Hlavní obsah

Jak se vyrovnat s vedrem? Pomohou i ponožky v mrazáku!

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Po rozpačitém začátku nám léto připomnělo, že to umí pěkně rozpálit. Jak v pohodě a zdraví přežít dny, během kterých stoupají teploty i nad třicítku? Prozradíme, co vám hrozí, a poradíme pár tipů, jak přežít vedro.

Článek

Čekali jste, až dorazí opravdové léto, ale teď je toho vedra na vás už trochu moc? Abyste zvládli opravdu teplé dny v pohodě, měli byste se na ně řádně připravit. Naštěstí to není složité.

Voda nestačí

Ve dnech, kdy jsou teploty opravdu vysoké, může dojít velmi snadno k dehydrataci, tedy nedostatku tekutin v těle. „Tělu nechybí jen voda jako taková, ale i minerální látky. Je pozdě začít pít až při pocitu žízně, tělu dodávejte tekutiny po menších dávkách průběžně po celý den,“ radí Alice Menšíková, záchranářka a lektorka první pomoci.

Základní denní potřeba je mezi 1,5–2 litry. Nejlepším ukazatelem toho, zda dost pijete, je zbarvení moči – světlá barva ukazuje na dostatečný pitný režim, tmavě žlutá barva znamená nedostatek tekutin a hrozící dehydrataci.

Jaké brýle chrání oči?

Nosíte dioptrické brýle a řešíte, jak chránit oči proti slunci? I čiré dioptrické čočky samy o sobě obsahují UV filtr – většinou v hodnotách až do 25 E-SPF, ty se speciální povrchovou úpravou až 35. Jsou to podobné hodnoty, jaké znáte z opalovacích krémů.

Jenže dioptrické brýle sice chrání oči před UV zářením, ale nechrání je před slunečním světlem, což zvyšuje například riziko nehod při řízení. Pro plnou ochranu očí je tedy dobré mít dioptrické sluneční brýle, samozabarvovací dioptrická skla nebo kombinovat kontaktní čočky a sluneční brýle (víte, se kterými nesmíte za volant?).

Foto: Artie Medvedev, Shutterstock.com

Pokud špatně vidíte, jsou v létě nejlepší brýle dioptrické a zatmavené zároveňFoto: Artie Medvedev, Shutterstock.com

Sinice ve vodě ohrožuje oči

Oči si musíte chránit i při koupání a plavání, zvlášť opatrní buďte, pokud jsou ve vodě sinice. Obsahují toxické látky, které mohou vyvolávat kožní alergii i alergický zánět očí. „Ten se projevuje svěděním a pálením, někdy i zarudnutím očí a zvýšenou sekrecí. Jako první pomoc vypláchněte co nejdříve oči čistou, nejlépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud potíže přetrvávají, měli byste navštívit lékaře,“ radí doktorka Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize Praha.

Letní ochrana vlasů

Při pobytu na slunci a u vody byste s sebou měli mít speciální přípravky na letní ochranu vlasů – ať už spreje, šampony, balzámy nebo oleje. Postarají se o to, aby vlasy neztratily vlivem UV záření příliš vody, protože pak křehnou a mohou se lámat i při běžném česání. Citlivější na UV záření, ale i působení chlorované nebo slané vody jsou vlasy barvené.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Vlasy dostávají v létě pořádně zabrat, nešetřete na ochranných přípravcíchFoto: New Africa, Shutterstock.com

Pozor na plísně

Vysoké teploty, pocení, neprodyšné oblečení nebo obuv – to je ideální kombinace pro vznik plísní. Mykózu kůže a nehtů způsobují parazitické houby. Nejčastěji se objevuje na nohách v oblasti prstů, ale pokud ji nezačnete včas léčit, může se rozšířit i dál. Projeví se jako zarudnutí nebo šupiny na kůži, které svědí nebo mokvají.

Nehty napadené plísní mění barvu, třepí se, deformují. Většinou mykózu zvládne lokální léčba – ovšem musí přijít včas a trvat dost dlouho. „Pokud se jedná o kůži, léčba trvá nejméně 4 týdny, kdy dojde k obnově nejsvrchnější vrstvy kůže. U nehtových mykóz může léčba trvat až dva roky, podle toho, jak rychle nehty rostou. Je třeba, aby celý postižený nehet kompletně odrostl. První výsledky se dostaví za 8–12 týdnů,“ vysvětluje Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu.

Tipy, jak přežít vedro

Opravdu horký letní den vám pomohou překonat i další jednoduché triky:

  • Větrejte jen ráno a večer, během dne zatáhněte závěsy nebo žaluzie – slunce neohřeje místnost. -
  • Oblékejte se do volnějšího oblečení, proudí pod ním lépe vzduch. -
  • Lépe vás osvěží vlažná sprcha – ta studená stimuluje krevní oběh a v důsledku zahřeje. Pomůže i namočení předloktí do chladné vody a lze si navléknout ponožky, které jste předtím dali na chvíli do sáčku a do mrazáku. -
  • Pijte raději vlažný čaj než ledové nápoje, nerozhodí termoregulaci těla. -
  • Pokud využíváte klimatizaci, nastavte ji jen o pár stupňů níž, než je venkovní teplota, přílišné teplotní rozdíly zatěžují krevní oběh. -

Reklama