Hlavní obsah

Skvělé potraviny k večeři. Pro zahřátí i klidnější spaní

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už nevíte, co nachystat k večeři, aby to všem chutnalo? Zkuste vykouzlit takové jídlo, které vás před dlouhým spánkem dostatečně zasytí, ale nezatíží zažívání a bude vhodné i pro ty, kdo přemýšlejí nad svou hmotností a zdravou stravou. A navíc pomůže k lepšímu spánku.

Článek

Večerního jídla se není třeba vzdávat, i když kontrolujete váhu nebo hubnete. Stačí ohlídat, co a kolik si naložíte na talíř. Když si dopřejete k snídani či k obědu, máte dlouhé hodiny na to, přijatou energii zužitkovat. Zato energii z kalorické bomby pozdě večer nedokáže organismus spálit a uloží ji do tukových zásob. Takže čím později jíte, tím lehčí by jídlo mělo být.

1. Večer kalorie počítejte

Hubnete? Zkuste smažené pokrmy, pečivo nebo tučné maso nahradit libovým masem, šunkou a zeleninou. Vsaďte na lilek, cuketu nebo rajčata. Například salátová okurka nemá téměř žádné kalorie, zato disponuje vysokým obsahem vlákniny a dokáže rychle uspokojit hladový žaludek. „Tepelně ji neupravujte, zbytečně byste tím ztratili živiny, které nabízí. Použijte ji jako přílohu ve formě okurkových špaget,“ doporučuje Tereza Havrlandová, odbornice na raw stravu ze společnosti Lifefood. Pokud hodláte večer ještě cvičit nebo jíte více než tři hodiny před spaním, může být porce samozřejmě vydatnější.

  • Studená večeře - několik plátků libové šunky, půlka salátové okurky
  • Teplá večeře - rajská polévka s rýží
  • Vydatná večeře - zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem

Nevydržíte večer nejíst? Zkuste dietu, která to nezakazuje.

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Rajská polévka může být vegetariánská, nebo s vařeným masem. V každém případě pohladí žaludekFoto: AS Food studio, Shutterstock.com

2. Polévky navodí klid

V chladné části roku jsou polévky ideální večeře. Díky vláknině ze zeleniny zasytí a přitom neobsahují přehnané množství energie. Před krémovými se smetanou dejte večer přednost hutným zeleninovým polévkám. Při přípravě zapojte především takové ingredience, které pomohou doplnit vitamin B6 – je důležitý pro produkci hormonu spánku melatoninu. Dejte si rybí maso nebo játra, kvasnice, vejce, brambory, přikousnout můžete i celozrnné pečivo. Experimentujte s luštěninami: fazole, čočka a cizrna jsou skvělý zdroj bílkovin a mají nízký glykemický index.

Nevyhýbejte se poctivým vývarům, základ můžete mít do zásoby v mrazáku. „V zimě určitě nevynechávejte maso ani tučnější ryby. Jsou významným zdrojem energie a tepla, tělo má s jejich zpracováním více práce, takže se i více zahřeje,“ říká Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

  • Studená večeře - studená cizrnová polévka s chilli a zázvorem sypaná dýňovými semínky
  • Teplá večeře - vývar s játrovými knedlíčky a celozrnnými nudlemi
  • Vydatná večeře - boršč s masem zjemněný zakysanou smetanou
Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Pravý boršč obsahuje množství prospěšné a syté zeleniny a také nálož bílkovin v maseFoto: AS Food studio, Shutterstock.com

3. Nebraňte se sladkému

Dělá vám večer dobře něco sladkého? Dopřejte si současně i něco zdravého. Zmíněný vitamin B6 doplní i med, třešně, ovesné vločky nebo hrozny. Vsaďte také na hořčík, který pomáhá navodit ospalost a zlepšuje uvolnění svalů. Zajistí vám ho datle, ořechy, sušené meruňky, maliny nebo ostružiny. Základem večeře by ale měly být bílkoviny, které na delší dobu zasytí.

  • Studená večeře - bílý jogurt s třešňovým kompotem
  • Teplá večeře - ovesná kaše s banánem, lesním ovocem, ořechy a medem
  • Vydatná večeře - proteinové palačinky s tvarohem a hrozny
Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Ovesná kaše je ideální jídlo a hodí se ráno, v poledne i večer – podle toho, kdy na ni máte chuťFoto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

4. Brambory pro hladovce

Pro navození spánku a pro duševní pohodu je potřebná aminokyselina tryptofan, kterou si organismus přetváří na hormon pohody serotonin a hormon spánku melatonin. Projíte se k němu díky drůbežímu masu, rybám, sýru cottage, tofu, slunečnicových semínkům, fazolkám mungo, ananasu, ale i obyčejným bramborám.

  • Studená večeře - bramborový chléb se sýrem cottage a semínky
  • Teplá večeře - teplý salát z brambor, zelených fazolek a klíčků mungo
  • Vydatná večeře - bramborové noky s lososem a špenátem
Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Větší a nutričně bohatší jídla jezte dříve, aby příjem energie tělo stihlo spálit, než půjde spát Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Reklama

Načítám