Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Proč muži nepoznají zlatokopku

Foto: THINKSTOCK

Foto: THINKSTOCK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži – na rozdíl od žen – nedostatečně prověřují svou budoucí manželku před sňatkem. A pak jsou za to tvrdě biti! V mužské psychice jsou totiž slepá místa, kvůli kterým muž nevidí, že žena, o niž se uchází, je nezralá osobnost například se sklonem k hysterii nebo že jí jde jen o peníze.

Článek

Kdykoli muži v historii něco kupovali nebo směňovali, ať už pozemky, domy, užitková zvířata, zbraně, výrobní prostředky, auta nebo akcie, zpravidla nabízené zboží či komoditu pečlivě zkoumali, zejména jejich nejasné a sporné charakteristiky. I dnes se radí s odborníky, nechávají si vypracovat znalecké posudky, oddalují závazné rozhodnutí a získaný čas využívají k získání dalších informací. Napálí se proto jen asi v 10–15 procentech případů.

Láska je opravdu slepá

Pokud muži „nakupují“ partnerku, nenechají si do toho příliš mluvit. Spokojí se s atraktivností nebo aspoň přijatelností a mládím, což (podle evoluční psychologie) signalizuje zdraví a reprodukční kapacitu nevěsty. Pánové však nedisponují žádnými kontrolními mechanismy či prověřovacími postupy pro odhalení hlubší povahové, psychické závady. Odhadem (z poradenských zařízení) se tak u defektních partnerek napálí v 85–95 procentech případů.

Ze seznamovacích strategií mužů vyplývá nízká míra prověřování skrytějších charakteristik budoucí manželky. Řečeno mužským jazykem: „Vlezou na všechno a občas se chytí do pasti“. Ženy hledající partnera naopak důkladně prověřují, koho si pustí k tělu a s kým spojí svůj další život. Lehkovážnost v tomto ohledu by se jim vymstila více.

Čemu muži nevěnují pozornost?

  • Jak jeho nastávající vnímá soužití a co od něho očekává.
  • Jak vidí partnerské rozhodovací pravomoci.
  • Jak se chová budoucí tchyně k tchánovi.
  • Co je za její „fasádou“.
  • Jací jsou matka a otec partnerky, na co jsou v životě hrdí a o čem v manželství rozhodují.
  • Jaký má jeho nastávající vztah k práci a ke svému oboru.
  • Jaká je úroveň jejího psychického zdraví včetně emocionální zralosti.
  • Jak silný je její sklon k hádavosti, hašteřivosti.
  • Jak silně je zaměřena na peníze a na sebe samu.

Muž zlatokopku nepozná

Pokud muži nějaké negativní signály vnímají, jsou přesvědčeni, že jde o okrajovou záležitost, případně, že se to časem napraví. Všechny rady okolí typu „Copak nevidíš, že si tě bere jen pro prachy“ jsou marné. Navíc ženy (na jejich obranu dodejme, že podvědomě, nikoli záměrným klamem) své negativní vlastnosti do svatby drží na uzdě. Tuší totiž, že některé jejich vlastnosti jsou tak děsivé, že by si jich mohl všimnout i bezelstně tokající uchazeč a za tuto cenu ženino tělo nekoupit.

Načítám