Hlavní obsah

Zahrádkáři, vysejte příští rok zadarmo! Jaká semínka teď sbírat a jak je správně skladovat

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem léta dozrává nejen zelenina, ale i semínka. Když si je seberete a usušíte, můžete je příští rok vysít a ušetřit tak peníze. Jaká semínka na vás na zahradě čekají? A jak je skladovat, aby přečkala zimu?

Článek

Jsou semínka, která se vám budou sbírat snadněji – třeba u kopru, měsíčku nebo koriandru, a pak ta, která vám dají víc práce – například u dýní, cuket, paprik nebo rajčat. Rozhodně to ale za trochu snahy stojí. Kromě uspořených peněz vás bude těšit i skutečnost, že semínka jsou vaše, že na své zahradě napomáháte přirozenému cyklu.

Kromě zmíněných druhů zeleniny a bylinek můžete získat semínka i z dalších rostlin, třeba z bazalky, okurek, fazolí, hrachu, slunečnic, afrikánů a dalších letniček. Je to něco naprosto přirozeného, nad čím naše prababičky vůbec nepřemýšlely.

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Naši předkové je sbírali a skladovali, kde by je napadlo, chodit pro ně do obchoduFoto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Dozrálá a dobrá semínka

Vyhledávejte jen semena ze zdravých a houževnatých rostlin. Semínka by vždycky měla být dozrálá. Nesmí být zelená, ale zbarvená dohněda a suchá. Když se jich dotknete, samy se pustí rostliny, vysypou se vám do dlaně. Takto je to třeba s koprem, s koriandrem, s měsíčkem, se slunečnicí. Semínka můžete také setřást do papírového kornoutu nebo sáčku.

Když má rostlina lusky, stačí je odstřihnout a hrách nebo fazole pak vyloupnout. Pokud má rostlina semena v plodech, vyberte si ty zdravé a zralé. Opatrně je rozřízněte, vyjměte z nich semínka, očistěte je od zbytků dužiny, rozložte je na papírovém ubrousku a nechte je několik dní prosychat, nejlépe na teplém a větraném místě (nemělo by na ně ale pražit slunce). Tato metoda se týká například dýní, rajčat, paprik nebo okurek.

Lepší než sklenice jsou sáčky

Z proschlých semínek vyberte případné nečistoty. Nabízelo by se uzavřít je do sklenic. Je to sice praktické, ale semínka potřebují dýchat, v uzavřené nádobě by mohla začít plesnivět. Nejlepší jsou proto papírové nebo textilní sáčky.

Na každý sáček napište druh semínek a přidejte i datum sběru. Většina semen si udržuje dobrou klíčivost po dva roky, některá i déle. Nejlépe samozřejmě uděláte, když je spotřebujete hned příští rok.

Kde skladovat semínka

Sáčky se semínky uložte na suché a tmavé místo. Třeba do spíže, kde skladujete zavařeniny. V místě, kde budete semínka přechovávat, by měla být konstantní teplota, nejlépe mezi 1 až 10 °C.

V místnosti by nemělo být vlhko a teplo, semínka by mohla začít klíčit nebo zplesnivět (pozor na tyhle potraviny, jsou náchylné k plesnivění). Ačkoli suchých a zdravých semen by se neměla plíseň chytit, občas je zkontrolujte a slabší kousky hned vyhoďte, ať nenakazí zbytek.

Pro začátek můžete zkusit posbírat semínka ze dvou tří druhů rostlin. Uvidíte, že to není nic složitého, a nakonec přijdete na to, že do zahradnictví skoro nemusíte.

Načítám