Hlavní obsah

Jarní kopřivový nákyp

Hodnocení:
(64)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Jednou z prvních jarních bylin jsou kopřivy. V kuchyni bývají neprávem opomíjené – jsme zvyklí je dávat maximálně do velikonoční nádivky. Mladé rostliny ale můžete zužitkovat na mnoho způsobů – na čaj, polévku nebo třeba nákyp.

Ingredience pro:
4 porce
  • 45 g másla
  • 1/2 cibule
  • 45 g hladké mouky
  • 220 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 1 špetka muškátového květu
  • 4 hrsti mladých kopřiv
  • 3 vejce
  • máslo na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: V hlubší pánvi rozehřejte máslo a zpěňte na něm velmi jemně nakrájenou cibuli. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. 

Krok 2: Jakmile začne zlátnout, přilijte po částech mléko a za stálého šlehání metličkou rozmíchejte dohladka. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Za občasného promíchání nechte vychladnout. Téhle omáčce se říká bešamel

Krok 3: Kopřivy spařte ve vroucí vodě. Sceďte a propláchněte pod ledovou vodou, aby si uchovaly barvu. Vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Nasekejte najemno, pokud mají tužší stonky, vyndejte je. Sekání proveďte až se spařenými kopřivami, abyste si nepožahali ruce.

Krok 4: Troubu zapněte na 200 °C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Formičky (skvělé jsou třeba formičky na suflé, jednoporcové zapékací misky nebo prostě žáruvzdorné hrnky) vymažte pořádnou vrstvou másla. 

Krok 5: Do zchladlého bešamelu vmíchejte žloutky a nasekané kopřivy. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. 

Krok 6: Těstem naplňte připravené formičky asi do 3/4 (během pečení nabudou) a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu k masu nebo se šťouchanými bramborami jako hlavní chod.

Tip: Místo kopřiv můžete použít špenát.

Zaujalo vás vaření s kopřivami? Nasaďte pořádné rukavice, natrhejte zásobu a pusťte se do dalších receptů! Ostatně, v dubnu je nejlepší čas na jejich sběr. Pusťte se třeba do pesta z mladých kopřiv, koláče s ricottou a kopřivami nebo vývaru s celestýnskými nudlemi a kopřivami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.