Hlavní obsah

Jak vybrat sušičku: ventilační, kondenzační a 2 v 1

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco bez pračky si většina z nás svůj život nedokáže příliš představit, sušičky nejsou v českých domácnostech tak rozšířené a zájem o ně začal růst až v posledních letech. Proč o ní uvažovat?

Článek

Sušení prádla na čerstvém vzduchu má své výhody, kvůli změnám počasí ovšem není dostupné po celý rok a lidé žijící v bytech se ho často musí vzdát úplně. Mnozí proto věší prádlo v domácnosti, což mimo jiné přispívá ke vzniku nepříjemné vlhkosti. Naštěstí existuje lepší řešení – sušička. Jak vám tenhle spotřebič usnadní život a jaké jsou jeho nevýhody?

Méně plísní a sušení kdykoliv

Jednou z největších výhod sušičky je, že nezvyšuje vlhkost v místnosti. Pokud totiž prádlo sušíte volně v interiéru, uvolňuje se z něj do vzduchu vlhkost. Ta se při nedostatečném větrání může usazovat na zdech a přispívat k tvoření nevzhledných a hlavně zdraví nebezpečných plísní. To při používání sušičky nehrozí.

Neméně důležité je i to, že prádlo můžete sušit kdykoliv a není nutné čekat na vhodné počasí. Je velmi efektivní, rychlá a poradí si i s velkými textiliemi, jako je povlečení či prostěradlo. Majitelé menších bytů nejspíš ocení, že se zbaví nemotorných sušáků.

Díky tomu, že sušička zachází s prádlem velmi šetrně, stačí zvolit správný program a nemusíte se bát poškození jemných materiálů, přesušení látky nebo jejího vyblednutí.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Sušení oblečení v interiéru uvolňuje do vzduchu vlhkost, která může způsobovat plíseňFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Usnadní vám práci

Za předpokladu, že prádlo po skončení programu co nejdříve vyndáte, nebudete muset většinu kousků vůbec žehlit. Náročnějším kouskům pak bude stačit rychlé a snadné dožehlení.

Navíc vám usnadní práci s čištěním oblečení, což určitě potěší majitele domácích mazlíčků a alergiky. Sušička totiž z textilií obstojně odstraní zvířecí chlupy, pyl a další alergeny, postará se o nevzhledné žmolky a oblečení zbaví i zápachu.

Překážkou může být velikost i finance

Jako vše ostatní i sušička má své nevýhody. Tou největší je její velikost. Kam s ní, to je problém hlavně v malých bytech, do nichž by se často paradoxně hodila nejvíce. Řešení může poskytnout spojovací díl, díky němuž je je možné sušičku umístit na pračku, případně kombinovaný spotřebič 2 v 1.

Někoho může odradit počáteční investice a potenciálně vyšší náklady na spotřebu energie, především pokud si koupíte spotřebič s horší třídou. Při správném výběru se ovšem může z dlouhodobého hlediska vyplatit.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Pračka a sušička mohou zabrat poměrně dost místa. Naštěstí je lze postavit na sebeFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Kondenzační vs. ventilační

Na trhu najdete dva typy sušiček – kondenzační a ventilační. Ventilační sušičky jsou levnější a úspornější, horký vzduch vznikající při sušení je ale nutné odvádět ven z domu. Při její instalaci je tak potřeba provést jisté stavební úpravy.

Z kondenzačních sušiček se horká pára přeměněná na vodu odvádí do odpadu nebo se ukládá do zásobníku, odkud se musí pravidelně vylévat. Tuto vodu je možné znovu využít třeba do napařovací žehličky nebo na zálivku pokojových rostlin. Aby se nesnižovala účinnost sušení, je potřeba zajistit do místnosti přívod čerstvého vzduchu, zpravidla stačí otevřené dveře do koupelny.

Kondenzační sušičku můžete pořídit s topným tělesem. Je většinou levnější, snadno se čistí, suší poměrně rychle, její nevýhodou bývají vyšší náklady na provoz a také k prádlu nejsou příliš šetrné. Variantou je sušička s tepelným čerpadlem, bývá dražší, ale k prádlu je šetrnější (zpravidla ale suší déle) a provoz je celkově úspornější.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Při výběru sušičky sledujte i její objem. Neměl by být menší než objem pračkyFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Tuhle trojici nepodceňte

Při výběru sušičky se dále vyplatí sledovat její objem. Vždy je dobré si pořídit stejný nebo větší objem, než má vaše pračka, ať nemusíte mokré prádlo rozdělovat na dvě dávky.

Nepodceňte ani hlučnost. Běžně se prodávají sušičky s hlučností kolem 65 decibelů (dB), ty nejtišší mají hlučnost kolem 40 dB.

Třetím důležitým parametrem je pak účinnost kondenzace. Ta udává, jak dobře spotřebič suší, a označuje se písmeny od A do G, přičemž A je nejúčinnější.

2 v 1, nebo zvlášť?

Při nedostatku prostoru vás může zlákat kombinovaný spotřebič nabízející funkci praní i sušení. Přestože vám ušetří prostor a bývá levnější, příliš dalších výhod nemá. Postrádá mnohé programy, provoz bývá zpravidla dražší a objem sušičky má menší než objem pračky. Budete tedy muset prát menší dávky nebo část mokrého prádla sušit zvlášť. Pokud vám to tedy prostory dovolují, je lepší si spotřebiče pořídit samostatně.

Pro koho se sušička hodí?

Nad koupí sušičky by měli uvažovat hlavně lidé žijící v domácnostech s vysokou vlhkostí a v těch, kde se často tvoří plísně. Vhod přijdou i majitelům menších bytů, v nichž je používání sušáku poměrně nepraktické.

Pokud jste se pro sušičku nerozhodli, zkuste se podívat na sušáky na prádlo do velkých i malých bytů: Který by se hodil vám?

Reklama

Načítám