Hlavní obsah
3,4
(96)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Konec školního roku je tu a s ním i stromy obsypané zralými třešněmi. Vyrazte na výlet, cestou otrhejte nějakou třešeň u cesty, a co nesníte cestou domů, z toho si upečte tenhle báječný koláč. Je trochu pracnější, ale výsledek je skvělý!

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 60 g másla
  • 60 g sádla
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce studené vody
Náplň
  • 600 g třešní
  • 60 g cukru krupice
  • 2 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 2,5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 4 ks žloutků
  • 50 g másla
Na sněhovou čepici (meringue)
  • 4 ks bílku
  • 140 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou křehkého těsta. Tento krok můžete vynechat, pokud těsto koupíte hotové, ale je celkem snadné na přípravu a vyjde i o dost levněji. Do mísy nasypejte mouku a přidejte na kostky nakrájené studené máslo a studené sádlo a sůl. Špičkami prstů (nebo třecí metlou v robotu) udělejte drobenku.

02.

Přidejte studenou vodu a rukama (nebo pokračujte s třecí metlou) vypracujte hladké jemné těsto. Přikryjte ho v míse poklicí a nechte asi 20 minut odpočívat. Umíte základní křehké těsto pro slané i sladké pečení?

03.

Mezitím připravte třešňovou krémovou náplň. Vypeckované třešně zasypejte v hrnci cukrem, přidejte amaretto nebo jiný oblíbený likér a přiveďte k varu. Asi 10 minut pozvolna vařte, dokud nejsou třešně měkké. Jak snadno a rychle vypeckovat třešně?

04.

Škrob smíchejte v mističce s citronovou šťávou, až vznikne hladká kašička. Uvařené třešně rozmixujte úplně dohladka a za stálého míchání k nim přilijte škrobovou kašičku. Dejte zpět na plotnu a asi dvě minuty provařte, až krém zhoustne. Můžete sbírat ovoce podél cest, nebo vám hrozí pokuta?

05.

Hustý krém odstavte z plotny a vmíchejte jeden po druhém žloutky (z bílků pak uděláte sněhovou čepici) a máslo. Hotový hladký krém nechte vychladnout, průběžně promíchávejte. Jestli nemáte jistotu, mrkněte na 5 fíglů, jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku.

06.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 3 mm. Sloupněte horní papír, pomocí druhého jej překlopte do koláčové formy a sloupněte i druhý papír. Těsto urovnejte, ořízněte okraje a dno párkrát propíchejte vidličkou, aby během pečení mohla unikat pára. 

07.

Na těsto položte zpět jeden pečicí papír a zasypejte luštěninami nebo třeba rýží – funguje jako závaží, aby se těsto během pečení nevyboulilo. Vložte do trouby, po 10 minutách pečení sundejte papír se závažím a pečte ještě asi 10 minut.

08.

Bílky začněte šlehat se špetkou soli. Jakmile začnou tuhnout, pomalu přisypávejte cukr. Meringue je hotové, když se sníh táhne za metlami, je krásně jasně bílý, krémově jemný a drží tvar. Perfektní je ve chvíli, kdy tak dobře lepí, že ani nejde oklepat z metel do mísy. Jak ušlehat opravdu tuhý sníh z bílků?

09.

Teplotu v troubě stáhněte na 180 °C, z korpusu odstraňte papír i zátěž. Do předpečeného těsta rozetřete třešňový krém a navrch rozetřete sníh, můžete ho i ozdobně nastříkat cukrářskou zdobičkou. Vložte do trouby asi na 10 minut a dopečte, dokud není povrch sněhové čepice pěkně dozlatova.

Třešně jsou na pečení jako stvořené. Nenechte si ujít úžasný makový dort s třešněmi bez mouky. Jestli máte chuť na sladké a nechce se vám nic složitě vyrábět, zkuste jednoduchý makovec s třešněmi nebo perník s třešněmi. A když to má být jednoduchá parádní klasika, nabízí se nejrychlejší hrníčková bublanina.

Reklama

Načítám