Hlavní obsah

Jana Šulcová slaví 75! Co dnes dělá ona a další filmové maminky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

O filmových matkách dnes píšeme v souvislosti s narozeninami jedné z nich. Jana Šulcová si získala srdce diváků mnoha skvělými rolemi, ale asi nejvíc zazářila v ikonické české komedii S tebou mě baví svět. Dnes je jí 75 let. Co dělá ona, a co další legendární maminky z českých i světových komedií?

Článek

Rodinné komedie patří k nejoblíbenějšímu filmovému žánru a své o tom ví i Jana Šulcová. Role Kateřiny Horákové, manželky doktora Alberta Horáka v podání Júliuse Satinského (†61) a maminky Kačenky, Bertíka a Matýska z komedie S tebou mě baví svět (1982), z ní udělala hvězdu. Jak se má ona a jak další legendární filmové maminky z různých českých i světových komedií, které diváci milují už desítky let?

Jana Šulcová (75)

Jaké další role má herečka ve svém portfoliu? Historický film Oldřich a Božena (1984), silné drama Operace mé dcery (1986) či seriály Byl jednou jeden dům (1975) nebo My všichni školou povinní (1984). To je jen malý výčet titulů, v nichž se objevila.

Kolem roku 1989 ale prožívala těžkou osobní krizi, když ji po dvacetiletém manželství opustil manžel, herec Oldřich Vízner (74). Trápení se snažila utopit v alkoholu, který doplňovala i antidepresivy. Závislosti se zbavila až asi po osmi letech, když podstoupila léčení. Pomáhaly jí její dvě dcery, jež má právě s Víznerem.

Poslední roky už se ale herectví moc nevěnuje, před kamerou se objevuje jen sporadicky. V roce 2015 se podílela na filmu Kobry a Užovky, kde hrála věčně opilou matku Matěje a Kryštofa Hádkových (46 a 39), a v roce 2019 byla k vidění ve snímku Cena za štěstí.

Období začátku koronaviru pro ni bylo velmi těžké. Ze strachu o její zdraví jí dcery poradily, aby raději nevycházela z domu. Vydržela to celých 11 měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Jana Šulcová se poslední roky drží v ústraníFoto: Profimedia.cz

Jana Preissová (73)

Byť má Jana Preissová na kontě mnoho zajímavých filmových i divadelních rolí, pro většinu Čechů je to hlavně rázná máma nezbedného Vaška (Tomáš Holý, †21) z dvou legendárních komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).

Tak jako v těchto komediích, byla i v reálném životě pro Preissovou na prvním místě vždy rodina. V manželství s hercem Viktorem Preissem (74) je od roku 1969. Mají spolu dva syny – Martina (48) a o čtyři roky mladšího Jana – a vždy platili za ukázkový pár. Ale mají za sebou i velkou manželskou krizi. V 80. letech se Preiss zamiloval do jiné ženy, s níž má dceru. Nakonec se ale rozhodl románek ukončit a zůstat s Janou Preissovou, která v sobě sebrala veškerou sílu a nevěru mu odpustila.

Poslední roky ale herečka role spíš odmítá. Nechala se slyšet, že její obličej už není ke koukání. Každopádně neztratila onu jiskru v oku a herectví jí také stále jde. Důkazem budiž její role v komedii Ženská na vrcholu (2019), kde hrála maminku Heleny v podání Anny Polívkové (42).

Foto: Profimedia.cz

Jana Šulcová říká, že už její obličej není ke koukání. Nesouhlasíme Foto: Profimedia.cz

Beverly D'Angelo (70)

Sérii rodinných komedií Bláznivá dovolená (1983), Bláznivá dovolená v Evropě (1985), Vánoční prázdniny (1989), Bláznivá dovolená v Las Vegas (1997) možná znáte. Otec rodiny Clark, v podání Chevy Chase (78), se na rodinných dovolených snaží svou smečku tmelit, ale všechno, na co sáhne, končí vždycky katastrofou. Po boku má milující manželku, která zvládá jeho i dvě jejich pubertální děti.

Tuhle super maminku ztvárnila Beverly D´Angelo, žena, která hrála třeba i ve Vlasech (1979) Miloše Formana (†86). Byla vdaná za italského vévodu, žila s oscarovým designérem Antonem Furstem a v letech 1996 až 2003 byl jejím partnerem Al Pacino (81), s nímž má dnes jednadvacetiletá dvojčata Antona a Olivii. Před kamerou se objevuje stále, byť už ne v takových trhácích, jako byla Bláznivá dovolená.

Foto: Profimedia.cz

Proslavila ji série rodinných komedií, ale dávno před tím upoutala pozornost ve filmu Miloše Formana, VlasyFoto: Profimedia.cz

Catherine O'Hara (67)

Komedie Sám doma (1990) a Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992) diváci milují i po třiceti letech a pojem Kevinova máma zná snad každý. Nešťastnou maminku, která toho má tolik, že ve zmatku zapomene cestou na letiště doma syna (Macaulay Culkin, 41), hrála Catherine O´Hara. Role jí zajistila takovou popularitu, že další nabídky se jen hrnuly. Hrála pak například ve snímku Ukradené Vánoce (1993), Poslední ze slavných králů (1996), Anděl strážný (2004) nebo Všude dobře, proč být doma (2009).

Její soukromý život ale rozhodně není tak ztřeštěný jako tyhle komedie. V roce 1988 se zamilovala do produkčního designéra Bo Welche (70), kterého si v roce 1992 vzala, má s ním dva syny a je s ním šťastná dodnes.

Stále se věnuje nejen herectví, ale i dabingu, píše scénáře, a dokonce i texty k písním.

Foto: Profimedia.cz

Kevinova máma vypadá stále skvěleFoto: Profimedia.cz

Dagmar Havlová (68)

Tehdy se jmenovala Dagmar Veškrnová a patřila k nejoblíbenějším českým herečkám. Zabodovala i v komediích Chobotnice z II. patra (1986) a Veselé Vánoce přejí chobotnice (1986) v roli maminky. Její děti Eva a Honzík (Žaneta Fuchsová, 49, Milan Šimáček, 48) si z neznámé hmoty vymodelují dvě chobotničky, a dějí se velké věci.

Později ale na chvíli pověsila herectví na hřebík, vdala se za prezidenta Václava Havla (†75), a stala se z ní první dáma. Postupně se ke své profesi vrátila, skvělá byla například v Odcházení (2011), které ještě stihl podle své hry zrežírovat sám Havel. Excelovala ve Vlastnících (2019) v režii Jiřího Havelky (41) a do roku 2019 hrála v Divadle na Vinohradech. Věnuje se charitě v Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Foto: Profimedia.cz

Kdo by si ji nepamatoval jako maminku Evy a Honzíka ve filmu Chobotnice z II. patraFoto: Profimedia.cz

Jennifer Coolidge (60)

Nebyla to sice hlavní role, ale do povědomí diváků se zapsala snad o to víc. Stiflerova máma, která dala vzniknout dnes již zlidovělému označení sexy matek MILF (z anglického Mother I Like to Fuck, tedy matka, se kterou se chci vyspat) z ikonické série komedií Prci, prci, prcičky, to je herečka Jennifer Coolidge.

Majitelka kyprých sexy křivek, která ale umí rozhodně víc, než jen být sexy. Nedávno se dočkala obrovských ohlasů za roli v minisérii HBO Bílý lotos (2021) a vysloužila si i nominaci na Zlatý globus. A přitom roli v seriálu, který se odehrává v luxusním havajském letovisku a sleduje pestrou škálu hotelových hostů během jejich dovolené, málem nevzala. V lockdownu totiž splín a strach zajídala, nabrala 18 kilo a nechtěla jít před kameru tlustá. Ale kamarádka jí to naštěstí rozmluvila a ze Stiflerovy mámy je opět hvězda!

Jak to má ale v soukromí, se přesně neví. Je svobodná a občas se objeví zvěsti o tom, že s někým randí. Sama se v minulosti přiznala, že o ni mají zájem hlavně mladší muži. Ne že by byla na zajíčky, ale prostě ji na rande většinou pozve někdo o řadu let mladší, a ona jednoduše přijme. Děti nemá, nechala se slyšet, že důvodem je její neplodnost.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejvíc sexy filmových matekFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám