Hlavní obsah

Přihnojujte: Lógrem, skořápkami nebo slepičincem

Foto: Monthira, Shutterstock.com

Foto: Monthira, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srpnu si zahrada žádá hodně vody, pokud zrovna neprší. A také hnojiva, aby rostliny měly dost síly a plody dozrály. Na dusík ale nyní zapomeňte, přidávejte draslík a vápník. Nejlíp přírodní.

Článek

Rostliny vytáhly, jsou teď silné, nasadily květy a vytvořily plody. Zatímco na začátku vegetace si žádaly hlavně dusík, teď potřebují jiná hnojiva, která podpoří dozrávání plodů, například fosfor, draslík nebo vápník. Živiny ocení hlavně plodová zelenina, jako jsou rajčata, okurky nebo papriky.

Slepičinec za všechny peníze

Můžete si práci usnadnit a koupit si anorganická (průmyslově vyrobená) hnojiva v zahradnictví, která jsou přímo určená pro plodovou zeleninu. Anebo si vyhrnout rukávy a připravit si vlastní organická hnojiva. V létě třeba prospěje rostlinám prachobyčejný slepičinec.

Je v něm sice i dusík, ale ten nepřevažuje. Slepičinec obsahuje fosfor, který podporuje úrodu, vápník, který rostlině pomáhá zužitkovat vodu a také draslík, jenž přispívá k její ochraně. Není proto nic snazšího, než si – třeba od sousedů – slepičince sehnat a pustit se do výroby takzvaného zákvasu.

Kbelík naplňte do jedné třetiny slepičinci a dolijte vodou. Zakryjte ho a odneste do nejzazšího koutu zahrady, protože bude zapáchat. Občas zákvas promíchejte. Asi po třech týdnech bude hotovo. Potom vezměte jeden díl zákvasu na deset dílů vody a zeleninu zalévejte – stačí jednou týdně.

Foto: sulit.photos, Shutterstock.com

Pokud vám slepičince až příliš zapáchají, vsaďte na skořápkyFoto: sulit.photos, Shutterstock.com

Skořápky přihnojí bez zápachu

Možná vás při výrobě hnojiva ze slepičince odradí silný zápach. Chápeme to. Slepice vám ale mohou pomoci ještě jednou – tentokrát mnohem příjemněji. Stačí si schovávat skořápky od vajíček a pak jimi přihnojovat.

Skořápky jsou bohaté na vápník, a tak se je nebojte rozdrtit na co nejmenší kousky a nasypat je k rostlinám. Zapracovat je můžete také do půdy. Dobré je skořápky přidávat i přímo při výsadbě rostlin, protože přispějí k ochraně před plísněmi. To se týká hlavně rajčat. Letos je už na to pozdě, ale příští rok do důlku, kam přijde sazenice, dejte asi lžičku nadrcených skořápek.

Kompost mějte při ruce

Živiny v průběhu vegetace dodá zelenině také dobře uleželý kompost. Dozrávat by měl alespoň tři roky. Vyplatí se ho zapracovat na jaře a přidávat ho v době, kdy rostliny kvetou. Potom když dozrávají plody. Přinejmenším tím nic nezkazíte.

Kompost stačí rozhodit na povrch půdy nebo jej zlehka zapracovat do zeminy. Dávejte ale pozor na kořínky, například rajčata koření jen mělce. Hlubší zapracování kompostu nechte až na podzimní rytí.

Foto: RVillalon, Shutterstock.com

Kávová sedlina nejen dodá rostlinám živiny, odpudí ale i škůdceFoto: RVillalon, Shutterstock.com

Lógr záhonům prospívá

Jestli milujete kafe a střádá se vám doma lógr, máte skvělé hnojivo. Lógr můžete směle přidávat na kompost. Chutná totiž žížalám, a ty jsou zase prospěšné při rozkladu rostlinných zbytků a provzdušňování půdy.

Kávová sedlina zároveň obsahuje dostatek minerálů, které prospívají rostlinám, například už zmíněný draslík. Proto lógr můžete přidávat přímo na záhony nebo ke kořenům rostlin. Je to asi jasné, ale jen pro pořádek – lógr by měl být vždy vychlazený.

A pro kávovou sedlinu najdete ještě jedno využití. Smrdí plžům i mravencům, takže ji zkuste jako odpuzovač těchto nezvaných škůdců.

Vysejte si hnojení

Pokud ze záhonů sklidíte zeleninu a chcete jim vrátit živiny, vysejte směs zeleného hnojení, kterou koupíte v zahradnictví. Zpravidla obsahuje semínka bobu, hrachu, vikve, hořčice nebo pohanky. Záhony vám zeleně zarostou, půda si odpočine, a až bude mít zelené osení to nejlepší za sebou, zaryjete ho do půdy, kde se rozloží.

Rostliny i zemina vám budou za hnojivo vděčné. Věnujte jim proto trochu času a péče, ať se pak můžete radovat z velké sklizně.

Reklama

Související témata:

Načítám