Hlavní obsah

Ideální hubnoucí plán pro postavu hrušky: zaměřte se na vlákninu a kardio cvičení kombinujte

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní polovinu těla máte štíhlou, na břiše byste možná při troše dobré vůle vysekaly pekáč buchet, zato na zadek, boky a stehna se vám podepíše každý váš stravovací prohřešek. Postavě typu hruška sedne kombinace silového a kardio tréninku. A jak by měl vypadat váš jídelníček?

Článek

Ženská postava se nejčastěji dělí do čtyř typů, které se familiárně nazývají jablko, hruška, přesýpací hodiny a chlapecká postava. Každá má své plusy a minusy. Dobrou zprávou pro hrušky je, že tuk uložený v partiích boků, zadečku a stehen nijak zásadně neohrožuje zdraví, jako je tomu u jablek kvůli viscerálnímu tuku. Navíc byl tento typ postavy brán vždy jako nejatraktivnější. Už méně dobrou zprávou je, že se jí tuk většinou drží jako čert kříže. Pojďme se podívat, co se dá dělat.

Zaměřte se na vlákninu

Ukládání tuku v oblasti hýždí, boků a stehen se mnohdy vysvětluje estrogenovou dominancí. Dává to smysl i z evolučního hlediska, tento typ postavy byl vždy spojován s plodností, tím pádem i ženskostí. Estrogen je hlavní ženský pohlavní hormon, který se pojí s větším výskytem tukové tkáně. Hruškám tak může prospět jídelníček, který pomáhá estrogenovou dominanci mírnit.

Zní to jako velká věda, ale není. V zásadě jde o to omezit nezdravé tuky a snažit se jídelníček založit z větší části na potravinách bohatých na vlákninu, která zpomaluje uvolňování inzulinu a pomáhá při snížení hladiny estrogenu. Zdrojem vlákniny jsou celozrnné obiloviny, houby, luštěniny, ovoce, zelenina, semínka a další.

Naopak omezte příliš tučné mléčné výrobky, tučné druhy masa nebo nefermentované sójové potraviny. Vhodné do takového jídelníčku nejsou ani zdroje trans tuků, které do sebe často dostáváte z cukrovinek nebo fast food pokrmů. Méně tučné mléčné výrobky nebo libové druhy masa, které jsou zdrojem kvalitních bílkovin, určitě ale zařazujte pravidelně.

Foto: Ekaterina Prokosheva, Shutterstock.com

Založte svůj jídelníček na potravinách bohatých na vlákninuFoto: Ekaterina Prokosheva, Shutterstock.com

Základ každého hubnutí

Kromě toho, že si poskládáte jídelníček z vhodných potravin, je ještě potřeba myslet na jednu věc, a co se hubnutí týká, zřejmě stále tu nejzásadnější. Pokud chcete redukovat tukové zásoby, základem je vždycky kalorický deficit. To znamená, že ze sebe musíte formou pohybu více energie vydat než do sebe v podobě jídla dostat. Začátečníkům pomáhá, když si zpočátku chystají jídla podle receptů z některé z mnoha zdravých nebo vyloženě na hubnutí zaměřených kuchařek, kde jsou výživové hodnoty na každý den rozepsané. Pokud totiž budete jíst zdravě, ale kaloricky vydatně, pak se vás kila budou držet.

HIIT trénink je dobrá volba

Jestli raději zvolit kardio aktivity, nebo si dát posilovací seanci, řeší mnoho hubnoucích. Zatímco jedinci s postavou typu jablko by měli dát důraz na kardio, hrušky potřebují kombinaci obojího. Kardio jako základ pro lepší spalování tuků, silový trénink zase pomůže asymetrickou postavu lépe zformovat.

Dobrou volbou je zapojit také vysoce intenzivní intervalový trénink typu HIIT, který je sice poměrně náročný, ale zahrnuje vše, co potřebujete. Pomáhá spalovat tuky, budovat vytrvalost, ale zároveň dostanou zabrat svaly celého těla. Tréninkový plán na týden pro začátečníka s postavou typu hruška by mohl sestávat z jednoho kardio tréninku, jako je třeba běh, jízda na bruslích nebo na kole, jednoho HIIT tréninku a jednoho posilovacího tréninku s důrazem na posílení horní poloviny těla.

Reklama

Načítám