Hlavní obsah
3,3
(104)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Sezona třešní začala! Vyzkoušejte je v lahodném koláči z křehkého těsta provoněném citronovou kůrou. S tvarohovou náplní v kombinaci se šťavnatým ovocem chutná výtečně.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 2 ks žloutků
  • 150 g másla
  • 60 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
K dokončení
  • 1 miska třešní
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte hladkou i mandlovou mouku, přidejte cukr a promíchejte. Zapracujte změklé máslo, žloutky, citronovou kůru a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte chvilku uležet v chladu. 

02.

Třešně opláchněte a vypeckujte. V misce je smíchejte se skořicovým cukrem. Mimo sezonu můžete použít kompotované ovoce. Koláč bude chutnat i s lesním ovocem nebo jablky. 

03.

Tvaroh dejte do misky, přidejte vejce, pudinkový prášek, cukr a důkladně promíchejte. 

04.

Vyjměte těsto z lednice. Třetinu dejte stranou. Větší část vyválejte na o něco větší velikost než je forma. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte.

05.

Naneste tvarohovou náplň a uhlaďte ji. Navrch dejte třešně. Zbylé těsto vyválejte a nakrájejte na proužky. Ty pak naneste na koláč do tvaru mřížky. Můžete také použít speciální váleček, který vytvoří mřížku za vás. 

06.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ho 40 minut. Po upečení jemně pocukrujte. Krájejte ho, až když zcela vychladne. 

Reklama

Načítám