Hlavní obsah

Kupujete nový nábytek? Na tohle si dejte pozor!

Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový nábytek bývá investice na několik let dopředu, proto je při jeho nákupu třeba myslet na několik věcí. Nezáleží, zda nakupujete v kamenném obchodě, na internetu, nebo v bazaru. Kvalitní i nekvalitní kousky totiž najdete všude. Co si pohlídat?

Článek

Najít kvalitní kus nábytku za příznivou cenu není jednoduché. Zvlášť v době, kdy obchody téměř praskají ve švech. Určitě se nenechte zlákat každou výhodnou akcí – při nakupování zařízení rozhodně platí pořekadlo „dvakrát měř, jednou řež“. A nejde jen o rozměry nebo vzhled. Na co dát pozor?

Vše si nejdříve vyzkoušejte

Při nákupu v kamenných obchodech si nábytek pořádně vyzkoušejte. Jak se vám na něm sedí? Je materiál příjemný? Rozkládá se dobře? A co otevírání dveří a šuplíků? Bohužel si nevyzkoušíte přímo to zboží, které si odvezete domů, ale získáte alespoň slušnou představu, co kupujete.

Nebojte se zeptat

Nestyďte se na cokoliv zeptat. Proberte s personálem, zda se daný kus skutečně hodí pro vámi zvolený účel. Důležité je to například u pohovky, na které plánujete pravidelně spát. Další otázky by měly směřovat na spoje nábytku a kvalitu materiálu. Obecně platí, že personál v obchodech s menším počtem zboží vám poradí lépe než zaměstnanec obrovské prodejny. Nicméně každá informace se hodí a může vám pomoci s rozhodováním.

Informujte se o podmínkách reklamace. Musí mít zboží původní obal? Dojde v případě problému k výměně, nebo dostanete poukázku na další nákup? Tohle je důležité hlavně u nábytku ze série či kousků s atypickými rozměry.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Největší výhodou osobní návštěvy obchodu je možnost si vše osahat a vyzkoušet. Navíc se můžete snadno zeptat personálu na dodatečné informaceFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Na slevě můžete prodělat

Ačkoliv někdy bývají opravu lákavé, dejte si na slevové akce pozor. Ještě než jim podlehnete, snažte se zjistit, proč je zboží v akci. Nejbezpečnější jsou výprodeje skladů, může jít ale také o slevu kvůli nízké kvalitě výrobku či fyzickému poškození, na které se později nemusí vztahovat reklamace. Mělo by to být uvedeno na účtence, jenže ne každý obchod je natolik poctivý.

Před útratou si rozmyslete, zda dané zboží skutečně chcete, nebo jestli vás jen zlákala nová nízká cena. Ta totiž vůbec nemusí být nová. Někteří prodejci využívají slevy jako reklamní tah a před jejím nasazením původní cenovku výrazně zvýší. Porovnejte tedy cenu podobného zboží s jinými obchody.

Foto: FotoAndalucia, Shutterstock.com

Před nákupem, především pak ve slevách, si nábytek pořádně vyzkoušejte a zjišťujte, proč se ocitl mezi zlevněným zbožímFoto: FotoAndalucia, Shutterstock.com

Nebezpečí nákupů po internetu

Největším úskalím on-line nakupování je, že si zboží nemůžete předem vyzkoušet a ověřit si kvalitu materiálů. Nezbývá než věřit krásným propagačním fotografiím a popiskům.

Jenže fotky mohou zkreslovat, především pak co se barev a rozměrů týče. Zatímco na snímku vypadá křeslo k vaší současné pohovce jako skvělá volba, v realitě odstíny ani velikosti nemusejí pasovat. U barevných odstínů si nemůžete být jistí snad nikdy, zkuste se alespoň na fotografii podívat na více monitorech, minimálně na mobilu a notebooku.

Při ověřování rozměrů si vezměte na pomoc lepicí pásku nebo provázek. Vyznačte si prostor, který by nábytek zabíral, a vyzkoušejte si, jak se vám kolem něj chodí. Řešením je bydlení v puristickém stylu, tam všechny tyto obtíže odpadají.

Foto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Úskalím nákupu přes internet je, že zatímco na fotografii nábytek vypadá jako dokonalá volba pro váš byt, realita může být úplně jináFoto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Hledejte podrobné recenze

Nakupujte u e-shopů s dobrým hodnocením. Hledejte recenze týkající se nejen kvality výrobků, ale i komunikace, servisu a ochoty při reklamaci. Nejlepší je samozřejmě dát na osobní zkušenost někoho, komu důvěřujete.

V neposlední řadě zvažte cenu dopravy, která se nejčastěji odvíjí podle vzdálenosti vašeho bydliště. Zjistěte, jestli a jaké si obchod účtuje poplatky za vyložení zboží, vynesení do patra či další služby.

Jak na nákup nábytku z bazaru

Nakupujete rádi z druhé ruky? Zapomeňte na internet a zboží si osobně prohlédněte a vyzkoušejte. Zkontrolujte, zda se dobře otevírá či rozkládá. Prohlédněte kouty, spoje a štěrbiny, ve kterých se mohla usadit vlhkost či plíseň. Při koupi pohovky, křesla nebo postele si ověřte stav čalounění a zkuste, jak se vám na ní sedí, popřípadě leží.

Nebojte se ptát, jak je zboží staré, jestli už bylo někdy opravené a zda má nějaké závady. Čím více toho budete vědět, tím lépe. Pokud osobní návštěva opravdu není možná, vyžádejte si podrobné rozměry a detailní fotografie. Jen si pamatujte, že mohou někdy klamat. I zde se informujte, jak je to s možnou reklamací a jejími podmínkami.

Až budete kupovat nový nábytek, dobře si rozmyslete, zda vyhodíte ten starý. Jaké retro kousky jsou stále v kurzu?

Načítám