Hlavní obsah
3,9
(12)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Také jste se tak těšili na rebarborovou sezonu? Pak máte důvod k radosti, je tady! Tyhle krásné červenozelené stonky jsou pastvou nejen pro oči, ale hlavně pro chuťové buňky. Vyzkoušet můžete třeba rebarborový koláč.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 5 lžic oleje
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 5 ks vejce
  • 250 g čerstvých jahod
  • 250 g rebarbory
  • 80 g hrubé mouky
  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Do mísy dejte jogurt, 1 vanilkový a všechen krupicový cukr, 2 vejce a 3 žloutky a vše důkladně metlou promíchejte.

02.

Pak do těsta zašlehejte olej a na závěr přidejte také hladkou i hrubou mouku prosátou s kypřicím práškem a vymíchejte hladké tekuté těsto.

03.

Jahody zbavte stopek a podle jejich velikosti je pokrájejte, středně velké jahody jsou ideální na čtvrtiny. Měly by být zhruba stejně velké jako kousky rebarbory, kterou jste také pokrájeli. 

04.

Pokud je potřeba, formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.

05.

Do koláčové formy nalijte těsto, rovnoměrně jej poklaďte nejprve rebarborou, pak jahodami.

06.

V míse vyšlehejte ze 3 bílků a 1 vanilkového cukru tuhý sníh. Tím pak pomocí stěrky rovnoměrně pokryjte celý koláč, aby vznikla hladká jednolitá „čepice“. Přebytečný sníh, který by sahal nad okraj formy, radši odeberte, aby nevytekl do trouby. Pokud chcete, můžete i tuhle čepici ozdobit kouskem jahody nebo rebarbory či posypat cukrem.

07.

Koláč vložte na 45 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů a těšte se, až tahle lehoučká letní dobrota potěší vaše smysly! 

Také máte rádi rebarboru jako my?

Reklama

Související témata:

Načítám