Hlavní obsah

Manuál péče o bylinky na konci léta: Tohle teď potřebují pro bohatou sklizeň přes zimu a na jaře

Foto: Ponomarenko Anastasia, Shutterstock.com

Foto: Ponomarenko Anastasia, Shutterstock.com

Reklama

V srpnu je čas na poslední sestřih a vytvarování bylinek. Některé z keříků přes léto zmohutněly, rozrostly se, a tak je nutné je zkrotit. Jiné bylinky přesaďte do květináčů, ať máte vitaminy i v zimě.

Článek

Levandule už je dávno odkvetlá a usušená, nejlepší dny mají za sebou i další bylinky, jako třeba máta, pažitka nebo dobromysl. I tak se z nich ještě můžete radovat, používat je při vaření nebo přípravě drinků. Za všechnu potěchu, kterou vám daly, jim poděkujte péčí. Na zazimování je ještě zhruba dva měsíce čas, ale teď je nejlepší doba je zastřihnout, zbavit suchých květů a začít je chystat na zimní spánek.

Jak stříhat a řízkovat bylinky

Možná si říkáte, že zima je ještě daleko. Je a není. Jak pro koho. Bylinky potřebují nějaký čas, aby po sestřihu zesílily a přečkaly pak i kruté mrazy. A když je zastřihnete teď, znovu obrazí, rozkošatí se a budou odolnější.

Keříky, které zdřevnatěly (stává se to třeba levanduli nebo tymiánu), zkraťte klidně o jednu třetinu. Dávejte ale pozor, abyste zastřihli jen to živé, zelené a nezasáhli jste do starého dřeva – to by bylině spíš ublížilo, rány by se do zimy nezahojily a mráz by mohl rostlinu poškodit.

Z ostříhaných větviček si můžete bylinky namnožit, říká se tomu řízkování. Řízky vložte do substrátu v truhlíku nebo květníku, udržujte ho vlhký. Asi za šest nebo osm týdnů by měly zakořenit. Takto je můžete přechovat přes zimu a pak si je zasadit na zahrádku.

Foto: Daria Stock, Shutterstock.com

Když bylinky ostříháte teď, stačí se do zimy vzpamatovat a budou odolnějšíFoto: Daria Stock, Shutterstock.com

Sběr semínek

Z jednoletých bylinek, jako je třeba kopr, měsíček lékařský nebo koriandr, seberte dozrálá semínka. Poznáte je tak, že nejsou zelená, ale hnědá, suchá a sama se vám budou sypat do ruky. Zbavte je nečistot, vložte je do papírových nebo textilních sáčků a uložte na tmavé suché místo s teplotou mezi 1 a 10 stupni.

Sušení listů

Větvičky, které ostříháte a neužijete k řízkování, usušte nebo zužitkujte v kuchyni. Bylinky sice nemají tolik síly jako zjara, ale stále jsou chutné. Nasušit si můžete také poslední aromatické listy: ještě teď lze sklízet mátu, meduňku, tymián, oregano, majoránku nebo mateřídoušku. Usušené bylinky skladujte třeba ve sklenici s uzávěrem. A nezapomeňte si je popsat.

Zužitkujte i jednoleté bylinky, například bazalku nebo kopr. Z bazalky můžete vyrobit pesto. Kopr se hodí na nakládání okurek, a pokud ho máte opravdu hodně, zamrazte ho na zimu. Zmrazit nebo nasušit je možné i petrželovou nať.

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Ostříhané listy a větvičky rychle zpracujte na zimu: usušte, zmrazte a použijte k nakládáníFoto: VH-studio, Shutterstock.com

Bylinky zkroťte a protrhejte

Bylinky mají tendenci se rozrůstat. Hlavně máta, meduňka nebo levandule. Proto keříčky regulujte, sestřihávejte. Máta expanduje přes kořeny a má sklony utiskovat ostatní bylinky, proto ji odkopněte. Pokud je vám líto kořenových řízků, zasaďte je do květináče a nabídněte kamarádům. Mátu si tak přeneste i domů – budete ji mít v zimě po ruce.

Podobně můžete do květníku odkopnout i část pažitky. V teple opět ožije, vyraší a budete mít zelené do polévky nebo do salátů. Na podzim pak nezapomeňte přesadit teplomilné bylinky, například rozmarýn – nemusel by zvládnout mrazy.

Reklama

Načítám