Hlavní obsah

Ikonické korzety, kostky, ale i mužské přirození. Tohle byla punková královna Vivienne Westwood

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do svých posledních dnů dělala to, co miluje. Svět dnes vzpomíná na punkovou královnu Vivienne Westwood, která ve svých jednaosmdesáti letech zemřela. Znáte její tvorbu, díky které se návrhářka zařadila mezi největší módní legendy?

Článek

Rodina návrhářky potvrdila, že Vivienne Westwood včera odešla, pokojně a obklopena rodinou. Rebelka, která nikdy nedělala to, co se od ní očekávalo, prý navrhovala až do poslední chvíle. Její manžel a kreativní partner v jedné osobě, Andreas Kronthaler, slíbil, že bude s Vivienne v srdci v jejím odkazu pokračovat. Návrhářka měla dva syny a byla aktivistkou, která neúnavně bojovala za lidská práva i ochranu klimatu.

Bůh ochraňuj královnu!

Vivienne Westwood prorazila v sedmdesátých letech, kdy si se svým tehdejším partnerem Malcolmem McLarenem v Londýně otevřela butik s provokativním názvem SEX. McLaren byl tehdy manažerem punkové kapely Sex Pistols, kteří nebyli nejvěrnějšími fanoušky monarchie. A právě návrhářka pro ně vyrobila ironické (a dnes už ikonické) logo s portrétem královny a nápisem God Save the Queen neboli Bůh ochraňuj královnu.

V průběhu let se ale návrhářčin postoj ke královské rodině proměnil. Z její tvorby je patrné, že se na konci osmdesátých let monarchií a anglickými dějinami vůbec silně inspirovala a více prý chápala roli, kterou královna sehrává. A to, že je Vivienne Westwood také královnou, i když punku, uznala i Alžběta II., když jí v roce 1992 udělila Řád britského impéria.

Když pak pózovala před Buckinghamským palácem, ukázalo se, že si na ceremonii nevzala kalhotky. „Chtěla jsem svůj outfit pořádně předvést, a tak jsem si roztočila sukni. Nenapadlo mě, že budou fotografové prakticky na kolenou a výsledek bude ještě kouzelnější, než jsem čekala,“ popsala situaci s humorem sobě vlastním návrhářka, která dodala, že fotka měla údajně pobavit i samotnou královnu.

Nový pohled na korzet

Ačkoli tu korzety byly dávno před tím, než se návrhářka pustila do šití, nic není pro Vivienne Westwood více charakteristické. Díky její zásluze se korzety vrátily do novodobých šatníků a přešly z kategorie spodního prádla do sekce topů. A bavit ji nepřestaly ani po dekádách strávených v módní branži – návrhářka se k tomuto základu s láskou vracela a její (nejen) slavné zákaznice také.

Svatební šaty od Vivienne jsou snem

Po svatebních šatech od Vivienne Westwood netoužila jen Carrie Bradshaw nebo Miley Cyrus, ale i zástupy nevěst z celého světa. Návrhářka byla proslulá svými svatebními kolekcemi (níže si můžete proklikat její nejslavnější modely z devadesátých let) a první šaty, které ušila, byly její vlastní. Měla přitom nulové zkušenosti a za sebou jen jeden semestr na umělecké škole, kde se věnovala šperkařství. Oboru zanechala, protože se začala sama sebe ptát, jak by se holka z pracující třídy mohla živit uměním.

Móda, která pohoršovala i bavila

Návrhářka ráda posouvala hranice módy a o to, zda někoho nepohorší, se opravdu nestarala. Ikonickou se stala její kolekce Pagan V (pagan je v překladu pohan) z roku 1990, kterou doplňovaly falické symboly. Načrtnutý penis prý měli návštěvníci už na pozvánkách a tento motiv se v kolekci opakoval ještě několikrát. Inspirací pro celou kolekci mělo být helénistické Řecko, kde se nazí muži vyobrazovali s naprostou samozřejmostí. Návrhářka se pak k tématu vrátila v roce 2016, kdy do pánské kolekce zařadila velmi netradiční náhrdelníky (neříkejte, že jste se minimálně nepousmáli!).

Anglomania a padající Naomi

Úspěch návrhářka slavila i s kolekcí Anglomania, pro kterou si vytvořila vlastní tartan. V ní také poprvé představila své ikonické, ultra vysoké boty na podpatku Gillies, s nimiž na přehlídce prohrála boj i supermodelka Naomi Campbell. Boty prý byly 33 centimetrů vysoké a kráska v nich ještě měla punčochy, které klouzaly. Do prodeje pak šla samozřejmě střízlivější, o pěkných pár čísel nižší varianta.

Moderní princezna

Slavná návrhářka milovala historii a častokrát z ní čerpala. Ve své kolekci War and Peace z roku 2012 představila šaty, které vypadaly jako z královského dvora a byly natolik úspěšné, že se k jejich střihu ještě několikrát vrátila. Inspirací jí tehdy byla móda ze sedmnáctého století, konkrétně ze dvora Karla II. Stuarta, krále Anglie, Skotska a Irska. Vivienne Westwood tu přetvořila svůj ikonický korzet a snažila se, aby vypadal mohutněji a téměř evokoval ochranné brnění. Tak nějak si představujeme moderní princeznu, která se za sebe umí postavit!

Vivienne Westwood se bezpochyby zařadí mezi návrháře, jejichž odkaz září dál!

Související témata:
Vivienne Westwood

Načítám