Hlavní obsah

Nemoc, o které se nemluví. Jak poznat hemoroidy a proč byste se neměli stydět jít k lékaři?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Banální onemocnění, které patří mezi velká tabu, přitom léčba není složitá. Proto se ve chvíli, kdy vás v oblasti konečníku svědí a pálí nebo se objeví krev ve stolici, svěřte lékaři. Nic na tom není a pomoc může být rychlá a účinná.

Článek

Hemoroidy (neboli zlatá žíla) jsou v podstatě křečové žíly v oblasti konečníku a trápí zhruba polovinu populace starší 50 let. Od prvních příznaků obvykle trvá průměrně 1,5 roku, než se nemocný kvůli ostychu rozhodne potíže řešit s odborníkem.

Ačkoliv mohou být hemoroidy mimořádně nepříjemné, z lékařského hlediska je to většinou celkem banální problém: nemocní se sice často bojí, že se jedná o rakovinu konečníku a tlustého střeva, ale to není příliš pravděpodobné. Ženy potíže obvykle trápí během těhotenství a po porodu. Jak hemoroidy poznat a jak se jich zbavit?

Jak je poznat? Příznaky a příčiny hemoroidů

Nejsou-li cévy v okolí konečníku v pořádku, mohou se vytvořit hemoroidy – rozšířené cévy. Projevují se pocitem napětí, svěděním, pálením, nepříjemným tlakem, bolestí a krví ve stolici. Příčiny nejsou zcela jasné, ale roli hraje mimo jiné i tlak na oblast konečníku (zácpa, těhotenství, obezita, dlouhé sezení, nedostatek pohybu, čtení na záchodě). Proudění krve se zpomaluje a zhoršené okysličení tkání může vést k poškození žilní stěny.

Foto: mady70, Shutterstock.com

Někdy mohou hemoroidy způsobit opravdové utrpení, přitom lékaři umějí většinou pomoci.Foto: mady70, Shutterstock.com

Léčba hemoroidů

Co dělat, když se potíže objeví? Zaprvé je nutné zajistit, aby bylo vyprazdňování pravidelné a co nejsnazší: důležitý je dostatek vlákniny ve stravě, pitný režim, kysané výrobky a pravidelný pohyb! Podstatná je i hygiena po stolici. Úlevu přinášejí také masti a čípky z lékárny, kaštan koňský, odvar z kopřiv a vlažné sedací koupele z dubové kůry a heřmánku. Když navíc budete ve sprše hemoroidy zatlačovat zpět, může problém zmizet.

Pokud se stav nezlepší, je důležité posílit žilní stěnu a zmírnit zánět. Lékař proto předepíše venofarmaka (= léky, které mají pozitivní vliv na cévy) ve formě tablet či gelu. Je-li problém závažný, je namístě chirurgická léčba. V počátečních stadiích je možné využít ambulantní metody (např. Barronova ligatura, při které se hemoroid zaškrtí a pak odpadne), bolestivý uzel lze odstranit laserem, chladem (= kryoterapie) či proudem (= elektrokoagulace). Později je nutný několikadenní pobyt v nemocnici a rozsáhlejší zákrok, pooperační stav je bolestivý. I proto je lepší přijít včas.

Za jak dlouho hemoroidy zmizí

Zevní hemoroidy, které si nahmatáte jako malou bulku u konečníku, obvykle zmizí během jednoho až dvou týdnů. Pokud se problémy často opakují, zhoršují se nebo hemoroidy silně krvácejí, měli byste se poradit se svým lékařem.

Jak probíhá vyšetření

Je třeba provést rektoskopii: do konečníku se zasune krátká trubice a lékař vyšetří jeho stěny a prohlédne vnitřní hemoroidy. Důležité je se ujistit, že problémy opravdu nejsou způsobené rakovinou konečníku a tlustého střeva, někdy je proto provedena kolonoskopie.

Foto: ADragan, Shutterstock.com

Čípky bojují s bolestí, svěděním a zánětem.Foto: ADragan, Shutterstock.com

Komplikace a problémy

Hemoroid může prasknout a krvácet, může dojít k trombóze v postiženém místě (krevní sraženina cévu ucpe a ta zduří) či uskřinutí, kdy se v hemoroidu přeruší přívod krve. Všechny komplikace je nutné řešit s lékařem. Když člověk dlouho neléčí krvácející hemoroidy, může si způsobit anémii.

Hemoroidy v těhotenství a po porodu

Ženy problém trápí většinou na konci těhotenství a po porodu. Roli hraje tlak zvětšující se dělohy, hormonální vlivy (ty mimo jiné způsobují i zácpu) a také to, že během gravidity v těle koluje víc krve. Veliký tlak na konečník provází i samotný porod. Jako prevence se uvádí cvičení na posílení pánevního dna a samozřejmě vhodná strava s vlákninou a pohyb. Útěchou může být, že se situace za nějaký čas po porodu často normalizuje i bez léčby.

Existuje účinná prevence?

Proč se někomu hemoroidy udělají a jinému ne, se neví. Roli hraje vrozená kvalita pojiva i věk, životní styl působí jako významný rizikový faktor. Sezení rozhodně problémy zhoršuje a je přitom jedno, zda sedíte na kancelářské židli, nebo na kole.

Hemoroidy

  • Jiné názvy - hemeroidy, zlatá žíla
  • Popis - Hemoroidy jsou žilní problémy v oblasti konečníku. Ačkoli nejde o život ohrožující onemocnění, dokážou pacienta pořádně potrápit.
  • Příznaky - Krvácení při stolici, tlak, bolest, svědění v konečníku; hemoroid může vyhřeznout, prasknout, uskřinout se či v něm může vzniknout trombóza. Problém je v tom, že se lidé často stydí a problémy neřeší včas.
  • Léčba - Zajištění snadného vyprazdňování (ovoce, zelenina, tekutiny, zakysané výrobky, pohyb), hygiena po stolici, čípky, masti, sedací koupele, venofarmaka, chirurgické zákroky (např. laser).
  • Prevence - Správná výživa, dostatek vlákniny, tekutin a pohybu, hygiena řitní oblasti.

Odborná spolupráce: prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., přednosta kliniky ISCARE a primář Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty

Reklama

Načítám