Hlavní obsah

Jak dlouho je normální nejít na velkou?

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stává se, že nejdete na velkou jeden dva dny, někdy i týden. Hlavně o dovolených, kdy je zácpa vlivem cestování, nedostatečné hydratace, stresu, nepravidelné a jiné stravy, častá. Kdy už problém řešit?

Článek

Co si představíte pod pojmem zácpa? Že si nemůžete dojít na velkou. Každý je ale jedinečný – co je pro jednoho v tomto směru běžnou věcí, může pro jiného představovat problém.

„Každý vnímá zácpu jinak a začíná ji řešit až v momentě, kdy je pro něj obtěžující,“ vysvětluje Ludmila Mazylkinová, praktická lékařka společnosti Moje ambulance ordinující na Praze 4. Všeobecně ale lékaři v souvislosti se zácpou mluví o méně než 3 stolicích za týden.

Projímadla vás nezachrání

Logickým krokem se v případě zácpy může stát užití projímadla. To ale podle doktora Davida Freje, lékaře z pražského Centra funkční a holistické medicíny, není příliš dobrý nápad, a zejména, uchylujete-li se k takovému způsobu často, tedy pokaždé, když máte pocit, že se nemůžete vyprázdnit. Paradoxně totiž samotná projímadla mohou po určité době zácpu vyvolávat a pohyby střev poškozovat. Proto byste je měli užívat v případě akutně vzniklé a úporné zácpy, trvající dejme tomu 5 dnů a déle.

„V takovém případě, lze doporučit přechodně medikamentosní léčbu – například laktulosem nebo glycerinovými čípky,“ radí doktorka Mazylkinová. Obojí seženete bez předpisu v lékárně. V prvním případě se jedná o sirup, který působením v tlustém střevu změkčuje stolici a nenarušuje fyziologickou činnost střev. Glycerinové čípky podporují vyprazdňování střev, změkčují a zvlhčují stolici a usnadňují její vyprazdňování.

Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Projímadlům se raději vyhýbejte, jejich nadužívání se samo může stát příčinou zácpyFoto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Příčiny zácpy

Kromě nadužívání projímadel může mít zácpa řadu dalších příčin. „Může mezi ně patřit narušená peristaltika či střevní mikrobiom, potlačený vyprazdňovací reflex a další,“ vyjmenovává David Frej. Samotné pohyby střev potom oslabuje stres, cestování, některé léky, těhotenství nebo dehydratace (jak poznáte, že málo pijete).

Řešením je změna životosprávy

Potíže s vyprazdňováním také často souvisí s nevyváženou životosprávou, nepravidelností stravy a s nedostatkem pohybu. Zácpu podporuje i zvýšená konzumace cukru, pšeničné mouky, mléčných a fastfoodových výrobků a polotovarů. Pokud se tedy chcete nepříjemných obtíží souvisejících se zadržováním stolice zbavit, měli byste v první řadě zavést patřičné změny v životním stylu.

7 způsobů, jak rozpohybovat střeva

  1. Zvyšte příjem fermentovaných potravin - Jezte neslazené jogurty, kefíry, kvašenou zeleninu, kyselé zelí, případně kvalitní probiotika. Obojí podporuje přátelské střevní bakterie neboli fyziologickou střevní flóru.
  2. Dodržujte pitný režim - Je to velice individuální, záleží i na denní aktivitě, nicméně platí poučka, že by měl člověk vypít 30-35 ml na kilogram své tělesné hmotnosti.
  3. Jezte pravidelně, pomalu a dostatečně žvýkejte - Jídlo se lépe tráví a snáze střevy prochází.
  4. Pravidelně se hýbejte - Ideálně každý den alespoň půl hodiny, i kdyby to měla být jen obyčejná chůze.
  5. Nacvičujte defekační reflex - Po probuzení vypijte sklenku vlažné vody a vydejte se na toaletu, i když pocit na stolici chybí. Nejlépe 15–30 minut po snídani.
  6. Nikdy nepotlačujte nutkání na stolici - I kdyby se dostavilo v ne moc vhodné situaci.
  7. Pořiďte si stoličku - Přirozená poloha pro vyprázdnění je ve dřepu. Tomu se přiblížíte, když k toaletě přistrčíte stoličku o výšce asi 40 centimetrů. Položte na ní nohy a lokty opřete o kolena. Rektální kanál se otevře, vy nemusíte tolik tlačit, čímž šetříte střevo a konečník, a k defekaci dojde přirozeněji.
Foto: Monthira, Shutterstock.com

Tenhle posez je pro vyprazdňování vhodný, a ještě lepší je, když si dáte pod nohy stoličkuFoto: Monthira, Shutterstock.com

Kdy zajít k lékaři

Pokud jste zavedli doporučená opatření a situace se nelepší, pokud zácpou trpíte déle než měsíc či se střídá s průjmem, máte ve stolici krev, bolí vás břicho, hubnete a jste unavení, nastal čas navštívit lékaře.

Ten vás vyzpovídá, provede krevní testy a případně doporučí vyšetření další. Mezi ta může patřit kolonoskopie, ultrazvuk, anorektální manometrie (metoda vyšetření tlaku v konečníku) a další.

Přetrvávající zácpa může být symptomem některých nemocí jako je dráždivý tračník, cukrovka, rakovina střev, snížená funkce štítné žlázy nebo Parkinsonova nemoc.

Načítám