Hlavní obsah

Dům složený ze tří částí. Uvnitř překvapí barvy i trofeje

Foto: Jiří Ernest

Foto: Jiří Ernest

Reklama

Dům pro pětičlennou rodinu tvoří tři samostatné a zároveň propojené části. Moderní stavba zapadá do okolní zástavby a v interiéru je na přání majitelů řada barevně výrazných a hravých prvků.

Článek

Pětičlenná rodina potřebuje hodně prostoru a důkladně naplánovaný dům. Když tedy manželé začali vybírat místo pro nové bydlení, neponechali nic náhodě a už ve fázi hledání pozemku oslovili architekta Martina Poledníčka, aby jim pomohl vytipovat vhodnou parcelu.

„Hledali jsme místo v klidné obci a s hezkým okolím, ovšem také s dobrou dostupností do města. Trvalo nám to skoro rok, nakonec jsme našli parcelu větší, než měl klient původně v úmyslu, ale na druhou stranu za rozumnou cenu,“ popisuje architekt.

Tři části, jeden dům

Přestože bylo jasné, že dům bude muset být opravdu veliký, architekt se snažil vytvořit vzdušný objekt a využít naplno potenciál pozemku. Základní architektonické řešení tvoří tři části: dva přízemní objekty s plochou střechou a centrální patrový objekt, který má v souladu s místními požadavky sedlovou střechu.

Vzdušnost je podpořena velkou mírou prosklení – skleněný je celý jeden štít – a je podtržená i částečným oddělením jedné části, které poskytuje průhled od vstupu skrz celý pozemek. Zastavěná plocha pozemku je 420 metrů čtverečních, celková užitná plocha je 310 metrů.

Foto: Jiří Ernest

Architekti při návrhu pracovali s narušením pravoúhlostiFoto: Jiří Ernest

Oddělená část pro auta i hosty

V oddělené přízemní části domu je garáž pro dvě auta, zahradní sklad s dílnou a také jedna obytná místnost, která slouží jako pracovna a v případě potřeby jako pokoj pro hosty. Je tu i hygienické zázemí, takže případní hosté mají dostatek soukromí a zároveň jejich pobyt nijak nenarušuje chod rodiny.

Hlavní část s prosklenou fasádou

Při vstupu do přízemí hlavní části domu se návštěvníkovi nabídne průhled skrz celý dům. Na krátkou chodbu navazuje jeden dětský pokoj s koupelnou a schodiště do patra, ale návštěvník přirozeně míří do velkorysého hlavního obytného prostoru tvořeného kuchyní s jídelnou, který se otevírá přes dvě patra a dominuje mu prosklená fasáda potírající hranici mezi interiérem a exteriérem.

Na kuchyni s jídelnou pak v místě, kde je krb, navazuje třetí část domu: přízemní objekt s obývacím pokojem. „Podlaha je tu oproti hlavní části domu přibližně o půl metru snížená, což má v člověku evokovat, že se jedná o jiný provoz, o klidovou zónu. Zároveň se tím narušuje dojem velké haly,“ uvádí architekt.

Teprve na konci celé této části až za obývacím pokojem je prostor, který vyžaduje největší míru soukromí – ložnice s vlastní koupelnou a šatnou. Patro je pak určené zejména dětem, architekt tu využil otevřenosti do krovu, takže pokoje nejsou pouhé kvádry.

Foto: Jiří Ernest

V přízemním objektu je obývací pokoj, podlaha je tu oproti hlavní části domu přibližně o půl metru sníženáFoto: Jiří Ernest

Barevné a hravé prvky

Architekt Martin Poledníček vyzdvihuje skvělou spolupráci s klienty: „Svým přístupem a nadšením si mě od první chvíle získali. Velice rychle jsme byli na stejné vlně a přesně jsme věděli, co chceme. Od počátku jsme se vzájemně pozitivně ovlivňovali a posouvali návrh dále.“ Jako autoři domu by tedy v tomto případě měli být uvedeni i oni.

Jedním z příkladů, kdy majitelé přišli s vlastní invencí, jsou výrazné barvy a hravé prvky v interiéru. „Samotná stavba je sice moderní s klasickými prvky a povrchy bez zbytečného dekorativního detailu, ale v kombinaci s výraznými a barevnými zařizovacími předměty, které jsou pro investory tak typické, vzniklo jedinečné charakteristické dílo,“ říká architekt. Zaujmou třeba barevná křesla, židle a lampa, mříž ze žlutých gumových lan, výrazný květinový motiv na stěně u kuchyňské linky anebo plyšové lovecké trofeje v obývacím pokoji.

Vizitka ateliéru

Ateliér Destyl funguje od roku 2015. Do jeho portfolia spadají novostavby, rekonstrukce starších objektů, interiéry i urbanismus. Snaží se navrhovat architekturu, která navazuje na okolí, zapadá do něj a posouvá ho přirozeným směrem dál, kde interiér souvisí s exteriérem a exteriér se svým okolím. Více na Destyl.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám