Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Receptů na jednoduché koláče, které jsou hotové za chvíli, není nikdy dost – a tohle je přesně jeden z nich. Až ho vyzkoušíte, začnete ho péct pravidelně. Zamilujte se do skvělé zimní kombinace jablek, brusinek a mandlí!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 180 g hladké mouky
    1
  • 2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 60 g másla
    7
  • 200 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlové tresti
    8
  • 120 ml mléka
    7
  • 1 ks jablek
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • 2 hrsti mandlí
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 ºC. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a jedno po druhém zašlehejte vejce o pokojové teplotě – kdybyste přidali vejce studená z lednice, máslo by se srazilo. 

02.

Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a ještě jednou prošlehejte. Do vaječné hmoty po částech zlehka přimíchávejte střídavě mouku a mléko, až vznikne těsto.

03.

Jablko oškrábejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kousky. Brusinky propláchněte. Mandle nasekejte nahrubo. Všechny tři ingredience zlehka vmiste do těsta.

04.

Formu vyložte pečicím papírem, nalijte do ní těsto a pečte asi 35 minut dozlatova.

Máte zásobu jablek? Nemusíte je zpracovávat jen nasladko. Dejte si vepřové kotlety na jablkách a cibuli anebo levná restovaná játra s jablky.

Načítám