Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Našla jsem si brigádu k práci, ale manželovi to vadí. Jak mu to vysvětlit?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petra žije se starším manželem, vychovávají dceru. Nedávno si k práci našla i přivýdělek, manželovi to ale není po chuti. Co mu vadí? A jak to vidí chlap?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Petry:

Vážený pane Hausmanne, jistě rozumíte mužům obecně lépe než já, a tím možná i tomu mému, což mně se nedaří. Se svým mužem jsme již desátým rokem, vychováváme spolu dceru. Čas od času, spíš výjimečně, je mezi námi nějaká drobná neshoda jako nejspíš všude, ale obecně si myslím, že jsme spokojená rodina.

Je starší než já, a to o 28 let. Loni oslavil 60. Mně je 32. Zní to asi zvláštně, ale nemám s tím problém. Zkrátka nečekám zázraky (např. v sexu, jsem ráda, že nějaký občas je), a že mi odmítá pomáhat v domácnosti, s tím už jsem se smířila. Má jiné kvality – je docela hodný, nikdy mě neuhodil, má stálé zaměstnání už desítky let (obdobná pozice, na které pracuji já), zkrátka je rád, když má uvařeno a klid.

Problém nastal relativně nedávno. Spadla mi takříkajíc do klína nabídka brigády od mé kamarádky, a to prodej zdravotní obuvi. A já chtěla! Jednalo se o pár hodin 1x, nejvýše 2x týdně, nic, co bych při svém stálém zaměstnání nezvládla. A okamžitě mě to začalo bavit, asi i proto, že mi to od začátku docela šlo.

Zmíněný problém se ovšem týká mého muže, který s tím zásadně nesouhlasí. Když jsem se ho ptala na důvod, prý že se zhroutím kvůli přípravě Vánoc, což se nestalo. Cukroví a vše okolo jsem zvládla jako jindy, ne-li ještě lépe.

Podotýkám, že i při této brigádě se stále starám o domácnost jako předtím. Brigádu mám vždy v dopoledních hodinách, končím časně odpoledne před 14. hodinou.

Ale i když je dávno po Vánocích, s mým mužem to k lepšímu moc nevede. Často se mnou kvůli tomu nemluví vůbec, žádný relevantní důvod (proč mu to vadí) mi ale neuvedl. Trvá to už 2 měsíce. Prý by mu vadila úplně jakákoli moje brigáda, i když bych šla třeba doplňovat zboží k nám do supermarketu.

Ta brigáda je pro mě vyloženě takové pozdvižení, koníček, za který ještě k tomu dostávám přivýdělek, nechci se toho vzdávat, pokud k tomu nebude nějaký vážný důvod. Vy tomu rozumíte? Napadá Vás, proč ta má brigáda mého muže tolik štve? Mě bohužel nikoli. Děkuji Vám, Petra

Vážená paní Petro,

důvody pro manželův postoj mě napadají hned dva. Než je rozvedu, budiž předem zdůrazněno, že oba jsou tak malicherné a pod úroveň, že nestojí za to, abyste se svého nápadu vzdávala. Navíc držíte ve vztahu lepší karty (věkový rozdíl by se dal vyvážit superbohatstvím, což zde zřejmě není ten případ), a tak se nemusíte obávat „sankcí“ za to, že si prosadíte svou. Ostatně se nehodláte někde flákat po cukrárnách s tetkami, ale chcete zlepšit rodinný rozpočet ušlechtilou činností.

Prvním možným důvodem odporu Vašeho manžela je fakt, že si (třeba i podvědomě) uvědomuje, že v soužití starší chlap – mladá žena se patří, aby muž zahrnul ženušku blahobytem, minimálně takovým, že nebude muset pracovat. Skutečnost, že kromě stálého zaměstnání si přiberete ještě brigádu, odhaluje jeho „selhání“ v plné nahotě. Vy to sice za jeho selhání nepovažujete, ale on to tak zřejmě vnitřně cítí.

Druhým důvodem může být prachsprostá žárlivost – kvůli tak mladé ženě pochopitelná. V dosavadním zavedeném a po této stránce osvědčeném každodenním režimu odnikud nebezpečí nehrozilo, nová brigáda však otvírá (v jeho mysli) nový prostor a nové příležitosti, kdoví, kdo té zdravotní obuvi dělá šéfa… Celý (zástupný) problém s přípravou Vánoc byl jen zástěrka zmíněných pravých důvodů, jak se konečně ukázalo po uplynutí vánočního období.

Reklama

Načítám