Hlavní obsah

Oběti pandemie z řad slavných: Koho stál covid-19 život?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Průběh nemoci covid-19 je různý a pro mnohé známé tváře to opravdu nebyla jen jakási chřipečka. Kdo už nás v souvislosti s koronavirovou pandemií opustil a u koho nákaza přispěla k dřívějšímu konci života?

Článek

Před pár dny to byl rok, co si v České republice vzal covid-19 svoji první oběť. Do dnešního dne jich na tento nový druh koronaviru u nás zemřelo přes 25 tisíc, celosvětově pak 2, 7 milionu. Řeči o chřipečce jsou tedy skutečně vedle. Mezi oběťmi po celém světě jsou i slavné osobnosti. Kdo prohrál boj s koronavirem? 

Larry King (✝87)

Světoznámý americký moderátor CNN vyzpovídal v průběhu kariéry nejvýznamnější osobnosti: dalajlámu, americké prezidenty, princeznu Dianu (†36) i Martina Luthera Kinga (†39), a v poslední době pracoval i pro stanici Russia Today. Začátkem roku 2021 byla novinářská legenda hospitalizována s covidem a 23. ledna bylo oznámeno úmrtí. Moderátor nehýřil zdravím ani před nákazou: měl cukrovku, prodělal několik infarktů a v roce 2017 se léčil s rakovinou plic.

Foto: Sam Aronov, Shutterstock.com

Za spolupráci s ruskou televizí byl Larry King mnohými kritizovánFoto: Sam Aronov, Shutterstock.com

Ladislav Štaidl (✝75)

Na konci ledna oplakala Česká republika významného hudebníka a skladatele, který byl autorem mnoha nezapomenutelných hitů, například Kávu si osladím nebo Oheň, voda, vítr. Bývalý partner zpěvačky Ivety Bartošové (✝48), s níž měl syna Artura (24), podlehl komplikacím spojeným s nemocí covid-19. Před lety se potýkal s karcinomem krku a také se léčil s ledvinami. Zaposlouchejte se do jednoho z největších Štaidlových hitů, ke kterému text složil legendární Zdeněk Borovec (†69):

Jana Andresíková (✝79)

V říjnu odešla do herecké nebe představitelka čarodějnice v oblíbeném seriálu Arabela (1980) a populární dabérka. Diváci ji mohli v minulosti vidět mimo jiné v prvním a třetím Kameňáku režiséra Zdeňka Trošky (67). Herečka měla za sebou zlomeninu krčku a další onemocnění, a tak se oslabené tělo s koronavirovou infekcí už nedokázalo poprat.

Foto: Slavomír Kubeš / MAFRA / Profimedia

Čarodějnici si Jana Andresíková zahrála i v Troškově pohádce Čertova nevěsta (2011)Foto: Slavomír Kubeš / MAFRA / Profimedia

Jan Vodňanský (✝79)

Ve stejném věku jako Jana Andresíková skonal i český písničkář, básník a příležitostný herec, kterého proslavila zejména spolupráce s fenomenálním skladatelem Petrem Skoumalem (✝76). Zemřel už po pouhých dvou dnech hospitalizace a jako příčina úmrtí byl uveden covid-19. Mezi nejznámější písně oblíbené dvojice patří Jak mi dupou králíci nebo Horké letní odpoledne. Coby herec byl naposledy vidět například ve filmu Kluci z hor (2018) režiséra Tomáše Magnuska (36).

Jaromír Joo (✝65)

Úmrtí milovníka zvířat, artisty a principála cirkusu Jo-joo bylo oznámeno letos v únoru. Osudným se mu stal právě covid-19, kterému podlehl v pražské nemocnici. Proslul zejména svou náklonností k tygrům, které beze strachu cvičil pro svá vystoupení.

Foto: Dalibor Glück / MAFRA / Profimedia

Ve společnosti svých tygrů se Jaromír Joo cítil nejlépeFoto: Dalibor Glück / MAFRA / Profimedia

Daniel Kopál (✝49)

Předčasné úmrtí chvíli před oslavou 50. narozenin zastihlo v říjnu rodinu bývalého rozhlasového moderátora, který byl známý také z oblíbeného pořadu o vaření Mňam aneb Prima vařečka, uváděl ho s hercem Martinem Zounarem (53). Daniel Kopál se potýkal s kily navíc a měl trpět také cukrovkou a astmatem. Jako příčina úmrtí se uvádí selhání plic v souvislosti s covidem-19.

Foto: Profimedia.cz

Sympatický Daniel Kopál byl velkým milovníkem jídla a vaření a diváci i posluchači ho milovaliFoto: Profimedia.cz

Jiří Menzel (✝82)

Loni v září zemřel po dlouhé nemoci oscarový tvůrce a režisér takových diváckých hitů, jako je Vesničko má středisková (1985), Na samotě u lesa (1976) nebo Postřižiny (1980). Několik let se vynikající český režisér zotavoval z meningitidy, nakonec podlehl zápalu plic, který se u něj rozvinul v souvislosti s covidem-19.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Jiří Menzel měl dlouhodobé vážné zdravotní potíže a koronavirová infekce slabý organismus vyčerpalaFoto: Profimedia.cz

David Stypka (✝41)

Odchod mladého člověka, zvlášť tatínka tří dětí, je vždy velká rána. V případě známého skladatele, hudebníka a zpěváka se spojila rakovina slinivky, ze které se delší dobu léčil, s koronavirem. Hudbě se věnoval od mládí a jeho kariéra šla vzhůru: v roce 2017 získal Anděla jako sólový interpret a k tomu dvě další nominace. Jednou byla nominace na skladbu roku – šlo o píseň Dobré ráno, milá, na které spolupracoval se zpěvačkou Ewou Farnou (27). Anebo je vám bližší silná píseň Kříž z alba neboj. (2017), která doprovází film Úsměvy smutných mužů (2018)?

Carol Sutton (✝76)

Komplikacím spojeným s koronavirem podlehla v prosinci i americká herečka, známá spíš z menších rolí v mnoha úspěšných filmech. Objevila se například v dramatickém snímku Ocelové magnólie (1989), Případ Pelikán (1993) nebo v Ples příšer (2001). Celý svůj život zůstala věrná rodnému New Orleansu, kde vystupovala na místních divadelních scénách.

Foto: Eugene Powers, Shutterstock.com

Carol Sutton vypadala na svůj věk skvěle a její příjemná tvář je filmovým fandům rozhodně dobře známáFoto: Eugene Powers, Shutterstock.com

František Filip (✝90)

Na seznamu obětí je i režisér populárních seriálů, jako je Cirkus Humberto (1988), Chalupáři (1975) nebo F. L. Věk (1970–71). O Vánocích oslavila skutečná legenda českého filmu i seriálů 90. narozeniny, jenže nedlouho poté se režisér nakazil koronavirem a v lednu zemřel na oboustranný zápal plic.

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

V roce 2017 si oblíbený režisér převzal Cenu ThálieFoto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Nemusíte být staří, tlustí ani nemocní, aby vám covid způsobil velké nepříjemnosti. V roce 2020 zemřelo nejvíce lidí od roku 1987. Může za to epidemie koronaviru.

Reklama

Načítám