Článek
Suroviny v rozpisu jsou na menší pekáček o rozměrech zhruba 20 x 25 cm, když máte větší, musíte úměrně tomu suroviny přidat včetně těch na krém. Z těsta upečete i klasickou likérovou bábovku.
Postup
01.
Pekáček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 °C. Do mísy prosejte mouku, škrob a dvě vrchovaté lžičky prášku do pečiva. Promíchejte je metličkou.
02.
Ve velké míse dobře vyšlehejte celá vejce s cukrem. Šlehejte opravdu poctivě, výsledná hmota má být světlá, hladká a pořádně nadýchaná. Postupně přilévejte tenkým pramínkem olej a také ho pomalu zašlehejte, pak stejným způsobem zapracujte i vaječný likér.
03.
Nakonec natřikrát krátce a při pomalých otáčkách zapracujte i moučnou směs. Výsledné těsto bude spíš tekutější. Vlijte ho do pekáčku a zvolna pečte asi 40 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Když povrch těsta zlátne příliš rychle, přikryjte pekáček alobalem. Upečený korpus nechte krátce zchladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
04.
Na krém prošlehejte při pomalých otáčkách mascarpone do krémové konzistence. Přidejte smetanu a společně vyšlehejte hebký hustý krém.
Tip: Těsto je poměrně sladké a řezy budou přelité velkorysou dávkou likéru, do krému proto nemusíte přidávat žádný cukr. Můžete ale přidat pár kapek vanilkového extraktu nebo semínka z poloviny vanilkového lusku.

Když přidáte několik jemných čokoládových hoblinek, řezy hravě zastoupí slavnostní dort pro dospěléFoto: Eva Malúšová
05.
Z vychladnutého těsta ostrým nožem seřízněte vrchní slupičku a zarovnejte ho. Potřete tenkou vrstvou oblíbené čokoládové pomazánky a na ni navršte připravený smetanový krém. Rozetřete ho nožem a nedbale zarovnejte. Obrácenou stranou lžíce udělejte v krému několik mělkých důlků a koláč nechte chvíli v lednici odležet, postačí dvě hodiny.
06.
Před podáváním naplňte připravené důlky zbylým likérem. Vytvoří lákavá jezírka, při krájení bude líně stékat a vpíjet se do korpusu. Případně hostům nabídněte ještě trochu likéru na zakápnutí.
A když se vám nechce do pečení, připravte si konejšivé domácí bombardino. Kapka alkoholu a kopec šlehačky vám zaručeně zvednou náladu.