Hlavní obsah

Díky ní nosily v 60. letech všechny ženy minisukně. Zemřela ikonická návrhářka Mary Quant

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Módní svět přišel o další legendu. Ve věku 93 let zemřela britská módní návrhářka Mary Quant, která zásadním způsobem ovlivnila trendy 60. let. Právě ona nabídla nové generaci oblečení, které bylo nejen pohodlné, ale i zábavné, a pomohla zpopularizovat kousek, který je oblíbený dodnes. Minisukni!

Článek

Ačkoli navždy změnila svět módy, design nestudovala a s oblečením experimentovala doma. Už ve škole si prý zkracovala sukně – a právě krátká délka byla pro její modely později charakteristická. V módě začala pracovat až ve svých pětadvaceti letech, kdy si s manželem otevřela obchod a od samého začátku oslovovala především mladé zákazníky. Její oblečení bylo barevné a inovativní a hlavně – lišilo se od módy, kterou nosila předchozí generace! Jak později napsala ve své autobiografii Quant by Quant: mladé ženy tehdy nechtěly nosit to samé co jejich matky.

Ačkoli se jí to častokrát přičítá, Mary Quant minisukni nevynalezla, ale zasadila se o to, že se z ní stal v 60. letech jeden z nejpopulárnějších módních kousků. Krátké sukně navíc sama ve velkém nosila a výjimku neudělala ani tehdy, když si v roce 1966 přebírala Řád britského impéria.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli existovaly už dřív, termín minisukně se zažil až v 60. letech. Sukně zkrátila britská návrhářka Mary Quant (†93) a způsobila tím revoluci. Na fotografii předvádí jeden ze svých modelůFoto: Profimedia.cz

Móda 60. let a její ikony

Po estetice 50. let, které vévodily New Look Christiana Diora a zdrženlivá ženskost, přicházejí uvolněnější šedesátky – a z módního hlediska se dají rozdělit na tři éry. Začátek desetiletí reprezentovala Jackie Kennedy, která hrála na elegantní notu a ohromovala svými kostýmky. Polovina dekády se točila kolem zkracování sukní a výrazných barev a vzorů. A poslední roky 60. let ovlivnilo hnutí hippie, jehož módní prvky se přehouply i do dalšího desetiletí.

Jacqueline „Jackie“ Kennedy

Narodila se do bohaté rodiny a s luxusem a módou uměla přirozeně pracovat. Když byl v roce 1961 její manžel John F. Kennedy (†46) zvolen prezidentem, nestala se jen první dámou Spojených států, ale i oblíbenou módní ikonou. Ke vždy upravené Jackie ženy vzhlížely a jinak tomu nebylo ani na konci 60. let, kdy si vzala řeckého multimilionáře Aristotela Onassise (†69). Tehdy přešla z kostýmků na ležérnější styl a užívala si sedmdesátkové módní trendy.

Foto: Profimedia.cz

Jackie Kennedy byla v 60. letech ambasadorkou eleganceFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Z její garderoby se tragicky proslavil růžový kostýmek Chanel, který měla na sobě 22. listopadu 1963, kdy byl spáchán atentát na jejího mužeFoto: Profimedia.cz

Twiggy

Tváří nového módního stylu, který rozhýbal polovinu 60. let, byla dnes už legendární britská modelka. Lesley Hornby šla svou hubenou postavou (přezdívka Twiggy je odvozena od slova twig – proutek) a krátkými vlasy proti tehdejším ideálům krásy, a právě proto uspěla.

Ke svému charakteristickému účesu přitom přišla náhodou. Ostříhal ji tak známý kadeřník, který hledal modelky pro své nové kreace. Jejich snímky se dostaly do časopisů a o pár týdnů později se okatá sedmnáctiletá dívka stala Tváří roku 1966. A chvíli nato z ní byla hvězda. Uměla skvěle prodat všechny módní trendy pozdních 60. let, jako byly kostky, proužky a především krátké áčkové šaty, které byly svého času naprosto stěžejní.

Foto: Profimedia.cz

K módě 60. let nepatří jen krátké délky sukní, ale i přívaly barev a potiskůFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bez krátkých áčkových šatů jste se v druhé polovině dekády neobešly. Na fotce je Twiggy (vpravo), když jí bylo sedmnáct letFoto: Profimedia.cz

Catherine Deneuve

Trendy samozřejmě milovaly i herečky. Svým chic stylem byla známá elegantní francouzská blondýnka, která se stala přítelkyní a múzou návrháře Yvese Saint-Laurenta (†71). Zajímavé je, že se sama chtěla stát návrhářkou, dceru divadelních herců ale život nakonec zavál k filmu. Jejím prvním velkým úspěchem byla Paraplíčka ze Cherbourgu (1964) a později slavné Buñuelovo drama Kráska dne (1967) o ženě, jež si čas, který její manžel tráví v práci, krátí prostitucí.

Foto: Profimedia.cz

Po Brigitte přišla Catherine. Blonďatá kráska měla k módě vždycky blízkoFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

I bez nápovědy byste nejspíš poznali, že jde o fotku ze šedesátých letFoto: Profimedia.cz

Jane Birkin

Nenuceně sexy, moderní, a přitom nekomplikovaný. Takový je styl britské herečky, po níž je pojmenována jedna z nejžádanějších kabelek světa. Herečka se v roce 1968 seznámila se slavným umělcem a bouřlivákem Sergem Gainsbourgem (†62), který byl téměř o 20 let starší než ona. Love story jim vydržela třináct let a právě s ním nazpívala skandální hit z roku 1969 Je t’aime… moi non plus. Pikantní je, že písnička vznikla už o dva roky dřív, kdy ji nahrál s Brigitte Bardot, její tehdejší manžel byl ale ostře proti a blondýnka pak prosila, aby song plný vzdechů nevyšel.

Foto: Profimedia.cz

Přestože odpovídá představám o stylových Francouzkách, Jane Birkin je Angličanka z Londýna. Do Paříže se přistěhovala na konci 60. let a udělala si z ní svůj druhý domovFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Do hereččina stylu se ve své době samozřejmě promítly trendy konce 60. let, které silně ovlivnilo hnutí hippie. Na fotce je se svou velkou láskou Sergem Gainsbourgem, s nímž má dceru – herečku Charlottu GainsbourgFoto: Profimedia.cz

Zahraniční trendy přišly i k nám

I do Československa se dostávaly trendy ze zahraničí – v průměru s dvouletým zpožděním. Společnost se začala otevírat více na Západ: v roce 1965 byla tuzemská móda poprvé představena v Paříži a o rok později se v Praze konala přehlídka Christiana Diora. Od módy předchozí dekády se odvracela především mladá generace, která se pomocí oblékání častokrát vymezovala vůči komunistickému režimu.

I u nás se zkracovaly sukně, šaty se nosily do krátkého áčka nebo o něco delší pouzdrové. Velký prostor dostávaly kalhoty, ať už širší, nebo přiléhavé, a důležité byly také doplňky jako čelenky, pásky, korále nebo náušnice. Na konci 60. let pak přišly první kalhoty, které imitovaly denim.

Související témata:
Mary Quant

Načítám