Hlavní obsah

Jablečný koláč se skořicovou drobenkou

Hodnocení:
(104)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Připravte si lahodný moučník ke kávě. Jablka a skořice spolu ladí vždy, ale v kombinaci s křehkým mandlovým těstem a tvarohem bude koláč naprosto dokonalý.

Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Na těsto
  • 150 g jemně mletých mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vejce
  • 125 g másla
Na náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 3 jablka
Na drobenku
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce jemně mletých mandlí
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte mleté mandle, mouku, cukr a citronovou kůru. Přidejte vejce, pokrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na chvilku do lednice. 

Krok 2: Pak si připravte drobenku. Do misky dejte žloutek, máslo, mleté mandle, cukr a skořici. Pomocí prstů vypracujte drobivou směs a dejte ji také do lednice. 

Krok 3: V misce prošlehejte tvaroh s vejcem a cukrem. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na kousky.  

Krok 4: Vychlazené těsto vyválejte na velikost formy. Naneste na něj vrstvu tvarohu. Na tvaroh rozprostřete nastrouhaná jablka. Nakonec koláč posypte drobenkou. 

Krok 5: Pečte 30 až 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Nevíte, co s jablky? Vrazte je do staročeského jáhlového nákypu, co vypadá jako dort, do bábovky s karamelem nebo z nich udělejte kompot, čatní, mošt a křížaly

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek