Hlavní obsah

Jak správně pečovat o choulostivou pokožku krku?

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco pokožce obličeje věnuje každodenní péči většina žen, na oblast krku a dekoltu se často zapomíná. Kůže je tu však jemná a háklivá, a pokud se o ni nebudete náležitě starat, nemilosrdně prozradí váš věk. Věnujte proto krku pozornost a rázem budete vypadat mladší. Jak na to?

Článek

Péče o pleť by rozhodně neměla končit linií čelisti a bradou. Také oblast krku a dekoltu si žádá každodenní pozornost. Rozmazlujte ji nejen vhodnou kosmetikou, ale také masáží, dobrou stravou a drobnými změnami v životním stylu.

Pořiďte si pořádný krém

Promazávat pokožku byste měly ráno i večer. „O krk a dekolt můžete pečovat stejnými přípravky, jaké používáte na obličej, anebo zvolte kosmetiku s trochu mastnější texturou,“ doporučuje Iva Obstová, korektivní dermatoložka z kliniky Medicom Clinic.

Nechce se vám plýtvat drahým obličejovým krémem? Děláte chybu. Kůže na krku je citlivá a hodně namáhaná a vyžaduje intenzivní hydrataci i boj s případnými vráskami a pigmentací – a takovou službu vám obyčejné tělové mléko neprokáže. Kupte si tedy raději levnější pleťový krém.

Foto: Archiv firem

Vsaďte na přípravky s kyselinou hyaluronovou, vitaminem C a E nebo koenzymem Q10. Zleva: Pleťový booster Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C, 395 Kč (50 ml). Výživný olej proti vráskám Nivea Q10 Power, 450 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

I krk miluje peeling a masku

Dopřáváte obličeji peeling nebo pleťovou masku? Klidně péči rozšiřte i na oblast krku a dekoltu. Exfoliaci volte jemnější a čas od času zařaďte také přípravek s ovocnými kyselinami. Masky vybírejte hydratační, liftingové či s anti-aging efektem, seženete i textilní a hydrogelové varianty přímo na krk a podbradek. Bojují s ochabováním kůže a napomáhají obnovovat kolagen a elasticitu.

Foto: Archiv firem

Vhodná maska pleť zjemní a projasní a zároveň bojuje i proti jejímu ochabování. Zleva: Zlatá hydrogelová maska pro oční okolí a krk Purederm, 398 Kč. Liftingová kolagenová maska Magicstripes, 1 355 Kč (balení 5 kusů)Foto: Archiv firem

Masáží proti gravitaci

Na stavu krku se projevuje nejen čas, ale i životní styl – pleť stárne rychleji kuřačkám a ženám, které hodují alkoholu a častému opalování. Škodí také časté podpírání obličeje rukou – pokožka je pod tlakem a mohou se oslabovat její kontury a vznikat vrásky.

Ochabování pokožky vlivem věku se ubránit nelze, lze ho však zpomalit, a to nejen krémy, ale i vhodnou masáží. Stačí vám k tomu jen ruce a třeba bambucké máslo, skvělé jsou i ledové kostky. Pokud se rádi rozmazlujete, zkuste speciální pomůcky pro čínskou masáž kuaša (gua-sha). Právě teď se v Evropě těší značné popularitě – chlad kamene mírní otoky a přináší příjemné osvěžení. Masážní pohyby směrem vzhůru zpomalují ochabování kůže, masáž směrem dolů pomáhá aktivovat lymfu, což pleť tonizuje a prozáří.

Foto: Archiv firem

Čínská masáž pomocí kamenů je osvěžující a příjemně relaxační. Zleva: Jadeitová masážní sada, Omorfia, 1250 Kč. Masážní růženín, Smyssly, 790 Kč, prodává FannFoto: Archiv firem

 Jezte kolagen

Stav pleti lze účinně ovlivňovat i stravou. Zaměřte se na kolagen, tělu vlastní bílkovinu, která s věkem ubývá, a elasticita kůže se proto snižuje. Produkci a množství kolagenu pomůže zvýšit maso a tučné ryby, sója, rostlinné oleje, citrusy, červené ovoce a zelenina, kokos, papája, banány nebo želatinové bonbony. Můžete užívat i potravinové doplňky a speciální „beauty drinky“.

Foto: Archiv firem

Kolagenové nápoje pomáhají pokožce, vlasům i kloubům a působí prý také proti celulitidě. Zleva: Colagenova HA Liftea, 599 Kč (balení na 30 dní). BeautyDrink Sedmikráska Orling, 899 Kč (balení na 15 dní)Foto: Archiv firem

Spěte na zádech 

Chcete být krásné? Ležte na zádech. Spíte-li na boku nebo na břiše, vznikají na obličeji, krku i dekoltu hluboké vrásky a rýhy. V mládí chvíli po probuzení zmizí, s věkem se tato přirozená schopnost kůže ztrácí. „Pokud již spíte na boku, zvolte ložní materiál, po kterém bude pokožka příjemně klouzat, jako je hedvábí či satén. Bavlna je sice příjemná, ale kůži zbytečně krabatí,“ varuje dermatoložka Lucia Mansfeldová z kliniky Perfect Clinic.

Dejte si pozor na chemii

Trápí vás rudé fleky nebo kopřivka na krku? Možná tak citlivá kůže reaguje na éterické silice v přírodní kosmetice nebo některé složky parfémů, zejména při vystavování kůže slunci. Aby pleť předčasně nestárla, naučte se vůně nanášet na jiná místa. 

Chcete zatočit s povoleným krkem a dvojitou bradou? Naučte se bezvadné speciální cviky a budete mít po starostech.

Reklama

Načítám