Hlavní obsah

Periorální dermatitida: Nemoc, za kterou může i kosmetika

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Periorální dermatitida bývá nazývána také letuščí nemoc. Jde o zánětlivé onemocnění kůže na obličeji projevující se pupínky či zarudnutím. Často se vyskytuje u žen, které pracují v náročném či klimatizovaném prostředí nebo používají velké množství kosmetiky.

Článek

Před šedesáti lety lékaři poprvé popsali nemoc, která se objevuje zejména u mladých žen. Tehdy si jí všimli zejména u letušek, které často trápí. V současné době se objevuje také v souvislosti s používáním ochrany nosu a úst kvůli covidu.

Příznaky

Periorální dermatitida je zánětlivé poškození kůže. Postihuje nejčastěji ženy a je do jisté míry podobné růžovce. Projevuje se zarudnutím či pupínky, které se mohou spojovat do červených ploch. Jsou suché, svědí, pálí a olupují se. Vyskytuje se nejčastěji v okolí úst, jen těsně kolem rtů zůstává bledý pruh. Někdy se potíže rozšíří na bradu, tváře, okolí nosu i kolem víček.

Příčiny onemocnění nejsou zcela jasné. Roli hraje zvýšená citlivost kůže na nejrůznější podněty, například střídání teplot, vítr, prach, slunce a podobně. Potíže často zhoršuje časté užívání většího množství či nevhodných kosmetických přípravků, používání zubních past s obsahem fluoru, léky obsahující kortikoidy, nedostatek spánku a stres a u žen hormonální antikoncepce.

Foto: Miroslav Lukic, Shutterstock.com

Pupínky se mohou při dermatitidě spojovat do větších ploch Foto: Miroslav Lukic, Shutterstock.com

Inkubační doba

Nemoc se může projevit okamžitě po použití nevhodné kosmetiky, častější ale je, že se potíže objeví po delší době bez jasného spouštěče.

Léčba

Léčba není snadná, spočívá v první řadě ve vysazení lokálních léků s kortikoidy, což může paradoxně způsobit minimálně krátkodobé zhoršení stavu kůže. Každopádně platí, že o léčbě by měl rozhodnout lékař – dermatolog. Ten může předepsat léčivé krémy či antibiotika. Dále je třeba se soustředit na čištění pleti a používání vhodné kosmetiky. Vynechat byste měli vodu a mýdla, přípravky s alkoholem, cokoliv, co vás dráždí. S jejím výběrem vám pomohou v lékárně. Někdy je dokonce potřeba alespoň na nějakou dobu přestat kosmetiku používat zcela. Obvykle ale není snadné zjistit příčinu a odstranit rizika.

Foto: IKagadiy, Shutterstock.com

Při dermatitidě je někdy potřeba na nějaký čas omezit kosmetiku na minimumFoto: IKagadiy, Shutterstock.com

Vyšetření

Kůži by měl vyšetřit dermatolog, který stanoví diagnózu na základě prohlédnutí pokožky a anamnézy. Laické stanovení diagnózy a léčba rozhodně nejsou namístě.

Prevence

Nemoci lze částečně předejít, ale je jisté, že někteří lidé mají k dermatitidě sklony. Patří mezi ně zejména ženy s citlivou a suchou kůží. Jako rizikové se považuje dlouhodobé užívání kortikosteroidů v krémech a mastech. Negativní vliv může mít i fluor v zubních pastách, které působí i na okolí rtů, proto je lepší používat pasty bez fluoru.

Pokud můžete, vyhýbejte se výkyvům teplot, například saunování nebo pobytu v klimatizovaných místnostech. Opatrní buďte také při používání kosmetických přípravků, pokud najdete takové, které vám vyhovují, neměňte je. Chraňte obličej před slunečními paprsky, zvažte, zda je nutné užívat hormonální antikoncepci. Potíže mohou vzniknout také mechanickým drážděním, například mužskými vousy či třeba následkem neustálého sahání na kůži. V současné době se potíže objevují i v souvislosti s rouškami a respirátory.

Komplikace

Jestliže se periorální dermatitida neléčí, může přejít do podoby bolestivých vystouplých ložisek po celém obličeji.

Periorální dermatitida

  • Popis - Zánětlivé onemocnění kůže v obličeji
  • Příznaky - Zarudnutí, svědění, zčervenání kůže, pupínky zejména kolem úst a nosu, postupně se mohou rozšířit i do dalších částí obličeje.
  • Inkubační doba - Několik dní, ale klidně i měsíců
  • Léčba - Vysazení kortikosteroidů, nepoužívat kosmetiku
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá.
  • Prevence - Nemoci lze částečně předejít, ale některé skupiny lidí jsou k ní náchylnější. To platí pro mladé ženy a ty, co mají suchou a citlivou pokožku.

Pupínky v obličeji dokážou pěkně potrápit. Jak poznat akné, sluneční alergii nebo ekzém?

A víte, proč spolu souvisí akné a zácpa?

Reklama

Načítám