Hlavní obsah
3,5
(60)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

V lednici vám od Vánoc zůstal zbytek vaječného likéru a tak přišel čas přeměnit ho na něco jiného, stejně dobrého. Tyhle řezy jsou ho plné: najdete ho v těstě i na povrchu. Díky němu jsou vlhké, krémové a nesmírně lahodné. Jenom je nenabízejte dětem a řidičům.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 25 cm
Těsto
  • 160 g polohrubé mouky
  • 60 g bramborového škrobu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 ks vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 150 ml oleje
  • 200 ml vaječného likéru
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
K dokončení
  • 3 lžíce čokoládové pomazánky
  • 6 lžic vaječného likéru
  • 1 vrchovatá lžíce čokoládové posypky
Článek

Suroviny v rozpisu jsou na menší pekáček o rozměrech zhruba 20 x 25 cm, když máte větší, musíte úměrně tomu suroviny přidat včetně těch na krém. Z těsta upečete i klasickou likérovou bábovku.

Postup

01.

Pekáček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 °C. Do mísy prosejte mouku, škrob a dvě vrchovaté lžičky prášku do pečiva. Promíchejte je metličkou.

02.

Ve velké míse dobře vyšlehejte celá vejce s cukrem. Šlehejte opravdu poctivě, výsledná hmota má být světlá, hladká a pořádně nadýchaná. Postupně přilévejte tenkým pramínkem olej a také ho pomalu zašlehejte, pak stejným způsobem zapracujte i vaječný likér.

03.

Nakonec natřikrát krátce a při pomalých otáčkách zapracujte i moučnou směs. Výsledné těsto bude spíš tekutější. Vlijte ho do pekáčku a zvolna pečte asi 40­ minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Když povrch těsta zlátne příliš rychle, přikryjte pekáček alobalem. Upečený korpus nechte krátce zchladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

04.

Na krém prošlehejte při pomalých otáčkách mascarpone do krémové konzistence. Přidejte smetanu a společně vyšlehejte hebký hustý krém. 

Tip: Těsto je poměrně sladké a řezy budou přelité velkorysou dávkou likéru, do krému proto nemusíte přidávat žádný cukr. Můžete ale přidat pár kapek vanilkového extraktu nebo semínka z poloviny vanilkového lusku.

Foto: Eva Malúšová

Když přidáte několik jemných čokoládových hoblinek, řezy hravě zastoupí slavnostní dort pro dospěléFoto: Eva Malúšová

05.

Z vychladnutého těsta ostrým nožem seřízněte vrchní slupičku a zarovnejte ho. Potřete tenkou vrstvou oblíbené čokoládové pomazánky a na ni navršte připravený smetanový krém. Rozetřete ho nožem a nedbale zarovnejte. Obrácenou stranou lžíce udělejte v krému několik mělkých důlků a koláč nechte chvíli v lednici odležet, postačí dvě hodiny.

06.

Před podáváním naplňte připravené důlky zbylým likérem. Vytvoří lákavá jezírka, při krájení bude líně stékat a vpíjet se do korpusu. Případně hostům nabídněte ještě trochu likéru na zakápnutí.

A když se vám nechce do pečení, připravte si konejšivé domácí bombardino. Kapka alkoholu a kopec šlehačky vám zaručeně zvednou náladu.

Související témata:

Načítám