Hlavní obsah
3,0
(627)
Foto: Akademiekvality.cz

Foto: Akademiekvality.cz

Upečte si moučník z kvalitních českých surovin, které jsou v plné formě po celý rok. Krém ze zakysané smetany a jogurtu báječně doplní nadýchaný piškot a svěží jablka. Ta se mohou zdát příliš obyčejná, ale je to perfektní zdroj vitaminů, minerálů i antioxidantů a při správném uskladnění si uchovají svou skvělou chuť i v zimě.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Na piškot
  • 4 ks vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 8 lžic slunečnicového oleje
  • 8 lžic vlažné vody
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžíce rumu
Na náplň a krém
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 ks jablek
  • 2 sáčky želatiny
  • 2 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte vodu a rum a ještě chvíli šlehejte. Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, opatrně zapracujte sníh a nakonec po troškách přilévejte olej. Těsto vlijte do menšího pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.

02.

Dva kelímky kysané smetany (každý po 180 až 200 gramech) smíchejte se 150 až 200 gramy jogurtu, vanilkovým cukrem a tuzemákem dle chuti.

03.

Jablka nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich šťávu a rozpusťte v ní 1 až 2 sáčky dortové želatiny. Želatinu připravte podle návodu na obalu (nejčastěji se minutu vaří) a případně zřeďte trochou jablečného džusu. Dochutit můžete špetkou skořice.

Foto: Akademiekvality.cz

Ani v zimě se nemusíte vzdát pečení z místních surovin!Foto: Akademiekvality.cz

04.

Na ještě horký piškot rozetřete zakysanou smetanu, na ni opatrně naklaďte nastrouhaná jablka a nakonec zalijte želatinou, případně si pomozte silikonovým štětcem pro lepší rozprostření.

Tip: Jakou vybrat zakysanou smetanu? Třeba vítěze ocenění Regionální potravina roku 2020. Nabízí se Bio Kysanka z Farmy Kubernát (Karlovarský kraj) či Bio zakysaná smetana Milko, obojí se značkami kvality Biolist a Biozebra, nebo Zakysaná smetana z obce Ohaře s minimálně 20 % tuku.

Reklama

Načítám