Hlavní obsah

Třešňový koláč s mřížkou

Hodnocení:
(70)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Sezona třešní začala! Vyzkoušejte je v lahodném koláči z křehkého těsta provoněném citronovou kůrou. S tvarohovou náplní v kombinaci se šťavnatým ovocem chutná výtečně.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 2 žloutky
  • 150 g másla
  • 60 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
Na dohotovení
  • 1 miska čerstvých třešní
  • 1 skořicový cukr
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte hladkou i mandlovou mouku, přidejte cukr a promíchejte. Zapracujte změklé máslo, žloutky, citronovou kůru a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte chvilku uležet v chladu. 

Krok 2: Třešně opláchněte a vypeckujte. V misce je smíchejte se skořicovým cukrem. Mimo sezonu můžete použít kompotované ovoce. Koláč bude chutnat i s lesním ovocem nebo jablky. 

Krok 3: Tvaroh dejte do misky, přidejte vejce, pudinkový prášek, cukr a důkladně promíchejte. 

Krok 4: Vyjměte těsto z lednice. Třetinu dejte stranou. Větší část vyválejte na o něco větší velikost než je forma. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte.

Krok 5: Naneste tvarohovou náplň a uhlaďte ji. Navrch dejte třešně. Zbylé těsto vyválejte a nakrájejte na proužky. Ty pak naneste na koláč do tvaru mřížky. Můžete také použít speciální váleček, který vytvoří mřížku za vás. 

Krok 6: Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ho 40 minut. Po upečení jemně pocukrujte. Krájejte ho, až když zcela vychladne. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
pátek 11:00

Reklama

Sdílejte článek