Hlavní obsah

Pecky ani semínka nejsou odpad! Udělejte z nich čaj a křupky

Foto: BONDART PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Foto: BONDART PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Reklama

Stejně jako nemusíte zbavovat spoustu ovoce slupek, jsou jedlá i některá semínka, která se v nich ukrývají a zbytečně končí v odpadu. Překvapí vás netradičním využitím, lahodnou chutí, a dokonce i benefity pro zdraví.

Článek

Příroda je moudrá, a mnohé plodiny proto lze zkonzumovat bezezbytku. Bohužel u některých plodů se to dělává jinak a lidé se tak zbytečně ochuzují o chutné části. I když vám pecky či semínka budou připadat na první pohled moc tvrdé nebo hořké, stačí je jednoduše upravit a chutný pokrm je na světě.

1. Melounová semínka: do čaje i do kaše

Když pár semínek z melounu sníte, zřejmě projdou vaším zažíváním beze změny. Pokud je ale z dužiny vyberete, rozemelete či rozdrtíte a nasucho opražíte pro lepší chuť, najdou v kuchyni široké uplatnění. Přidejte je do snídaňových kaší, domácího pečiva nebo jimi posypejte salát. Doplní železo, hořčík, zinek, antioxidant lykopen a měď pro lesklé a pevné vlasy.

Připravit lze i čaj z melounových semínek, který uleví trávení, posílí nervy i imunitu. Pomelte čtyři lžíce semínek, zalijte litrem a půl vody a patnáct minut vařte. Odvar pijte po dobu tří týdnů maximálně třikrát týdně. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají rozšiřovat cévy, působit proti bolestem hlavy, ulevit při vysokém tlaku a předcházet chorobám cév. Přispívá k očistě močových cest a ledvin a úlevě při zánětech i ledvinových kamenech. Pánům čaj údajně pomůže díky obsahu aminokyselin i s erekcí a tvorbou spermií.

2. Dýňová semínka: místo chipsů

Minerály pro krásu i zdraví, jako je zinek, hořčík a železo, stejně jako kvalitní bílkoviny vám pomohou doplnit dýňová semínka. Stačí je nechat usušit na slunku nebo opražit v troubě a máte zdravé chroupání k televizi. Prospívají srdci a pokožce a podporují dobrou paměť.

„Jsou plná vitaminu E, který napomáhá regeneraci buněk a zpomaluje stárnutí pokožky. Snižuje ovšem i poškození kůže vystavené slunečnímu záření a potlačuje tvorbu karcinogenních buněk,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková ze společnosti Zdravé stravování.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Díky koktejlu minerálů pomáhají dýňová semínka předcházet osteoporóze i potížím s prostatouFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

3. Papájová semínka: nahradí pepř

Exotickou papáju lze pěstovat i doma, je to nejen lahodné ovoce, ale prospěje vám i obsahem antioxidantů, které se skrývají v dužině i semínkách. „Papája obsahuje karoteny, vitaminy C a E, vitaminy ze skupiny B, minerály a vlákninu. Dokáže odstranit zubní plak a šetrně leští sklovinu,“ radí MUDr. et MDDr. Hana Luskačová, odbornice na celostní zubní péči. V dužině i semenech je enzym papain, který podporuje peristaltiku střev, přirozenou střevní mikroflóru i vstřebávání živin ze střev.

Semena drobnějších plodů mají jemnější chuť a můžete je klidně zkonzumovat spolu s ovocem. Až budete loupat větší papáju, semínka uchovejte, usušte a nahrubo pomelte. Získáte tak zajímavé koření, které štiplavostí a pálivostí snadno nahradí pepř. Dochutí saláty, omáčky, maso i exotické sladké dezerty.

4. Pecka z avokáda: ztlumí chutě na sladké

Populární avokádo skrývá velkou pecku, kterou je škoda vyhodit. Zkuste ji rozdrtit paličkou a pak v mlýnku na maso rozemlít na jemný prášek a použít jako koření do omáček, polévek, ale i smoothie. Stačí špetička, je totiž dost hořké. Je to bohatý zdroj vlákniny, prospívá srdci i trávení, snižuje cholesterol a tlumí chutě na sladké.

Foto: barmalini, Shutterstock.com

Avokádové semeno má protiplísňové účinky a pomáhá zbavit organismus nežádoucích toxinůFoto: barmalini, Shutterstock.com

Všeho s mírou: kdy hrozí otrava?

I pro semínka a pecky platí pravidlo všeho s mírou. Většina výrazně ovlivňuje trávení, a kdybyste je jedli po hrstech, vyvoláte si nejspíš zácpu, průjem nebo žlučníkový záchvat. Celé pecky mohou také uvíznout ve střevech a způsobit například zánět slepého střeva.

A některým peckám se vyhněte úplně. Nejezte pecky a zrníčka z jablek, hrušek, meruněk, broskví a třešní! Obsahují amygdalin, který sám o sobě není škodlivý, jenže pokud pecku rozkoušete a poté na ni působí trávicí enzymy a kyseliny, přeměňuje se na toxický kyanovodík, který způsobuje nevolnost, bolesti kloubů a kolísání krevního tlaku. Potíže mohou vyvolat již tři jádra, u batolat dokonce polovina jediného semínka.

Reklama

Načítám