Hlavní obsah

Jak si vybrat ideální batoh na dovču v přírodě? Poradíme!

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď je nejvyšší čas na plánování dovolených. Neláká vás polehávání u bazénu v hotelovém resortu? Vydejte se vstříc dobrodružným zážitkům. Ať už vyrazíte pod stan, do lesa, nebo podstoupíte náročnější pouť, kufr na kolečkách vám ideálním společníkem nebude. Jak vybrat batoh do terénu?

Článek

Zavazadlo, které se příjemně nosí a neodrovná vám záda během výšlapu, to je základní položka správné turistické výbavy. Při výběru buďte náročné a ze svých požadavků neslevujte. Připravte se přitom na to, že outdoorový batoh nepořídíte zrovna za hubičku. Co musíte vědět ještě dřív, než vybraný model zaplatíte u kasy?

Velikost úložného prostoru 

Jeden z nejdůležitějších údajů, kterým se během nákupu řiďte, je objem batohu. „Velikost zavazadla, které potřebujete, určují tři věci: délka túry, lokalita nebo prostředí a roční období nebo očekávané počasí na cestě. Tyto tři faktory vám pomohou naplánovat typ a množství vybavení, které si musíte vzít, a podle toho také velikost batohu,“ radí manažerka značky Thule Veronika Zlámalová. A co dál? Při výběru správné velikosti batohu pro vaše tělo jsou podle odbornice podstatné ještě dva důležité rozměry: délka vašeho trupu a velikost pasu.

  • Jednodenní túra - Vybírejte batoh o objemu přibližně 15–20 litrů. Měl by být lehký a se spoustou přihrádek, abyste měly potřebné věci pěkně po ruce.
  • Túra s přespáním - Potřebujete batoh o objemu přibližně 25–35 litrů s dobrým odvětráváním a polstrovanými bederními pásy pro větší oporu.
  • Vícedenní túra - Zvolte batoh od 40 do 60 litrů s větším prostorem pro kempovací vybavení a pomůcky pro vaření.

Do města i na výlet  

Foto: Archiv firem

Zleva: Roxy, objem 23 litrů, 1489 Kč, prodává Urbanstore. Alpine Pro, objem 15 litrů, 799 Kč Foto: Archiv firem

Ve stylové růžové 

Foto: Archiv firem

Zleva: CMP, objem 30 litrů, 2100 Kč, prodává Sportisimo. Deuter, objem 28 litrů, 3338 Kč, prodává HudyFoto: Archiv firem

Dostatečně úložné 

Foto: Archiv firem

Zleva: Crivit, objem 70 litrů, 799 Kč, prodává Lidl Shop. Osprey, objem 65 litrů, 5579 Kč, prodává SportObchodFoto: Archiv firem

Internetová, nebo kamenná prodejna? 

Pandemie kamenným prodejnám nenahrávala. Nyní už jsou ale otevřené, a tak si turistickou výbavu můžete přijít vybrat osobně a poradit se s přítomným specialistou, jaký batoh je pro vás ten pravý. Pokud upřednostňujete nákup přes internet, tak u vyhlídnutého produktu podrobně prostudujte všechny specifikace. „Při on-line objednávkách je důležité se zaměřit na délky zádových systémů, aby batoh vyhovoval délce postavy. Zohledněte také svůj zdravotní stav. Když měl člověk například úraz zad, měl by se poohlížet po batozích s větším polstrováním,“ vysvětluje produktový specialista značky Hudy Jakub Taušner.

Jestli ale sháníte batoh na jednodenní túry, nemusíte klást na detaily takový důraz, jako když vybíráte model, s nímž chcete absolvovat několikadenní výlety.

Ve výrazné modré

Foto: Archiv firem

Zleva: Gregory, objem 40 litrů, 2961 Kč, prodává Pod7kilo. Mammut, objem 38 litrů, 3859 Kč, prodává 4CampingFoto: Archiv firem

V zemitých tónech

Foto: Archiv firem

Zleva: Salomon, objem 33 litrů, 2767 Kč, prodává Husky. Thule, objem 25 litrů, 3180 Kč Foto: Archiv firem

Pozor na záda! Proč koupit dámský model

Zádový systém může být u dámských batohů jiný než u pánských. „Předpokládá se, že dámy bývají menšího vzrůstu, tak aby rozložení zátěže bylo na postavu ideální, je zádový systém kratší. U větších batohů si ale zádový systém můžete často nastavit přímo podle výšky postavy,“ říká Jakub Taušner. Takže jestli nechcete, aby vás na výletě přepadla bolest zad, je lepší pořídit si na náročnější trek vlastní zavazadlo a nepůjčovat si ho od partnera. V kolekcích pro holky seženete navíc i množství pestrobarevných kousků.

V nepřehlédnutelné fialové

Foto: Archiv firem

Zleva: The North Face, objem 27 litrů, 2390 Kč. Head, objem 32 litrů, 999 Kč, prodává SportisimoFoto: Archiv firem

V zářivě žluté

Foto: Archiv firem

Zleva: Deuter, objem 22 litrů, 2315 Kč, prodává Hudy. Ferrino, objem 20 litrů, 2690 Kč, prodává InSportline Foto: Archiv firem

Jedna taška na všechny výlety?

Hledáte na cesty nějaké variabilnější řešení? Můžete popřemýšlet o speciálních zavazadlech, která se v současnosti těší stále větší oblibě. „Velkým trendem poslední doby jsou multifunkční tašky, které můžete nosit v ruce, přes rameno nebo díky popruhům i na zádech. Super benefitem je rovněž nepromokavý materiál, takže vás během výletnění nepřekvapí žádné přírodní živly,“ potvrzuje Veronika Zlámalová.

Do města, pod stan i na hory

Foto: Archiv firem

Zleva: Thule, objem 40 litrů, 2899 Kč. Forclaz, objem až 60 litrů, 999 Kč, prodává DecathlonFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám