Hlavní obsah

Dům mladé rodiny: Nechybí projekční plátno ani spaní na peci

Foto: Tomáš Dittrich, Archiv Institutu bytového designu

Co největší obývací zóna, chytrý nábytek na míru, neutrální barvy a jako bonus několik hravých detailů. Přesně tak si své bydlení představovala mladá rodina, která se měla stěhovat do nového rodinného domu. Se zařízením interiéru se majitelé obrátili na odborníky a vy se už můžete podívat na výsledek.

Článek

Stavba domu byla již v dost pokročilé fázi, když jeho budoucí obyvatelé oslovili Miroslava a Janu Stachovi ze studia boq architekti. Ti se krom návrhu interiéru pustili také do několika stavebních úprav, aby dispozice domu plně vyhovovala potřebám mladé rodiny. Krom velkého obývacího pokoje tak vznikla také kuchyň, kterou by nepohrdl ani leckterý profesionální kuchař.

Betonový strop a neutrální barvy

Betonový strop a dřevěná olejovaná podlaha jsou, co se estetického dojmu týká, bezesporu dva hlavní výrazové prvky interiéru. Většina vybavení a nábytku je pak vyrobená interiéru na míru, přičemž se autoři drželi přání majitelů a volili především neutrální barevné odstíny.

V přízemí domu se nachází rozsáhlý obytný prostor, který je nenásilně rozdělen na tři části. Přímo uprostřed je obývací pokoj, kousek stranou je kuchyně s jídelnou a na druhé straně, směrem do venkovního atria, vznikla odpočinková zóna.

Kuchyně se dvěma dřezy

Největší změnu dispozičního řešení novostavby provedli architekti v kuchyni. Především vznikl nepřehlédnutelný pracovní ostrůvek, na který umístili dřez i varnou desku. Nad ním pak vytvořili barevně kontrastní podhled, který kopíruje jeho tvar a je po celé své ploše podsvícený. Ovšem na zmar nepřišel ani původní dřez. Ten autoři ponechali na svém místě, díky čemuž vznikla takzvaná špinavá přípravná zóna.

Foto: Tomáš Dittrich, Archiv Institutu bytového designu

Nad černý ostrůvek umístili autoři podhled ve stejném tvaru, ale v kontrastně bílé barvě

Projekční plátno na schodišti

V tomto domě není schodiště jen nutnost, ale jeden z designově nejvýraznějších prvků. Jeho součástí je úložný prostor a originální knihovna, která přechází do druhého patra, kde funguje jako zábradlí. Celý systém pak doplňuje projekční plátno, které se shrnuje přes jeho boční část tak, aby své oblíbené filmy mohli obyvatelé sledovat přímo z prostorné sedačky.

Moderní verze spaní na peci

Originální řešení našli autoři i pro odpočinkovou část obývací zóny, která je takovým současným ztvárněním „spaní na peci“. Prostor nabízí dostatek soukromí v blízkosti prosvětleného atria, zároveň je pořád v dosahu obývacího pokoje. Ideální pro chvilky strávené s knížkou a hrnkem horkého čaje.

Foto: Tomáš Dittrich, Archiv Institutu bytového designu

Ložnice rodičů je řešená velmi minimalisticky

Kreativní dětský pokojíček

Zatímco ložnice rodičů dostala záměrně minimalistický design, v dětském pokoji vznikla hravá kreativní sestava. Na stěně nad postelí je skříň s jednou nikou s policemi a druhou nikou ve tvaru domečku s komínem a vnitřním oknem. Čelo postele je pak obložené magnetickou popisovatelnou fólií, malá slečna tak má vlastní kreativní prostor.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni na Living Foru 22. září 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek