Hlavní obsah

Seboroickou dermatitidu si lidé pletou s ekzémem nebo alergii. Jak se pozná a léčí

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Zarudlá, svědivá a olupující se kůže může být známkou seboroické dermatitidy. Projevy se podobají alergii nebo ekzému a mohou se objevit kdekoliv na těle. Co je na vině, komu seboroická dermatitida hrozí a jak probíhá léčba?

Článek

Seboroická dermatitida (jinak také sebora) je nepříjemné kožní onemocnění, které postihuje 5–10 % populace. Jak a proč u někoho nemoc propukne, není zcela jasné, ale hovoří se především o genetické predispozici. Příčinou může být i nadměrný stres, únava v důsledku přepracovanosti či nadbytek testosteronu.

Vedle svědivé zarudlé vyrážky připomínající alergii nebo ekzém se o slovo hlásí také bílými či nažloutlými odpadávajícími šupinkami po těle, nejčastěji ale na hlavě, kde ve vlasech mohou připomínat lupy. Ačkoli vypadají postižená místa dost odpudivě, nemoc není nakažlivá.

Pomoc ale není vůbec snadná. Seborea může u někoho zcela zmizet, ale většinu postižených trápí, s různými výkyvy, celý život. Problémy se ale dají mírnit pomocí vhodných přípravků a péče o pokožku.

Příznaky

Zarudlá vyrážka a bílé, nažloutlé či nahnědlé šupinky jsou nejvíce vidět na hlavě ve vlasech a na obličeji kolem nosu, obočí, očních víček nebo za ušima. Mohou se ale vyskytnout i na hrudníku, v okolí pupku a v kožních záhybech. Kůže může svědit, pálit, může být suchá a loupat se nebo je naopak mastná a leskne se. „Projevy seborey závisí na klimatických podmínkách a ročním období. Obecně se zlepšují v létě a zhoršují v zimě,“ říká dermatoložka Marie Finsterlová.

Léčba

Léčbu vám nastaví dermatolog, ale pomoci si můžete také sami. V lékárnách jsou volně dostupné krémy a šampony na seboreu (obsahují léčivo proti kvasinkám), stačí se zeptat lékárníka. V těžších případech vám doktor nasadí léčbu kortikoidy, které potlačí zánětlivý proces. Jelikož jsou ale poměrně agresivní a kůži zároveň oslabují, nikdy nepřekračujte předepsanou dobu léčení a mast nanášejte opravdu jen na postižená místa. Šupiny nikdy neodtrhujte, vše byste jen zhoršili.

Pokud jde o léčebný šampon, měli byste si jím mýt hlavu dvakrát týdně po dobu jednoho měsíce. Když se situace zlepší, stačí jednou týdně. Hlavu namydlete a nechte šampon 3–10 minut působit. Postup dvakrát opakujte. Po měsíci vyměňte na 14 dnů za standardní šampon a pak nasaďte opět léčebný, ovšem jiný, aby si pokožka na jeden druh nezvykla.

Na tělo existují speciální pěny obsahující dehet nebo síru. Každopádně i v období bez příznaků se doporučuje používat přípravky pro alergiky.

Velkou roli tu hraje i strava, postižený většinou sám na sobě vypozoruje, co mu svědčí a po čem se jeho příznaky zhoršují. „Důležitý je dostatečný přísun železa, selenu, zinku, nenasycených mastných kyselin a vitaminů skupiny B,“ radí Marie Finšterlová. A jako u každého kožního onemocnění, které má podle odborníků většinou původ v psychice, k vyléčení vám pomůže, když přijdete na to, kdy a proč se u vás nemoc poprve objevila, tedy co ji spustilo.

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Podobá se atopickému ekzému nebo alergické reakci, pro seboroickou dermatitidu jsou ale typické žluté šupinky Foto: sruilk, Shutterstock.com

Komu seboroický ekzém hrozí

Svědivý seboroický ekzém postihuje nejčastěji kojence, muže mezi 20–40 lety a ženy po přechodu. Náchylnější jsou jedinci s mastnou pletí a lidé s již existujícími kožními obtížemi, jako je akné, lupenka nebo růžovka. Postihuje i lidi závislé na alkoholu nebo ty, kdo trpí depresemi (i když tady je otázka sporná, jelikož deprese bývají často až důsledkem seborey). Chorobu může spustit i trauma  způsobené infarktem či mrtvicí. Souvisí také s epilepsií a Parkinsonovou chorobou. „Častý je výskyt u HIV pozitivních pacientů, kde seborea mnohdy signalizuje přítomnost tohoto onemocnění, a napomáhá tím jeho odhalení,“ říká docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK.

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Možná jsou to jen lupy, možná seboroická dermatitida: pokud vás hlava hodně svědí a vedle šupinek objevujete i zarudlou vyrážku, může jít o seboreuFoto: Doucefleur, Shutterstock.com

Seboroická dermatitida dospělí

Seboroická dermatitida (seborea)

  • Popis - Kožní onemocnění, projevy se podobají alergii.
  • Příznaky - Svědivá zarudlá vyrážka připomínající alergii nebo ekzém, bílé či nažloutlé odpadávající šupinky po těle, nejčastěji na hlavě.
  • Příčiny - Genetika, stres, suché a chladné počasí, autoimunitní choroby, kvasinkové infekce...
  • Léčba - Nastavená dermatologem, krémy a masti na předpis i volně dostupné, péče o citlivou pleť, výživa a vitaminy.
  • Prevence - Neexistuje.
  • Statistika - Postihuje 5–10 % populace a až 70 % kojenců.

Reklama

Načítám