Hlavní obsah
3,1
(232)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Máj, lásky čas, je také ideální období pro sladkou dobrotu, protože o tom, že láska prochází žaludkem, není pochyb. Máme pro vás luxusní recept na způsob oblíbeného dezertu tiramisu, tentokrát však s jahodami a ricottou. Díky ricottě bude dezert méně kalorický než s tradičním mascarpone, zůstane však stejně dobrý.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 řezů
Na piškot
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce horké vody
Na náplň
  • 2 kelímky ricotty
  • 1 kelímek 30% smetany ke šlehání
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce jahodového džemu
  • 250 g čerstvých jahod
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
Na ozdobu
  • 1 hrst mrazem sušených jahod
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si připravíte piškot. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a zvlášť vyšlehejte bílky do pevného sněhu. Jak nejlépe vyšlehat sníh?

02.

Ke žloutkové pěně přidejte horkou vodu a opět šlehejte. Poté přidejte ke směsi mouku. 

03.

Nakonec ke žloutkové směsi přidejte opatrně i sníh. Vzniklé těsto vlijte na plech s pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C 10 až 12 minut.

04.

Nyní si připravte krém. Smetanu společně se ztužovačem vyšlehejte do pevné šlehačky. Zvlášť vyšlehejte ricottu s cukrem. Nakonec opatrně smíchejte ricottu i šlehačku dohromady.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Díky ricottě bude dezert méně kalorický, než s tradičním mascarpone, ale stejně dobrýFoto: Viktorie Hrazdílková

05.

Upečený piškot nechte dokonale vychladnout a rozpulte ho na dvě části.

06.

Piškot pomažte džemem, přidejte na něj polovinu čerstvých jahod rozkrojených na půlky a pomažte krémem. Na krém položte druhou polovinu piškotu, který opět pomažte džemem, přidejte druhou polovinu jahod a krém. 

07.

Lyofilizované jahody (sušené mrazem) rozmixujte nebo rozdrťte prsty na jemný prášek. Tím nakonec celý dezert posypejte a nechte uležet alespoň 2 hodiny v lednici.

Inspirujete se dalšími recepty s jahodami a vyzkoušejte jahodový crumble nebo jahodovou žemlovku.

Reklama

Související témata: