Hlavní obsah

Jak zhubnout, když máte postavu typu jablko?

Foto: Dmitry Lobanov, Shutterstock.com

Foto: Dmitry Lobanov, Shutterstock.com

Reklama

Paže a nohy jako párátka, hýždě spíše ploché a naopak výrazné sklony k přibírání ve středu těla, tedy hlavně na břiše, bocích a zádech. Postava typu jablko více než jiné vyžaduje pravidelný pohyb a úpravu stravy. Jak zhubnout břicho?

Článek

Ukládání tuku v oblasti středu těla není jen estetický problém, ale představuje především zdravotní riziko: často se jedná o viscerální tuk uložený mezi orgány. Když je ho příliš, významně roste riziko vysokého krevního tlaku, cukrovky 2. typu, demence, a dokonce i některých druhů rakoviny. Na co se při jeho zbavování zaměřit?

Jak zhubnout tuk na břiše

Musíte vědět, že posilování určité tělesné partie svalstvo zpevňuje, případně pomáhá jeho růstu, na výskyt tuku v tomto místě má ale jen nepatrný vliv. Naopak, dokonce existují cviky na břicho, které vás mohou udělat na pohled tlustší!

A podobné je to s dietou: když budete méně jíst, budete hubnout, ale bohužel asi ne tam, kde to nejvíc potřebujete. Kam tělo tuk ukládá a odkud se ho zbavuje nejdříve, je z velké míry dáno geneticky. Ale možnosti ovlivnit situaci samozřejmě existují. Zaměřte se na správnou pohybovou aktivitu a složení stravy.

1. Choďte a nepřestávejte se hýbat

Jablka – na rozdíl od typických chlapeckých postav – potřebují rozhýbat metabolismus, respektive aktivně podporovat spalování tuků. Proto se jen těžko obejdou bez kardia, tedy aerobního cvičení. Zásada číslo jedna: Choďte co nejvíc pěšky!

Dál se můžete pustit do tradičních aerobních aktivit, jako je například běh, jízda na kole a na kolečkových bruslích a tanec. Zatímco chůzi byste měli mít na programu denně, běh a jiné náročnější činnosti postačí třikrát týdně po dobu 30–60 minut.

2. Posilujte střed těla

Ačkoliv posilování břicha velikost pneumatiky v pase neovlivní, nevyhýbejte se mu. Je to úplně jiný pocit, mít mezi tukem zpevněné svalstvo a ne povolenou vanu. Přidejte posilování zad – zbavíte se bolestí a získáte lepší držení těla: postava pak působí štíhlejší.

Zaměřte se především na komplexní cviky, třeba různé varianty planku a zařadit můžete i sklapovačky. A jestli budete chtít trochu dorovnat asymetrii štíhlých nohou, ruku a zadku, můžete se pustit i do nich, aby posilováním trochu nabraly na objemu. Každé cvičení aktivuje metabolismus a silné svaly spotřebovávají i v klidu víc energie, což vám při hubnutí hodně pomůže.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Nejste sportovní typ? Nemusíte se týrat ve fitku ani při běhu. Důležité je hodně chodit a hýbat se v průběhu dne, aby se metabolismus aktivoval a nebál se spalovatFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

4. Upravte stravu

Chcete-li zhubnout na břiše, musíte začít hubnout. A to stojí na jediné věci, což je kalorický deficit. Znamená to, že z jídla a pití přijmete méně energie, než vydáte.

Lidé s postavou typu jablko se často řadí mezi endomorfy. Tento tělesný typ je náchylný ke zpomalenému metabolismus, proto je výhodné najít co nejvíce prostředků, jak ho rozběhnout. Základní je pohyb a sáhnout lze i po spalovačích tuku. Jejich vliv není závratný, ale každý detail se počítá. Spolehnout se přitom můžete na osvědčený kofein. Jak užívat kávu a čaj jako spalovač tuků?

4. Jezte méně sacharidů a pozor na alkohol

Chcete zapracovat přímo na břišním tuku? Pak se zaměřte nejen na snížené množství kalorií, ale také na složení stravy. Některé živiny totiž ovlivňují ukládání tuku v těle – množství viscerálního tuku zvyšuje například alkoholfruktóza a obecně příliš mnoho cukru (souvisí to s množstvím inzulinu, který se při konzumaci sacharidů vyplavuje).

K úbytku především útrobního tuku pomáhá nízkosacharidová dieta, především její přísná verze ketodieta. Vyřazuje z jídelníčku nejen sladkosti, ale i příliš sladké ovoce a zásadně snižuje (zakazuje) i příjem těstovin, rýže, brambor i pečiva. V takové stravě je pak hojně zastoupené maso, tučné ryby, ořechy, sýry, vejce a zelenina s nízkým obsahem sacharidů (listová, brokolice, špenát...).

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Přísná ketodieta není dlouhodobě udržitelná, ale nízkosacharidová strava bez sladkostí a bez moučných příloh, zato s množstvím vhodné zeleniny se dá držet stáleFoto: RossHelen, Shutterstock.com

5. Pracujte se stresem a spěte

Tukové zásoby okolo vnitřních orgánů (a tedy především na břiše) také podporuje vyšší hladina stresových hormonů. Je proto důležité pečovat nejen o tělo, ale i o duši – ve skutečnosti se to nedá oddělit. Pokud málo spíte, nervujete se a žijete v dlouhodobém napětí, organismus se vám jednak „odmění“ chutěmi na sladké a tučné (což bude kazit snahu o změnu stravy), a navíc bude tuk ukládat víc do břicha. A to je přesně to, co nechcete. A upozornění na závěr: Množství tuku v oblasti břicha zvyšuje i kouření.

Reklama

Načítám