte ze sádla a oberte, jde to opravdu úplně snadno. Vidličkou ho natrhejte na vlákna a přendejte do mísy. Ze sádla vyjměte bylinky a česnek a částí sádla zalijte natrhané maso. Pořádně promíchejte.

05.

Podle potřeby ještě osolte, opepřete a přidejte koňak. Sádla přidávejte tolik, aby pomazánka měla jemnou hustou konzistenci. Počítejte s tím, že vychlazením v lednici ztuhne.

06.

Hotové rillettes dejte do skleniček o velikosti 200–300 ml. Povrch zalijte ještě lžicí sádla a zavíčkujte. V lednici takto vydrží i 2–3 týdny. Sádlo je skvělý konzervant a rillettes znamená v překladu škvarky, technicky je to vlastně pomazánka příbuzná škvarkové.

07.

Podávejte na čerstvém pečivu s jemně nakrájenou cibulkou nebo třeba kyselou okurkou.

Pomazánka v hezké skleničce je skvělá také jako dárek. Udělat si můžete i vepřové rillettes, vyzkoušené mám i krůtí nebo králičí maso. Na svatomartinské tabuli by neměl chybět ani kaldoun. Anebo si připravte rovnou celé svatomartinské menu podle vašich představ.

Reklama

Související témata: