Článek
Postup
Krok 1: V hlubší pánvi rozehřejte máslo a zpěňte na něm velmi jemně nakrájenou cibuli. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku.
Krok 2: Jakmile začne zlátnout, přilijte po částech mléko a za stálého šlehání metličkou rozmíchejte dohladka. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Za občasného promíchání nechte vychladnout. Téhle omáčce se říká bešamel.
Krok 3: Kopřivy spařte ve vroucí vodě. Sceďte a propláchněte pod ledovou vodou, aby si uchovaly barvu. Vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Nasekejte najemno, pokud mají tužší stonky, vyndejte je. Sekání proveďte až se spařenými kopřivami, abyste si nepožahali ruce.
Krok 4: Troubu zapněte na 200 °C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Formičky (skvělé jsou třeba formičky na suflé, jednoporcové zapékací misky nebo prostě žáruvzdorné hrnky) vymažte pořádnou vrstvou másla.
Krok 5: Do zchladlého bešamelu vmíchejte žloutky a nasekané kopřivy. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Krok 6: Těstem naplňte připravené formičky asi do 3/4 (během pečení nabudou) a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu k masu nebo se šťouchanými bramborami jako hlavní chod.
Tip: Místo kopřiv můžete použít špenát.
Zaujalo vás vaření s kopřivami? Nasaďte pořádné rukavice, natrhejte zásobu a pusťte se do dalších receptů! Ostatně, v dubnu je nejlepší čas na jejich sběr. Pusťte se třeba do pesta z mladých kopřiv, koláče s ricottou a kopřivami nebo vývaru s celestýnskými nudlemi a kopřivami.