Hlavní obsah

Do sauny v létě? 8 zdravých důvodů, proč to není nesmysl

Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopřáváte si saunování na podzim kvůli posílení imunity, nebo je to pro vás příjemný zimní relax po celém dni na svahu? Do sauny je ale zdravé chodit i v letních měsících. Horko prospívá zdraví i fyzické kondici!

Článek

Venku je léto v plném proudu, a tak spíše než zajít do sauny člověka napadne skočit si někam na koupaliště. Nenechte se ale zmýlit. Relax v sauně totiž vaše tělo dokáže patřičně ocenit i v tomto ročním období a podpoříte tu své zdraví.

Pokud začínáte, zkuste na prostřední lavici vydržet deset minut, pak si dopřejte dostatek času na relaxaci, než se do sauny vydáte na druhé kolo. Jakmile vám začne být horko nepříjemné, saunu opusťte. Každý snáší vlhko a vysoké teploty různě. Co vám saunování v létě přinese?

1. Lepší zvládání veder

Jestliže se vám v tropických třicítkách dělá nevolno, trpíte na slabost, střevní potíže nebo únavu, může vám pomoci právě trénink v sauně. Pravidelné saunování pomáhá vyladit termoregulaci vašeho těla, pro které pak vysoké venkovní teploty nebudou znamenat takovou zátěž. Může být řešením i nepříjemného nadměrného pocení.

2. Letní chřipka nemá šanci

Váš organismus v létě netrpí jen horkem, ale zejména náhlými přechody mezi venkovními a klimatizovanými prostory. To ho přetěžuje a hrozí angína, letní rýma či zánět dutin, může se vám zhoršit astma nebo alergie. Saunování pomáhá preventivně, ale i když nemoc přeci jen chytnete, je léčba zpravidla rychlejší a má hladší průběh. Pravidelné prohřívání totiž zvyšuje v těle hladinu imunoglobulinu A, který dýchací cesty chrání.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Dýchací cesty se v sauně uvolní a posílí, je to skvělá prevence před sezonou virózFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Připraví vás na podzim

Tím, že v sauně zlepšíte stav dýchacích cest i cévní systém, lépe odoláte řadě podzimních respiračních onemocnění, včetně obávané druhé vlny koronaviru. Když budete saunu navštěvovat minimálně jednou týdně, snížíte riziko onemocnění.

4. Vyčistíte si hlavu

V sauně vypnete od neustálého stresu. K tomu přispívají i aromaterapie a bylinkové sauny, které dokážou vaši mysl zrelaxovat. „Éterický olej proniká do těla dýchacími cestami i kůží. Některé přispívají k uvolnění dýchacích cest, jiné slouží ke zklidnění mysli,” uvádí saunérka Kateřina Šmídová z Aquapalace Praha.

Při saunování se do těla uvolňují i endorfiny, hormony štěstí. „Pravidelné návštěvy sauny mají na psychiku dlouhodobý účinek a stavy blaženosti vydrží déle. Odborné studie prokázaly pozitivní vliv sauny na léčbu depresí a jiných nervových onemocnění,“ dodává Jan Kovárník, saunový expert ze společnosti Saunia.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Saunové rituály vám mají pomoci zrelaxovat a dokonale pročistit i vaši myslFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Zbavíte se tuku

V sauně se pořádně zapotíte, což pomáhá vyplavit z těla nežádoucí toxiny, které mohou brzdit lymfu a mohou třeba za nehezkou celulitidu. V sauně navíc přímo hubnete: v zahřátém organismu se lépe rozpouštějí tuky, následné zchlazení zase podporuje spalování a zrychluje metabolismus.

6. Nespálíte se

Pokožka se v sauně prokrvuje, díky čemuž je lichotivě zpevněná, detoxikuje se a zpomaluje se její stárnutí. Naučí se lépe reagovat na teplotní nápor, můžete se tak zbavit nepříjemného rudnutí nebo pocení vlivem horka, ale klesá i riziko spálení od sluníčka.

7. Letní sporty bez úrazů

Turistika, brusle, kolo, plavání… Jste v létě aktivnější? I pro vás je sauna přínosná, protože pomáhá zrelaxovat svaly a zregenerovat šlachy a klouby. Tím pomáhá předcházet zraněním a přetížení.

„Saunování pomáhá i při samotném tréninku, protože se při něm zvyšuje a uvolňuje růstový hormon, který je potřebný k celkové vitalitě. Má příznivý vliv na mikrotraumata šlach, svalů, kloubů, což vede ke snížení svalového napětí, a tím i k rychlejšímu vzpamatování se po tréninku,” vysvětluje osobní fitness trenérka Naďa Koštovalová.

8. Vyzraje na funění

Zadýcháváte se do schodů? Tělo v horkém prostředí zažívá zátěž jako při sportu. Nepomůže vám sice uběhnout maraton, ale při pravidelných návštěvách sauny vám zlepší kapacitu plic a bude se vám snadněji dýchat i při vynaložení menší fyzické námahy. Tak hurá do sauny!

Věnujte se nejen saunování, ale také prospěšnému otužování.

Reklama

Načítám