Hlavní obsah

Jak zařídit opravdu malou ložnici pro dva?

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I opravdu malou místnost můžete zařídit stylově a prakticky. Pokud vše promyslíte dopředu, bude vám ložnice sloužit bez pocitů stísněnosti a dopřeje vám potřebný odpočinek.

Článek

Místnost byla původně dětským pokojem, ale kvůli jejím malým rozměrům jsme se při rekonstrukci bytu rozhodli, že raději ponecháme větší pokoj dceři a sami si zde vytvoříme ložnici, místo opravdu pouze k přespání.

Prostor je široký 2 m a dlouhý necelých 5 m. Na jedné z krátkých zdí je okno, na druhé je překlad nosných zdí. Abychom mohli vše optimálně zařídit, bylo nutné posunout dveře do místnosti tak, aby hned nalevo od nich vznikl dostatečný prostor na zabudovanou skříň. Dveře jsme zvolili zásuvné s pouzdrem, aby nezasahovaly dovnitř a ušetřilo se tak co nejvíce místa.

Foto: bydlimhezky.cz

Dříve byla postel na šířku místnosti, to ale nebylo ideální řešení kvůli velikosti matraceFoto: bydlimhezky.cz

Řešení na míru

Nezbylo než zvolit výrobu nábytku na míru. Vestavěnou skříň jsem navrhla tak, aby se využil i překlad, a tak vznikla vzadu ve skříni nika s dalším úložným prostorem. Skříň sahá až ke stropu a je hluboká 70 cm (nika vzadu má hloubku 32 cm). Musela jednoduše pojmout šatník dvou dospělých osob. Posuvné dveře byly v tomto případě nutností. Uvnitř skříně je zabudované stropní světlo.

I postel z jasanu je vyrobena na míru, a protože nebylo možné okolo postele umístit noční stolky, vyřešila jsem to tak, že je úložný prostor vytvořen v čele postele, pod výklopnými dvířky. Máme tak každý vlastní prostor, kam si ukládáme knihy, krém na ruce, nabíječku anebo kapesníky, vše prakticky skryto. Za postelí je na každé straně i zásuvka a myslela jsem i na nástěnné lampičky, které vyhovují svou malou velikostí, a zároveň poskytují dostatek světla z obou stran. Vypínačem pod lampičkami můžeme ovládat i hlavní osvětlení v ložnici. Pod postelí je další úložný prostor.

Postel jsme umístili dostatečně daleko od topného tělesa, byt je ale tak teplý, že ho vůbec nevyužíváme. Trubky vedoucí k radiátoru jsme schovali do krytu, který splynul s místností.

Foto: bydlimhezky.cz

Okolo postele není možné umístit noční stolky, postel je ode zdi ke zdiFoto: bydlimhezky.cz

Kvalitní zastínění

Vzhledem k tomu, že v podstatě ležíme hned pod oknem, bylo nutné zajistit kvalitní zastínění oken. Zvolila jsem systém římských rolet, rozdělených na dvě části, přesně dle dvoukřídlého okna. Je možné si tedy stáhnout roletu tak, jak potřebujeme. Zajímavý květinový vzor bavlněné látky jsem si hned zamilovala a ušila z něj i polštář.

Foto: bydlimhezky.cz

Římské rolety jsou upevněny na stropní liště, mohou tak vytvořit kvalitní zastínění a zároveň je s nimi i jednoduchá manipulaceFoto: bydlimhezky.cz

Využití prostoru

Díky praktické posteli a skříni na míru, vznikl v ložnici volný prostor hned naproti dveřím. Původně jsem si zde vysnila dámský toaletní stolek. Záhy mi ale došlo, že spíše potřebujeme malou zašívárnu a pracovní kout v jednom.

Vznikl tak nápad na stůl vyrobený z šicího stroje. Veritas, latinsky pravda, byl dokonalý a po prvotních potížích se mi ho podařilo rozebrat, zrenovovat a dát mu novou bílo-zlatou povrchovou úpravu. Využila jsem i původní šuplík a úchytku krytu na šicí stroj.

Dřevěná deska je ze staré lípy, kterou porazil a nařezal můj děda, čekala na svou příležitost několik desetiletí na půdě a její okraje v podstatě kopírují tvar samotného stromu. Menší prkno ze stejného stromu jsem použila na polici nad stůl, ta je upevněna na jednoduchých konzolích.

Barevné schéma

Designová látka použitá na zastínění oken předurčila barevnost celé místnosti. K teplému dřevu na renovovaných parketách a posteli jsem na vestavěnou skříň zvolila neutrální bílou. Stěny jsou vymalovány jemnou lila barvou. Povlečení je tmavě fialové a shodná je i barva na část zdi u pracovního stolu, čímž tvoří jediný kontrast v jinak světlé místnosti.

Metalické barvy se opakují na doplňcích, jako jsou lampičky, zrcadlo, kování a úchytky, nebo na dekorační pásce, která rámuje tmavou výmalbu. Pohodlné sezení u stolu zastane židle z ohýbaného dřeva.

Načítám