Hlavní obsah

5 návyků proti křečovým žilám

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Reklama

Nevzhledné křečové žíly naznačují potíže s oběhovým systémem. Sklon k vydouvání žilní stěny je většinou vrozený, nicméně to, zda se křečáky udělají a v jaké míře, se dá ovlivnit každodenními návyky. Jak se starat o nohy, aby se varixy pokud možno vůbec neukázaly?

Článek

Jsou velké, zkroucené, mají fialovou až namodralou barvu a vystupují na povrch kůže nejčastěji na stehnech nebo lýtkách. Křečové žíly (= varixy) nevypadají pěkně a působí velké nepohodlí: patří k nim pocity těžkých nohou, otoky, pálení, svědění a noční křeče. Navíc zvyšují riziko krevních sraženin i zánětů a také mohou časem vést k opravdu nepříjemným bércovým vředům.

Co způsobuje křečové žíly

Za rozšířenými žílami na nohou je porucha cévních chlopní: ty mají za úkol pomáhat srdci vracet krev zpět vzhůru, proti působení gravitace. Když nejsou v pořádku, krev se v končetinách nezdravě hromadí a žíly se rozšiřují a získávají typický vzhled. Chronická žilní nedostatečnost je vrozená a je také přirozenou součástí stárnutí. Stav zhoršuje těhotenství a období hormonálních změn obecně, což je důvod, proč na křečové žíly ženy trpí až třikrát častěji než muži.

Přírodní léčba: co zabírá na varixy

Ostatní faktory, jako je nedostatek pohybu a sedavý životní styl, obezita a časté nošení těsného oblečení nebo bot na vysokém podpatku, situaci jen zhoršují. Vhodná opatření však mohou projevy křečových žil výrazně zmírnit. Co se v tomto směru vyplácí dodržovat?

1. Pravidelně cvičte

Tělesné cvičení posiluje krevní oběh v dolních končetinách, což pomáhá předcházet tvorbě křečových žil nebo mírnit jejich projevy. Pravidelně choďte, běhejte a jezděte na kole – každý den věnujte pohybu, do kterého zapojíte nohy, alespoň 20 minut.

2. Protahujte se

Před každou fyzickou aktivitou i po jejím ukončení se nezapomeňte pořádně protáhnout. Protahujte se i během dne, ideálně každých 45 minut – dlouhé stání nebo sezení totiž zesiluje tlak v dolních končetinách, což zvyšuje riziko otoků a rozšiřování žil.

Tip: Pro rychlý pocit úlevy od bolesti a nepohodlí zvedněte nohy ke stropu. Položte se na záda, nohy opřete o zeď a vydržte čtvrt hodiny. Toto jednoduché cvičení usnadňuje průtok krve v dolní části těla a pomáhá ji vracet do srdce.

Foto: Troyan, Shutterstock.com

Chronická žilní nedostatečnost je vrozená porucha, ovšem životní styl ji dokáže značně zmírnitFoto: Troyan, Shutterstock.com

3. Jezte kolagen, draslík a vitamin C

Pružnost cév podpoříte i výběrem potravin s rutinem, který je v pohance, cibuli, červených paprikách, rajčatech, chřestu a v černém a zeleném čaji. Draslík zase pomáhá odvádět z těla nadbytek sodíku, čímž se snižuje krevní tlak v dolních končetinách (a v celém těle). Najdete ho ve špenátu, brokolici, sladkých bramborách, houbách, melounu, meruňkách či grapefruitu.

„Důležitou složkou je i posilování žilní stěny kolagenem, a to jednak ve stravě, jednak v kvalitních doplňcích,“ radí MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. Kolagen obsahují vaječné bílky nebo vepřové kosti a chrupavky – když si z nich uděláte vývar, kolagen se uvolní do vody.

Pro fungující žilní systém jsou důležité i protizánětlivé složky. „Nezapomínejte tedy na zdravé tuky – zastudena lisované oleje, semena a ořechy, dále na vitaminy C a D a na hořčík proti křečím,“ říká Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu.

Foto: Elena Trukhina, Shutterstock.com

Zdraví cév prospívá rutin a pohanka se udává jako její bohatý zdrojFoto: Elena Trukhina, Shutterstock.com

4. Noste kompresní podkolenky

Stahovací neboli kompresní podkolenky udržují žilní chlopně ve správné poloze, což podporuje krevní oběh. Snižují se tak otoky, pálení a další nepohodlí, kterým varixy umějí potrápit. Podkolenky podle potřeby noste během dne i při sportu – pomáhá to předcházet nočním křečím. O síle komprese (mírná, střední, silná nebo extrémně silná) se poraďte s lékařem či odborným pracovníkem ve zdravotních potřebách.

5. Vsaďte na studené sprchy

Otužování prospívá celému tělu. Studená voda zužuje cévy, což zlepšuje průtok krve, mírní otoky i pocit těžkých nohou. Chladné sprchy tak – zejména večer – fungují jako skvělá úleva od nepříjemných příznaků. Rozhodně se vyhýbejte horkým koupelím, sprchám a vířivkám, slunci a obecně teplu – cévy rozšiřuje a symptomy křečových žil značně zhoršuje.

Reklama

Načítám