Hlavní obsah

Křehký koláč s třešňovou náplní a sněhovou čepicí

Hodnocení:
(91)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Konec školního roku je tu a s ním i stromy obsypané zralými třešněmi. Vyrazte na výlet, cestou otrhejte nějakou třešeň u cesty, a co nesníte cestou domů, z toho si upečte tenhle báječný koláč. Je trochu pracnější, ale výsledek je skvělý!

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 60 g studeného másla
  • 60 g sádla
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce studené vody
Na náplň
  • 600 g vypeckovaných třešní
  • 60 g cukru krupice
  • 2 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 2.5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 4 žloutky
  • 50 g másla
Na sněhovou čepici (meringue)
  • 4 bílky
  • 140 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Začněte přípravou křehkého těsta. Tento krok můžete vynechat, pokud těsto koupíte hotové, ale je celkem snadné na přípravu a vyjde i o dost levněji. Do mísy nasypejte mouku a přidejte na kostky nakrájené studené máslo a studené sádlo a sůl. Špičkami prstů (nebo třecí metlou v robotu) udělejte drobenku.

Krok 2: Přidejte studenou vodu a rukama (nebo pokračujte s třecí metlou) vypracujte hladké jemné těsto. Přikryjte ho v míse poklicí a nechte asi 20 minut odpočívat. Umíte základní křehké těsto pro slané i sladké pečení?

Krok 3: Mezitím připravte třešňovou krémovou náplň. Vypeckované třešně zasypejte v hrnci cukrem, přidejte amaretto nebo jiný oblíbený likér a přiveďte k varu. Asi 10 minut pozvolna vařte, dokud nejsou třešně měkké. Jak snadno a rychle vypeckovat třešně?

Krok 4: Škrob smíchejte v mističce s citronovou šťávou, až vznikne hladká kašička. Uvařené třešně rozmixujte úplně dohladka a za stálého míchání k nim přilijte škrobovou kašičku. Dejte zpět na plotnu a asi dvě minuty provařte, až krém zhoustne. Můžete sbírat ovoce podél cest, nebo vám hrozí pokuta?

Krok 5: Hustý krém odstavte z plotny a vmíchejte jeden po druhém žloutky (z bílků pak uděláte sněhovou čepici) a máslo. Hotový hladký krém nechte vychladnout, průběžně promíchávejte. Jestli nemáte jistotu, mrkněte na 5 fíglů, jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku.

Krok 5: Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 3 mm. Sloupněte horní papír, pomocí druhého jej překlopte do koláčové formy a sloupněte i druhý papír. Těsto urovnejte, ořízněte okraje a dno párkrát propíchejte vidličkou, aby během pečení mohla unikat pára. 

Krok 6: Na těsto položte zpět jeden pečicí papír a zasypejte luštěninami nebo třeba rýží – funguje jako závaží, aby se těsto během pečení nevyboulilo. Vložte do trouby, po 10 minutách pečení sundejte papír se závažím a pečte ještě asi 10 minut.

Krok 7: Bílky začněte šlehat se špetkou soli. Jakmile začnou tuhnout, pomalu přisypávejte cukr. Meringue je hotové, když se sníh táhne za metlami, je krásně jasně bílý, krémově jemný a drží tvar. Perfektní je ve chvíli, kdy tak dobře lepí, že ani nejde oklepat z metel do mísy. Jak ušlehat opravdu tuhý sníh z bílků?

Krok 8: Teplotu v troubě stáhněte na 180 °C, z korpusu odstraňte papír i zátěž. Do předpečeného těsta rozetřete třešňový krém a navrch rozetřete sníh, můžete ho i ozdobně nastříkat cukrářskou zdobičkou. Vložte do trouby asi na 10 minut a dopečte, dokud není povrch sněhové čepice pěkně dozlatova.

Třešně jsou na pečení jako stvořené. Nenechte si ujít úžasný makový dort s třešněmi bez mouky. Jestli máte chuť na sladké a nechce se vám nic složitě vyrábět, zkuste jednoduchý makovec s třešněmi nebo perník s třešněmi. A když to má být jednoduchá parádní klasika, nabízí se nejrychlejší hrníčková bublanina.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek